Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Saglikli Zayiflama Lifler

img Zayiflama ve saglikli beslenmede bitkisel lifli gidalar büyük önem tasir. Iste liflerin faydalari:

• Zayiflama programina girmis kisilerin, bol miktarda lifli besin yemelerinde büyük yarar vardir. Çünkü, lif, hem kandaki toplam lipid (yag) miktarini düsürür, hem kabizligi önler, hem de kan sekeri kontrolünü saglar.
• Lif, ayni zamanda çok doyurucudur. Bu sayede kalorisi yüksek, dolayisiyla sismanlatici öbür yiyeceklerin çok miktarda yenmesine engelolur.

• Kabizlik çeken herkese bollifli besinler yemeleri tavsiye edilir. Çünkü lif, besinlerin ince barsaktan kalin barsaga geçmelerini hizlandirir.

• Lifi bol yiyeceklerin kalin barsak kanseri riskini azalttigi sanilmaktadir. Çünkü bazi tür liflerin, bazi toksinieri (zehirli atik madde) emme yetenegi bulunmaktadir. Kalin barsakta bakterilerin yol açtigi fermantasyon sonucunda olusan kanser yapici toksinler bunlardandir. Lifi az olan yiyecekler barsaktan daha uzun sürede geçtiklerinden, mide barsak bakterileri bunlari daha çok fermantasyonu ugratmaktadir.

• Seker hastalarinin beslenmesi konusunda büyük degisiklikler olmustur. Bugün bu hastalara, karisik karbonhidrat ve bol lifli yiyecekler yemeleri tavsiye edilmektedir. Çünkü lifli besinleri az tüketen 'kisilerin kan glikoz ve insulin seviyeleri normalin üzerinde bulunur. Bu sebeple bu tip hastalarin lifli besinlere agirlik vermeleri olumlu bir davranistir. Lifli besinlerin kandaki toplam lipid miktarini azaltici özelligi vardir. Lifli besinlerle faydali kolesterol artarken kötü kolesterol miktari düser.

Lifin baslica parçalari selüloz, hemiselüloz, lignin, pektin, sakizlar ve bitkilerden sizan yapiskan sivilardir. Baslica özelligi, çesitli yollardan suyu tutmasidir. Ayni zamanda çesitli mineralleri ve safra tuzu, toksin gibi maddeleri tutarak, barsaklardan geri emilmesini engeller.

Özellikle safra tuzlarinin geri emilmesini engellediginden kolesterolün yükselmemesini, hatta düsmesini saglar. Bazi türl ifler sindirilir. Bazi türler ise sindirilmez. Beslenme yolu ile normalde 20 gr. lif alinir. Alinan 20 gramlik lif metabozilma için yetersizdir. Günlük alinmasi gereken miktar 30 gramdir. Lif miktari ancak, günlük yiyeceklere ek olarak bu maksatla hazirlanmis konsantre diyet lifleriyle arttirilabilir.

Lifler, meyve, sebze ve zari çikarilmamis tahillarda bulunur. Yesil yaprakli sebzeler de liften yana zengindir. Bu ürünler ayni zamanda C vitamini, beta-karoten, magnezyum ve folat ihtiva eder. Meyvelerin kabugu, üzümün zari, mandalinanin soyulduktan sonra üzerinde kalan parçalari, sebzelerin zarlari, kuru fasulyenin veya nohutun kabugu gibi maddeler, liflere iyi bir örnek teskil eder.

Unutulmamasi gereken diger bir nokta da, herseyin asiri tüketilmesi yarardan çok zarar getirebilmesidir. Bu durum lifler için de geçerlidir. Çünkü, lifler asiri alindigi zaman olumsuz etki gösterebilir. Mesela, metabolizmada demir, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin kana geçmesinde güçlük çikarabilmektedir.