Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Testis Torsiyonu Ekstravajinal Intravajinal

img TESTIS TORSIYONU : Iki tip testis torsiyonu tanimlanmistir.
1) Intravajinal Torsiyon : Puberte öncesi çagda meydana gelir. Bu tip torsiyonda altta yatan sebep bell clapper yani çan zili deformitesidir. Bu hastalarda testisin tunika vajinalis ile olan iliskisinde bir defekt söz konusudur ve sonuçta testis tunika vajinalis içerisinde serbestçe hareket eder. Torsiyon meydana geldiginde spermatik kord tunika vajinalis içerisinde döner buna intravajinal torsiyon denir. Bu anatomik defekt bilateral testis torsiyonu için predispozan bir sebeptir. Testis torsiyonu olan hastada agri ve hassasiyet siklikla bulanti ve kusma da eslik eder. Hasta geçmiste de benzer sikayetlerini anlatabilir. Eger hastanin hikayesinde spontan iyilesen akut baslangiçli testiküler agri varsa ve testis transvers pozisyonda ise o zaman intermittan testis torsiyonu düsünülmelidir.

Testis torsiyonunda erken dönemde fizik muayenede skrotal ödem, eritem ve yüksek seviyede tansvers pozisyonda testis saptanir. Palpasyonla hassasiyet saptanir ve bazen testisin üzerinde spermatik kordun ve kan damarlarinin bükülmesine bagli olarak dügüm palpe edilebilir. Kremaster refleksi genellikle yoktur. Kremaster refleksinin varligi torsiyonun olmadigini düsündürür ancak ekarte ettirmez. Tam idrar tetkikinde bir özellik saptanmaz. Rnkli doppler ultrasonografi ve sintigrafi ile normal testis ile torsiyone testis arasindaki arteriyel kan akimi farki gösterilebilir. Testis torsiyonunda kan akimi azalmis veya kaybolmustur. Testis torsiyonu acil cerrahi müdahele gerektirir. Çünkü 12 saati geçen torsiyonda testisin kurtarilma ihtimali gittikçe azalir. Hayvan deneylerinde gösterilmistir ki arteriyel oklüzyon iki saat içinde venöz oklüzyon 6-8 saat içerisinde testis nekrozu ile sonuçlanir. 12 saatten daha az süreli agrisi olan bir hastada fizik muayene ve hikaye testis torsiyonunu düsündürüyorsa görüntüleme yöntemlerinin yapilmasi zaman kaybini arttiracagindan acil opere edilmelidir. Testis torsiyonlu akut skrotumlu her üç hastadan birinde mevcuttur. Eger her hastaya skrotal eksplorasyon yapilirsa üç hastadan ikisine gereksiz cerrahi müdahele yapilmis olur.

Ameliyata karar verildiginde;
1-Etkilenen testisin detorsiyone edilmesi,
2-Diger testisin gelecekte muhtemel torsiyonunu önlemek için skrotum derisine fikse edilmesi gerekir.
3-Eger nekrotik bir testisle karsilasilacak olursa orsiektomi yapilmalidir.

2) Ekstravajinal Torsiyon : Bu tip torsiyon testisin skrotuma fiksasyonundan önce olusur ve testisin tunika vajinalis ile olan iliskisi normaldir. Bell clapper deformitesi yoktur. Yenidogan döneminde dogumdan önce veya sonra olusabilir. Bu tip torsiyonun yenidogan döneminde görülmesinin sebebi yasamin ilk alti haftasinda skrotal duvar ve tunika vajinalis arasindaki baglantinin gevsek olmasidir. Testis, spermarik kord ve tunika vajinalis torsiyone olmustur. Yenidogan döneminde asemptomatik sislik ile kendini gösterir. Skrotal eritem veya mavimsi renk degisikligi siklikla vardir. Genellikle hassas olmayan bir kitle palpe edilir.

Iki temel tedavi stratejisi vardir.
1-Operatif
2-Nonoperatif

Bazi cerrahlar testisin kurtarilma ihtimali azsa nonoperatif yaklasimi tercih ederler. Bu görüse göre bu hastalarda bell clapper deformitesi yoktur, kontralateral testis torsiyonu riski düsüktür ve yeni dogan döneminde artmis anestezi riski olmasi nedeniyle rutin cerrahi tedavi yapilmamalidir. Diger görüse göre torsiyone testisin diger testise de zarar verecegi ve bilateral torsiyonun rapor edilmis olmasi sebebiyle cerrahi tedavi gereklidir. Bunlara ilaveten neonatal dönemde torsiyonun tümör ve inkarsere herniden ayrimi mümkün olmayabilir. Bu nedenle cerrahi eksplorasyon yapilmalidir.

APENDIKS TESTIS VE APENDIKS EPIDIDIMIS TORSIYONU :
Apendiks testis bir müllerian kanal artigidir ve testisin superior kisminda lokalizedir. Apendiks epi didimis ise epididimin bas tarafinda lokalizedir ve wolf kanali artigidir. Her iki apendiks torsiyonunda meydana gelen klinik tablo testis torsiyonuna benzerdir. Apendiks testis torsiyonu herhangibir yas gurubunda görülebilir ancak ensik 7-12 yas arasinda görülür. Agri testis torsiyonundaki gibi siddetli degildir. Agri ve sislik birkaç günde yavas yavas gelisir. Bulanti kusma ates gibi semptomlar çok nadirdir. Fizik muayenede erken dönemde nisbeten normal veya hafif eritemli hemiskrotum mevcuttur. Etkilenen taraftaki testis boyutu normal testisten farkli degildi. Testisin üst polünde hassas küçük bir nodül palpe edilebilir. Skrotum derisi üzerinde mavimsi renk degisikligi görülebilir buna blue dot sign isareti denir. Skrotal sislik ve eritem giderek belirginlesir. Tam idrar tetkikinde bir özellik saptanmaz.

Sintigrafi ve renkli doppler ultrasonografi ile etkilenen taraftaki testis kan akimi normal olarak saptanir. Ultrasonografi ile apendiks genellikle görüntülenemez. Preadolesan dönemde atesi olmayan testis kan akimi normal veya artmis olarak saptanan ve tam idrar tetkiki normal bulunan hastalarda apendiks testis torsiyonu akla gelmelidir. Tedavide yatak istirahati, skrotal elevasyon, antienflamatuar ve analjezik tedavi uygulanir. Tedavi ile enflamasyon ve ödem yaklasik bir haftada geriler ancak muayene bulgulari tam olarak birkaç haftada düzelir.

HENOCH SCHÖNLEIN PURPURASI :
Sistemik vaskülitle karakterize bir sendromdur. Deri, gastrointestinal sistem, eklem ve böbrek siklikla etkilenir, fakat testis ve skrotum tutulumu vakalarin %15-38inde görülür. Akut skrotumun sebebi spermatik kord ve testisteki vaskülit tablosuna baglidir. Siklikla testis torsiyonu ile karisir. Doppler ultrasonografi torsiyondan ayirimda yardimci olur. Hastalar genellikle 10 yasindan küçüktür. Bu hastaligin sebebi bilinmemektedir ve spesifik tedavisi yoktur.

INKARSERE HERNI :
Hernilerin çogu klinik olarak belirgindir. Hikayede daha önceden intermittan olarak inguinal bölgede sislik olmasi inguinal herniyi düsündürür. Bulanti ve kusma genellikle eslik eder. Öncelikle herninin redükte olup olmadigina bakilmalidir. Fizik muayenede süpheli bulgulari olan veya skrotal genisleme etyolojisi bilinmeyen hastalarda ultrasonografi tanida yardimci olur. Ultrasonografide barsak anslarinin skrotum içinde görülmesiyle tani konur.

HIDROSEL :
Periton sivisinin patent procesus vajinalis araciligi ile testis etrafinda tunika vajinalis içerisinde toplanmasidir. Hidrosel genellikle yasamin ilk bir iki yilinda spontan iyilesir. Genellikle agrisiz skrotal sislik mevcuttur. Bir yasindan sonra sebat eden hidroseller opere edilir.

FOURNIERS GANGRENI :
Spontan gangren olarak da bilinir. Primer olarak yenidogan döneminde görülen skrotumun nekrotizan enfeksiyonudur. Penisin inferior yüzünde ve skrotumda eritem ve ödem ile birlikte prezente olur. Etken ajanlar gaz olusturan aerob ve anaerob ajanlarin her ikisini birden içerir patolojik olarak internal pudental arterin dallarinin obliteratif endarteriti ve skrotal duvar ödemi vardir. Testisler ve spermetik kord testiküler arter etkilenmediginden korunur. Ultrasonografide skrotal deri ve yumusak doku kalinlasmasi, hipoekoik ve hiperekoik bölgeler, ödem ve gaz baloncuklari görilür. Testis ve epididim normaldir.

PATENT PROCESSUS VAJINALIS :
Nadir olarak ventriküloperitoneal santli hastalarda, periton diyalizi yapilan hastalarda, künt abdominal travmaya veya varfarin tedavisine sekonder intraabdominal kanamali hastalarda ve akut apandisitli hastalarda patent processus vajinalis varligina bagli olarak akut skrotum görülebilir. Literatürlerde akut apandisitli 14 hasta akut skrotal semptomlarla basvurmus bunlarin 7 tanesinde perfore apandisite sekonder skrotum ve processus vajinalis içinde pürülan sivi saptanmistir.