Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Kanin Yapisi

img Kanin Yapisi ve Kan Hastaliklari
Yetiskin bir insanin vücudunda yaklasik dört litre kan dolasmaktadir. Kan, vücudumuzu besleyen hayat suyumuz olup dört ana maddeden meydana gelmistir.

Alyuvarlar (Eritositler):
Çekirdeksiz, zarlari yumusak ve esnek, kirmizi kürecikler halinde görünen hücrelerdir. Bol miktarda hemoglobin ve demir ihtiva ederler. Ömürleri çok kisa olup ancak üç-dört ay kadar yasadiktan sonra ölür, dalak ve karacigerde parçalanip vücuttan disari atilirlar. Yerlerini kemik iliginde üretilen genç alyuvarlar alir. Vücudumuz her saniye yaklasik üç milyon alyuvar üretmektedir. Bir milimetre küp insan kaninda bes milyon civarinda alyuvar hücresi bulunmaktadir. Hem sayilarinin çok olusu, hem de genis bir yüzeye sahip olmalari sebebiyle bol miktarda oksijen depo ederler. Akcigerlerden aldiklari oksijeni dokulara tasir, buradan da karbondioksit alarak akcigerlere geri dönerler.

Akyuvarlar (Lökositler):
Çekirdekli hücrelerden olusan akyuvarlar, vücudu zararli mikroplara karsi koruyan nöbetçilerdir. Vücuda giren mikroplara saldirmak için, kan damarlarindan ayrilabilme özelligine sahiptirler. Bir milimetre küp insan kaninda alti bin civarinda akyuvar hücresi vardir. Bunlar da kisa ömürlü olup öldüklerinde yerlerine dalakta, lenf dügümlerinde ve kemik iligin de yenileri üretilir.

Kan Levhaciklari (Trombosltler):
Kemik iligi tarafindan üretilen, hücre bile denemeyecek kadar partiküllerdir. Alti tanesi bir araya getirildigi zaman ancak bir alyuvar büyüklügüne ulasabilirler. Bunlarin ömürleri daha kisa olup, ancak birkaç gün yasayabilirler. Bir milimetre küp insan kaninda ortalama dört yüz bin trombosit bulunmaktadir. Kan levhaciklarinin temel görevi, kanama oldugu zaman, hava ile temasa geçerek kanin pihtilasmasini saglamaktir.

Kan Plazmasi:
Kanin sivi kismi olup vücut için gerekli bütün maddeleri (proteinler, yaglar, seker, karbonhidratlar, vitaminler, hormonlar, antikorlar v.s.) tasimakta görevlidir. Saydigimiz bu maddeler, kan plazmasinin içinde erimis halde bulunurlar .