Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Astim Nöbetlerinin Nedenleri

img ASTIM NÖBETLERININ NEDENLERI
Astim nöbetinin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, bazi kisisel özelIikler dikkate alinmalidir. Bazi insanlar belirli akrji uyanci maddelere (alerjen) karsi asiri duyarlidir. Bu durum organizmanin özgün antikorlar denen bazi maddeler olusturmasina neden olur; bunlar daha sonra alerjenlerle karsilasinca astim nöbetlerini baslatir.

Olgularin büyük bir bölümünde solunan hava araciligiyla akcigerlere ulasan alerjen madde, hücrelere yapisik olarak bulunan antikorlarla karsilastiginda, akciger dokusunun tüm bilesenlerinin katildigi, bir dizi ani gelisen süreç baslar. En ince brons dallarinin çevresindeki dairesel düz kas lifleri kasilarak büzülürler ve böylece hava ile kan arasinda gaz alisverisinin (karbon dioksitin atilarak oksijenin alinmasi) gerçeklestigi hava keseciklerine (alveol) ulasan havanin geçtigi alan daralir.

Bronslarin içini örten mukoza siser (ödem) ve gergin bir görünüm alarak havanin geçisini daha da zorlastirir; ayrica, mukus salgilayan hücrelerin salgilan artar. Brons mukozasinda çok sayida, mukus salgilayan hücre vardir; normal kosullarda çok yararlidirlar, çünkü bunlarin salgilari solunum yollarini temizler. Astim nöbetIerinde ise yapiskan ve koyu kivamli asiri mukus salgilayarak, zaten kasilmis durumdaki küçük bronslann iyice tikanmasina ve durumun daha da kötülesmesine neden olurlar.

Bir astim nöbetini baslatan en önemli süreçler, brons kaslarinin kasilmasi; mukoza sismesi (ödem); asiri ve koyu kivamli salgilanmasidir. Bu durum, solunum güçlügünü, morarmayi (siyanoz), hinltili solunumu ve isliksi sesleri açiklar. Gögüs kafesi ve diyafram kaslannm gerilmesi gögüs kafesinin hareketlerini güçlestirir. Astim hastasi nöbet sirasinda, solunum kaslannin tüm güçlerini ortaya koymasini saglayacak ve havalanma etkinligini kolaylastiracak en uygun durumu alir.

Alerjik astim nöbetlerinden sorumlu uyaranlar, organizmaya degisik yollardan giren alerjenlerdir. En yayginlarindan en alisilmadik ve az olanlanna kadar çesitli maddeler alerjen etki gösterebilir; bu maddeler ne kadar yaygin ise bunlarla karsilasma ve nöbetin baslama olasiligi da o ölçüde fazla olacaktir.

Astim olgulanmn yüzde 80-90'mda, sorumlu alerjenler havayla solunan maddelerdir (pnömoalerjenler); en yaygin olanlari çiçek ve bitki tozlari, hayvanlarin üst deri olusumlari, yani kedi, köpek, keçi, at, koyun killari ya da kepekleri, atlarin yelekillari, yataklarda kullanilan yünler, kuslarin tüyleri, tahil unu, bitkisel lifler (keten, pamuk, kenevir), ev tozlaridir.

Besinlerdeki alerjen maddeler genellikle çocuklardaki astim nöbetlerinden sorumludur, eriskinlerde daha az etkilidirler. Yaygin olarak alerji yapan besinler yumurta, süt ve süt ürünleri, et, balik, kabuklu deniz hayvanlari, bazi meyve (çilek, seftali, elma) ya da sebzelerdir (örnegin ispanak). Ama astimi ortaya çikaran tek etkenin besin olmasi çok az görülen bir durumdur.