Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Septum Deviasyonu Burun Estetik Ameliyati

img Burun Tikanikligi - Septum Deviasyonu : Burun boslugu, septum adi verilen burun orta kisminda bulunan ve dikey yönde uzanan yapi ile ikiye bölünür. Septum ön kismi kikirdak, arka kismi kemik yapida olup, üzeri mukoza ile kaplidir. Gerek gelisim sirasinda septumun asiri büyümesi ve çervesine sigamayip S veya C seklinde kivrilmasi, ya da buruna gelen darbeler sonucunda olusan kiriklara bagli olarak septum normal yapisini kaybedebilir. Septumun kivrilmasi ya da kalinlasmasi, burun içindeki hava yolunu daraltir veya tamamen tikar. Burundan nefes alinmamasi durumunda hasta agizdan nefes almaya baslar ki bu duruma dayanilmasi çok zordur. Özellikle beslenme sirasinda hasta nefes alamadigi için zorlanir, uyurken horlama olabilir, yine agiz solunumu nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonlari ortaya çikabilir.

Burun mukoza yapisi ve konkalar, burun içine giren havanin hem nemlenmesini, hem isinmasini hem de zararli tozlar veya parçaciklarin filtre edilmesini saglar. Burnun tikali olmasi durumunda bu islevler ortadan kalkacak agizdan alinan hava direkt olarak akcigerlere girecektir.

Septumun egrilmesi bazen sadece hava yolunu daraltmakla kalmaz, burun seklinde distan farkedilecek sekil bozukluklarina, egrilmelere sebep olabilir. Acil durumlar disinda septum veya burun kemiklerine uygulanacak cerrahi girisimler için hastanin 18 yasina gelmesi beklenir.

Genellikle septum cerrahisi uygulanacak hastalar eger burunda sekil bozuklugu varsa, ayni ameliyatta estetik girisimin de yapilmasini isterler. Hem septum cerrahisi hem de burun estetigi ayni ameliyatta yapilabilmekte, özellikle egri burunlarda bu uygulama daha avantajli olabilmektedir. Ancak her iki ameliyatin ayni bölgede ve içiçe olmasi nedeniyle bazi çok önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi, septumdan kikirdak ve kemik çikarilirken, üstte ve önde ortalama 1 cm. eninde bir köprü birakilmasi gereklidir. Buna dikkat edilmemesi halinde burun sirtinda çökmeler ya da burun ucunda sekil bozukluklari ortaya çikabilir.

Ayrica yapilan hatalardan digeri de bu kisimlar birakildigi halde ameliyat sirasinda yirtilabilmesi ya da kirilabilmesidir. Yine septum cerrahisinde önemli bir konu, septum mukozasinin korunmasidir. Dikkatsiz veya özensiz yapilan ameliyatlarda, mukoza parçalanabilmekte yada yirtilmalar ve doku kayiplari sonucunda \"septum perforasyonu\" denilen burun orta kisminda deliklerin olusmasidir. Bunlarin onarilmasi için ayrica ameliyat gerekecektir.

Septum cerrrahisinde amaç, eger kalinlasan ya da kivrilan kisimlar varsa, öncelikle bir takim çiziklerle (skorlama) kikirdak seklinin düz hale getirilmesi, getirilemiyorsa, bu kisimlarin zarlarinin (perikondrium) korunarak çikarilmasidir. Bazi durumlarda, çikarilan kikirdak çesitli metodlarla örnegin birtakim dikislerle düzlestirilerek tekrar yerine konabilir.

Burun tikanikligina neden olabilen diger bir sebep ise, burun boslugunun yan duvarlarinda bulunan \"konka\" adi verilen mukoza kivrimlarinin kalinlasmasi ve hava yolunu tikamasidir. Özellikle tekrar eden enfeksiyonlar, sinüzit (yanaktaki kemik içindeki hava bosluklarinin iltihabi) gibi durumlar konkalarda büyümeye sebep olabilir. Konkalarin büyümesi ayrica sinüzit nedeni de olabilir. Bu durumda konkalarin büyüyen kisminin ya koterize edilerek yakilmasi, ya da kismen kesilerek çikarilmasi gerekir. Ancak gereginden fazla konka çikarilmasi da yine zararli olup, burunda kuruluklara ve enfeksiyona neden olabilir. Çikarilacak kismin miktarinin çok hassas ayarlanmasi gerekir.

Diger önemli konu hava yolundaki tikaniklik açilirken, önden arkaya tamaminin degerlendirmeye alinmasidir. Ön tarafa çok iyi bir girisim yapilip arka tarafta eksik kalacak bir septum girisimi hiç bir ise yaramayacaktir. Bu nedenle ameliyat sirasinda havayolunun tamaminin açilip açilmadigi iyice kontrol edilmelidir. Septum girisimlerinde ameliyat sonunda septuma hafif bir basinç uygulayarak kanamalarin önlenmesi ve dokular sertlesene kadar belli bir sekilde kalmasi amaciyla burun bosluklarina özel tamponlar uygulanir.

Hastalarin önemli bir korkusu da bu tamponlarin çikarilmasi sirasinda olusabilecek agri ve acidir. Günümüzde artik eskiden kulllanilan uzun tamponlar yerine çok daha kisa olan ve içinde kanama durdurucu özelligi olan maddeler bulunan özel tamponlar kullaniyoruz. Bu tamponlar çikarilirken de hasta neredeyse hiçbirsey hissetmemektedir. Tamponlar ortalama 2-4 gün burun içinde tutulmaktadir. Daha uzun süre tampon burun içinde birakilacak olursa çesitli enfeksiyonlar olusabilir. Çok zorunlu ise tampon çikarilip yenisi konabilir. Konulacak tampon hiçbir zaman asri büyük olmamali septum dokusunu çok sikistirmamalidir. Aksi halde septum mukoza dokusunun kanlanmasi bozularak enfeksiyonlar, nekrozlar ve sonuçta septum delinmeleri olusabilir.