Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Intihar Girisimleri Özkiyim Girisimi

img Özkiyim (intihar) \"Insanin kendi kendisini cezalandirma veya kendisini kasitli olarak dünyadan ayirmak için girisilen eylem\" olarak tanimlanmakta ve \"diger bir deyimle insanin yasamina son vermek amaci ile yaptigi ve basari ile sonuçlandirdigi patolojik bir davranis\" olarak yorumlanmaktadir.

Buradaki tanimla günümüz gerçegine göre dogru (kuskusuz bunlar ileride degisecektir) yorumlara varabilmek için verilmistir. Bugün için kabul edilenlere göre bu tanimlarda söyle degisiklik yapacagiz:
° 1. Intihar insanin kendisini cezalandirmasi degil, çaresizligin bir disa vurumudur.
° 2. Intihar ne kadar planlanmis olsa bile kasitli (çaresizligin bir anlatimi oldugu için) degildir.
° 3. Intihardaki amaç yasamdan uzaklasmak degil, kendine aci veren gerçekliginden uzaklasmak, kendi gerçekligini degistirme konusundaki bir çaresizligin anlatimidir.
° 4. Özkiyim (intihar) patolojik bir davranis degildir, insanin dogasinda varolan bir tepki (bir fenomen-görüngü)dir. Genel olarak \"intihar\" deyimiyle; gerçek ölümle sonuçlanan bir \"intihar\", ölümle sonuçlanmayan bir girisim, çevreyi intiharla tehdit, intihar düsüncesi ile ya da böyle bir düsünce olmadan ortaya konan depresif davranislar sergileme ve kendi kendine zarar verme gibi çesitli davranis biçimlerinin akla geldigi belirtilmektedir. Diger yandan bu karmasikligi (ancak böyle bir tanim gerçekten karmasiktir) önlemek için bugün için bu gibi durumlari söyle tanimlamak daha uygun gibi görünmektedir.

1. Özkiyim (=intihar) ölümle gerçeklesen kendini öldürme girisimidir.
2. Özkiyim girisimi (=intihar girisimi) kisi bulundugunda henüz ölümün olusmadigi kendini öldürme girisimidir.
3. Özkiyim (intihar)in gerçeklesebilecegi davranis (intihar düsüncesi ile ya da böyle bir düsünce olmadan ortaya konan depresif davranislari sergileme).
4. Ani gelisen (genelde bir intihar düsüncesi olmadigi halde) o andaki bir intihar duygusuyla ölümle sonuçlanabilecek durumlar (kendi kendine zarar verme gibi çesitli davranis biçimleri).

√ Bu kisa girisle ilgili bir özet yapilacak olursa:
1. Özkiyim (intihar) bir fenomendir (=görüngü) ve her insanda görülebilir, yani bir patoloji degildir.
2. Ister herhangi bir hastalikla ilgili olsun isterse olmasin belirli bir süreci kapsayan bir düsünme boyutunu içerebilir.
3.Düsünme boyutunu hiç içermeden ani bir duygusal yasanti olarak da ortaya çikabilir.
4.Düsünmeyi etkileyen (depresif bozukluk gibi) bir hastaligin gidisi nedeniyle kisinin elinde olmadan olusabilir.
5.Düsünme boyutunu içerse de, ani bir duygusal yasanti olarak da ortaya çiksa \"mutlak olarak\" çaresizlik duygusunu uyandiran bir dizi duygusal yasantiyi içerir.

√ Özkiyim (intihar)in Bulunulan Yerde Degerlendirilmesi
Intiharin bulunulan yerde degerlendirilmesi psikiyatride öncelikle sorulan su sorunun sorulmasini gerektirir: Karsilasilan durum gerçekten bir intihar mi? Baska bir deyisle \"sakin organik bir sürece bagli olmasin?\"

Bunun anlamini söyle açiklayabiliriz. Çogu kez karsilasilacak durum, kisinin bilincinin kendisini ifade edemeyecek kadar bulanik olmasidir. Bu gibi durumda çagri yapan kisilerden alinacak bilgiler büyük önem tasisa da ve hatta bir intihar girisimini destekler görünse de, bilinç bulanikligina yol açabilecek diger durumlar her zaman akilda tutulmali

√ Yukaridaki anlatimlardan su anlamlarin çiktigini görüyoruz:
1. Karsilasilan kisi çogu kez yari bilinçli ya da bilinçsiz durumda olacaktir.
2. Bu durumdaki kisinin derhal gerekli birincil yasamsal destek girisimlerini gerçeklestirmek üzere ambulansa tasinmasi ve en kisa sürede acil servise tasinmasi gerekmektedir. Kisinin bu duruma bir intihar girisimi nedeniyle mi yoksa baska bir nedenle mi girdiginin (bu destek saglanmadan) arastirilmasi onanmaz bir durumdur.
3. Ambulans ekibindeki bir kisi, bu islemler yapilirken, çagriyi yapan kisilerden durumu aydinlatacak bilgileri es zamanli olarak alma ve hizla rapor etme durumundadir.
4. Eger bu bir intihar girisimiyse bunun adli bir yönü de bulundugu için bu rapor standart biçimde hazirlanmali ve kisi acil servise ulastiginda, orada tutulacak dosyaya eklenmelidir (bu metinde böyle bir standart rapor taslagi sunulmustur).
5. Intihar için kullanilan ilacin saptanip gerekirse \"toksikoloji\" servisine aninda basvurulup alinan bilgilerin rapora eklenmesi.

√ Intihar Için Risk Etkenleri
1. Erkek Cinsiyeti
2. Yalniz yasama, yeni ayrilmis ya da bosanmis olma
3. Ileri yas
4. Son 6 aydir kisinin sagliginda giderek bozulma
5. Is kaybi
6. Depresyon, sizofreni ya da organik beyin rahatsizliginin varligi
7. Önceden Özkiyim (intihar) girisimi öyküsünün varligi

√ Edinilmesi Gereken Önemli Bilgiler
1. Kisinin ne zamandan bu yana bu durumda görüldügü,
2. Bir tibbi rahatsizliginin bulunup bulunmadigi ve bu rahatsizligin süregenlik ya da ciddiyet derecesi,
3. Psikiyatrik bir sagitim altinda bulunup bulunmadigi ya da son zamanlarda davranislarinda bir degisiklik gözlenip gözlenmedigi,
4. Bir kriz yasantisini dogurabilecek yasamsal bir olayin gerçeklesip gerçeklesmedigi,
5. (Ilaç alarak) intihar düsünülüyorsa kisinin kullandigi ilaçlarin ve olasi intihar gerçeklestirdigi ilacin saptanmasi.