Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Difteri Bogmaca Tetanoz Asisi DBT

img Karma Asi (Difteri - Bogmaca - Tetanoz) (DBT - DPT):
Difteri, bogmaca (pertusis) ve tetanoz asilarindan olusan bir karma asidir. Rutin asi takvimindeki sirasina uygun olarak yapilir. Bu bölümde her biri ayri ayri ele alinacaktir.
Difteri, bir kaç günlük kukuçka devresi sonrasinda belirti veren, ani seyirli, Korinebakteriyum adli mikrop tarafindan meydana getirilen bulasici bir hastaliktir. Milattan iki yüzyil kadar önceki kayitlarda difteriye ait bilgiler yer almaktadir. Tipik olarak bogazda solunum yollarini tikayabilecek boyutlarda gri beyaz renkli, plakalar halinde bir zar tabakasinin olusumu söz konusudur. Öksürük, nefes darligi ve ates eslik eden belirtilerdir. Difteri asisi 1923 yilinda Ramon tarafindan gelistirilmistir. Çocuklari asilama programlari 1926 yilindan beri uygulanmakta oldugu halde difteri, 1950'li yillarin basina kadar ölüm nedeni olarak önemini korumustur. II. Dünya savasindan sonra yogun asi uygulamalari sayesinde bu hastalik artik geçmiste oldugu gibi sik görülmemektedir.

Süt çocuklarina karma asi içinde bir iki ay arayla üç kez uygulanir. Son enjeksiyondan 1 yil ve 5 yil sonra tekrar dozlari yapilir. Alti yasindan sonra karma asidaki difteri miktari azaltilarak eriskin dozu (dT) uygulanir. 10 yilda bir tekrarlanir.

Bogmaca, halen çok bulasici, üç dört yilda bir salginlar yapan, ölümcül olabilen bir çocukluk çagi hastaligidir. Solunum yoluyla bulasir ve süt çocuklarinda agir seyreder. Anneden bebegine dogumdan önce koruyucu antikorlarin geçmemesi bu hastalik için özel bir sorun olusturur. Bu durumda erken asilama bogmaca için büyük önem arzeder.

Hastalik, \"Bordatella pertusis\" adi verilen mikrop tarafindan meydana getirilir. Kuluçka devresi 10-14 gün kadardir. Baslangici belli belirsiz kiriklik ve hafif öksürük seklindedir. Bir iki hafta içinde gelisen, kriz halindeki öksürük nöbetleri çok tipiktir. Gün içinde 30 kez ve herbirinde 10-15 öksürük gözlenebilir. Antibiyotik tedavilerine ragmen sikayetler haftalarca sürebilir. Küçük çocuklarda ölüme yol açabilecegi için özellikle dikkatli olunmasi gerekmektedir.

Bogmaca asisi, karma asi içinde takvime uygun zamanlarda uygulanir. Dört yasindan sonra asiya bagli yan etkiler daha fazla görüldügü için karma asidan çikarilir. Asinin asellüler formu uygulandiginda sinir sistemiyle ilgili istenmeyen etkiler daha az görülmektedir. Asellüler bogmaca asisina ve hangi durumlarda bogmaca asisinin takvim disinda birakilmasi gerektigine güncel asilar basligi altinda ayrintili olarak deginilecektir.

Tetanoz, tüm dünyada görülebilmekle birlikte, sikligi basarili asi uygulamalarinin gerçeklestirilebilmesi ölçüsünde faklilik gösterir. Az gelismis ülkelerde en sik ölüme yol açan 10 hastaliktan birisidir. Her yil dünyada 1 milyon kisinin tetanozdan öldügü tahmin edilmektedir.

Kirli yaralardan vücuda giren Klostiridyum tetani adli mikrobun neden oldugu hastaligin kuluçka devresi 3 ile 30 gün arasinda degisebilmektedir. Yüz adalelerinde kasilmalar ilk belirtidir. Zamanla tüm vücutta kasilmalar meydana gelmektedir. Evde dogum, yenidogan tetanozu için oldukça önemli bir risk faktörüdür. Sagliksiz kosullarda dogum yapan anne ve bebegi tetanoza yakalanabilir. Anneler bu hastaliga karsi asilanmamislarsa dogan her 100 bebekten birinin ölümü kaçinilmazdir. 1993 yilinda ülkemizde, hamile kadinlarin ancak %21'i tetanoza karsi asilanabilmistir.

Gebeligin ilk aylarindan itibaren birer ay arayla asi olarak hem kendinizi, hem de bebeginizi tetanoza karsi koruyabilirsiniz. Ilk gebeliginde iki doz asi yaptiran annenin ikinci gebeliginde bir doz asi yaptirmasi yeterlidir. Bebek ise ilk yilinda üç kez karma asi ile asilanmali , bir yil ve bes yil sonra asi tekrarlanmalidir.