Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Bebek Odası Hazırlık Bebek İsimleri

img √ Bebek Giysilerini Seçmek
• Dogum yaklasirken bebeginize ilk haftalarda gerekli olacak temel çocuk kiyafetleri, bebek elbiseleri ve aksesuarlarini edinmeniz gerekecektir.

• Size baslangiç için su önerilerimiz olacaktir:
♫ 3 veya 4 pijama takimi (ayaklari da saran)
♫ 6 - 8 Tisört veya zibin
♫ 3 adet tulum
♫ 2 süveter
♫ 1 uyku tulumu
♫ 2 bere (baslik)
♫ 4 çift çorap veya patik
♫ 4 - 6 adet battaniye (pamuktan yapilmis ince bir battaniye)
♫ 1 adet küçük havlu ve bornoz seti (bornozun basliginin olmasi tercih edilir).
♫ 3 - 4 düzine yeni dogan ölçülerinde hazir çocuk bezi.

• Baska çocuklariniz varsa bu bebek esyalarinin çogu elinizin altinda olacaktir. Eger dogacak bebek ilk çocugunuz olacaksa bunlarin birçogunu dostlariniz ya da ailenizden temin edebilirsiniz.

√ Bunlarin disindaki giysi ve malzeme gereksinimlerini temin ederken size yardimci olacak bazi önerilerimiz asagida siralanmistir.
° Büyük ölçülerde alin. Bebeginiz prematüre veya çok küçük degilse yenidogan ölçülerinde olan giysiler önceleri tam gelseler bile bunlari kullanabilecegi günler sayilidir. Üzerinde 3 aylik bebek ölçüsünde oldugu belirtilen giysiler bile ilk aydan sonra dar gelebilir. Ilk günlerde giyebilecegi birkaç parça giysi aldiktan sonra asil yogunlugu daha büyük ölçülerdeki giysilere verin. Merak etmeyin, bebeginiz bir süre için giysilerinin hafifçe bol olmasina aldiris etmeyecektir!

° Türkiye de çocuk giyim sanayinde henüz yerlesmis bir standart olmasa da; bütün çocuklarin atese dayanikli giysiler giymeleri gerekir. Etikette bunun yazilmis olmasina dikkat edin. Bu tip giysilerin sabunla degil deterjanla yikanmasi gerekir çünkü sabun atese dayaniklilik özelligini kaybettirir. Kullanacaginiz deterjan için etiketi inceleyin.

° Bezi degistirirken giysinin bacaklarinin kolayca açilip açilmayacagini kontrol edin. Boynu, kolu ve bacaklari çok siki saran giysilerden uzak durun. Bunlar saglik açisindan sakincali ve bebek için rahatsizdir.

° Yikama talimatlarini okuyun. Çocuk giysilerinin hepsi yikanilabilir özellikte olmali ve ütü gerektirmemelidir.

° Yenidogan bebege ayakkabi giydirmeyin. Yürümeye baslayana kadar ayakkabiya gereksinimi olmayacaktir. Erken giydirilen ayakkabilar bebegin ayaklarini deforme edebilir. Ayni sey küçük gelen ayakli pijamalar ve çoraplar için de geçerlidir.

√ Mobilya ve Bebek Gereçlerinin Alimi
• Bebek magazalarina gittiginizde, alabileceginiz bebek gereçlerini seçmekte zorlanacaksiniz. Bunlardan bir kismi gerçekten gereklidir. Ancak, göz alici olan birçogu gereksiz olmaktan öte kullanisli bile degildir. Bu konuda size yardimci olabilmek amaciyla; bebeginiz dogdugunda elinizde olmasi gereken esya ve temel gereksinimleri içeren bir listeyi asagida bulacaksiniz.

▲ Bütün güvenlik önlemleri düsünülmüs bir çocuk karyolasi (Bkz. Bebek Karyolalari Konusunda Güvenlik Uyarilari). A.B.D.de satilmakta olan çocuk karyolalari bu özelliklere sahip olmak zorundadir. Ancak, ülkemizde çocuk esyalarinin güvenlik standartlarina uygunluk olup olmadigini kontrol etme görevi anne babaya düsmektedir. Birkaç hafta içinde bebeginize küçük gelmeye baslayacagindan, ayiracak fazladan paraniz yoksa, bebek sepeti almayi düsünmeyin.

► Karyolanin yatagi sertçe ve üstü kolayca temizlenebilecek sekilde kaplanmis olmalidir. Bu amaçla bir yatak koruyucusu kullanabilirsiniz. Kullandiginiz koruyucu kilif plastik veya emici olmayan bir kumastan yapilmissa; bebek terledigi, kustugu veya salyasi aktiginda islak yerde yatmamasi için yatagin üstüne islakligi emecek kalin bir kumas serin.

▼Karyolanin kenar yastiklari veya diger bir deyisle tampon lari, bebeginizin basinin karyolanin parmakliklarina çarpmasini önlemek içindir. Bu yastiklarin bütün iplerinin parmakliklara bagli olmasini saglayin. Çocugunuz ayaga kalkmaya basladiginda bu tamponlari kaldirin, yoksa onlarin üstüne basarak karyoladan disari çikabilir. Yenidoganin karyolasinda yastik kullanmak hem gereksizdir hemde tehlikeli olabilir.

◄ Karyolanin yatagi naylon veya musamba bir kilif yerine yumusak üstü suyu emici (pazen) ve alti tercihan su geçirmez özellikte (flanel) kumaslardan yapilmis bir kilifla kaplanirsa bebeginiz için daha az terletici ve rahat olur. Bu tür kiliflar piyasada yatak koruyucusu veya Alez olarak bilinmektedir. Yataga çift katli bir çarsaf sermeniz ve yatagin ölçülerine uygun bir pamuk yorgan veya yumusak bir battaniye bulundurmaniz önerilir. Disi yumusak kumasla kapli ve içi parça sünger veya benzeri maddelerle gevsekçe doldurulmus bebek yastiklarini asla kullanmayiniz. Bu tür yastiklarin kullanimi 36 bebekte bogulmaya neden olduklari gerekçesi ile ABD Tüketici Güvenligi Komisyonu tarafindan yasaklanmistir.

▲ Güvenlik özelliklerine sahip bez degistirme masasi. Bir hali veya kaygan olmayan bir yüzey üzerine kaymayacak sekilde yerlestirilmelidir. Pencere kenarlari bebeginiz için düsme riski olusturdugu için pencere kenarina degil duvara dayanmalidir.

• Bezlerin, çengelli ignelerin ve bez degistirirken gerekecek diger malzemelerin bebegin ulasamayacagi ancak sizin elinizin altinda olacak sekilde yerlestirilmesi gerekir. Çekmece raf ve sehpalari bu esaslara uygun olarak yerlestirirseniz; bez degistirilirken -bir saniye için bile olsa- bebeginizin yanindan ayrilmak zorunda kalmazsiniz.


► Genis plastik bir bebek yikama küveti. Eger bebeginiz bir aydan küçükse onu mutfak lavabosunda yikayabilirsiniz ancak musluklarin oynar baslikli olmasi ve bebegi yikarken uzaklastirilmasi gerekir. Bir aydan büyük bebekler etrafa uzanip musluklari açabilirler bu nedenle ilk aydan sonra bebegi ayri bir banyo küvetinde yikamaniz daha güvenlidir. Bebeginizi yikayacaginiz yerin temiz oldugundan emin olun. Küvetin içinin kaygan olmamasi tercih edilir.

√ Güvenlik Uyarisi: Bebek Sepetleri ve Besikler
• Birçok anne-baba bebegi kendi odalarina alirken kolaylik saglamasi yani; kolayca tasinabilme özelliginden ötürü besik ve bebek sepetlerini tercih ederler. Bu konuda karar verirken bebeklerin hizla büyüdügünü unutmayin. Birinci ay uygun olan bir besik veya sepet, bebeginiz iki aylik oldugunda artik küçük gelebilir.

√ Bebegin ilk yatagini satin almadan önce asagidaki özellikleri okumaniz uzun süre kullanilabilen, güvenli bir yatak seçmeniz için size yardimci olacaktir:
1. Besik ya da sepetin tabani dagilmayacak kadar saglam olmalidir.

2. Besik ya da bebek sepetinin tabani birisinin çarpmasi durumunda devrilmeyecek kadar genis olmalidir. Katlanabilir ayaklari olan sepetlerin ayaklari kullanim süresince düz bir sekilde kilitlenebilmelidir.

3. Bebek bir aylik veya bes kiloluk oldugunda (hangisi önce gelirse) artik sepette yatirilmamali kendi yatagina terfi etmelidir.

• Bebegin odasi ve içindeki hersey temiz ve tozsuz olmalidir. Pencereler ve yer dösemesi dahil her türlü yüzeyin yikanabilir özellikte olmasi gereklidir. Ayni kural odanin içinde duran oyuncaklar için de geçerlidir. Popüler bir hediye olan oyuncak ayilar ve diger doldurulmus hayvan oyuncaklar bebeginiz yaninda sevimli durmalarina ve çocuk için eglendirici olmalarina karsilik özellikle tüylü olanlari çok toz tutar ve burun tikanikliklarina yol açarlar. Bebeginiz bunlarla oynamayi aylar sonra ögreneceginden o zamana kadar saklayabilirsiniz.

√ Bebek Karyolalari Konusunda Güvenlik Uyarilari
• Bebeginiz karyolasinda iken genellikle görme alaninizin disinda ve tek basina olacaktir. Karyolasi bu nedenle tamamen güvenli bir ortam olmalidir. En sik görülen karyola kazasi olan düsmeler ayni zamanda önlemi en kolay alinabilecek olan kazadir. Karyola içinde yüksek yerlestirilmis bir yatak, parmakliklari indirilmis durumda birakilan bir karyola, çocuklarin düsme olasiligini artiran unsurlardir.

√ Çocugunuza karyola seçerken sunlara dikkat etmeniz gerekir:
■ Parmakliklarin arasi 6 cmden fazla yani çocugun basini kistiracak kadar aralikli olmamalidir.
■ Basucunda ya da ayakucunda basinin sikisabilecegi açikliklar olmamalidir.
■ Karyolanin köselerinde çikinti varsa bunlari çikarin veya kesin. Gevsek giysiler bunlara takilarak çocugun bogulmasina yol açabilir.

• Eski karyolalarin birçogu kursunlu boyalarla boyanmis olduklarindan, parmaklik raylari asindikça karyolayi çignemeye çalisan çocukta zehirlenme yapabilirler (bu gerçekten olmaktadir). Önlem olarak eski boyalari kaziyin ve kursunsuz, kaliteli, emayeli boyalarla boyayin. Havalandirmasi iyi olan bir odada kurumasini bekleyin. Yan parmakliklarin üstüne plastik seritler yapistirin (bunlari çocuk mobilyalari dükkanlarinda bulabilirsiniz).

√ Diger çocuk karyolasi kazalarindan korunmak için sunlara dikkat etmelisiniz:
1. Yeni bir yatak aldiginizda bütün plastik paketleme materyalini çikarip atin. Bunlar çocugun bogulmasina yol açabilirler. Yataga kalin bir plastik kilif veya yatak koruyucusu geçirecekseniz bunun gevsek olmamasina dikkat edin. Fermuarli kiliflari tercih edin.

2. Bebeginiz oturmaya basladigi anda yatagin seviyesini indirerek, kenarlara yaslandiginda düsemiyecegi ve tirmanamayacagi kadar derin bir konuma getirin. Ayaga kalkmayi ögrendiginde ise en alt seviyeye indirin. Düsmeler en sik, bebek tirmanmaya çalistiginda meydana gelir. bu nedenle, boyu 75 cm oldugunda veya parmaklik seviyesi boyunun 3/4ünün altinda kaldiginda onu baska bir yataga alin.

3. En alt seviyeye indirdiginizde, karyola rayinin üst kismi yataktan en az 10 cm yüksekte olmalidir (yatak en üst seviyede olsa bile). Parmakliklarin kilidi çocugunuz tarafindan açilamayacak sekilde olmalidir. Çocugunuz karyolanin içindeyken parmakliklar daima yukari kaldirilmis olmalidir.

4. Bebeginizin yatakla karyola arasina kayip sikismamasi için yatagin karyolaya tam olarak oturmasi arada bosluklarin kalmamasi önemlidir. Yatagin kenarlarindan üç veya daha çok parmaginiz girebiliyorsa karyolaya tam olarak uyan bir yatak alin.

5. Metal parmakliklarda sivri, çapakli veya keskin herhangi bir kisim olup olmadigini düzenli olarak kontrol edin. Ahsap karyolalarda ise çatlak veya kiymik olmamasina dikkat edin. Karyolanin parmakliklarinda dis izleri görürseniz parmakliklarin üstünü plastik seritlerle boydan boya kapatin (bunlari çocuk mobilyasi satan yerlerin birçogunda bulabilirsiniz.).

6. Bebeginiz küçükken karyola kenarlarina tampon yastiklarini yerlestirin. Bu yastiklarin karyolayi çepeçevre sardigindan ve kenarlara en az alti yerden siki bir biçimde bagli oldugundan emin olun. Bebegin boynuna dolasmasina olanak vermemek açisindan bu baglarin en fazla 14 cm olmasina dikkat edin.

7. Çocugunuz tutunarak ayaga kalkmaya basladiginda kenar yastiklarini, oyuncak hayvanlari, kisaca üzerine basarak disariya atlayabilecegi herseyi yatagin içindan çikarin.

8. Eger karyolanin üstünde dönence türü oyuncak varsa, bunun karyolaya saglam bir sekilde takildigindan emin olun. Bu oyuncagin uzanamayacagi kadar yüksekte olmasi ve hangisi önce gelirse; 5 aylik oldugunda ya da oturabildigi zaman sökülmesi gereklidir.

9. Çocuk vücudunu el ve ayaklari ile kaldirmaya baslar baslamaz, karyolaya asilan tüm oyuncaklari kaldirin. Eli ile oynamasi ve yakalamasi için karyolaya gerilen besik jimnastigi benzeri oyuncaklar çocugunuzun çekmelerine ve yakalamalarina karsi dayaniklidir ancak çocuk bunlarin üstüne düstügü taktirde ona dolanabilir.

10. Düsmelerin en tehlikelisini önlemek için çocugun karyolasini pencere yanina yerlestirmeyin.

(*) Çocuk esyalarinda güvenlik standartlari henüz ülkemizde yerlesmemistir.Örnegin A.B.D.de 1985den sonra yapilmis tüm çocuk karyolalari genel güvenlik standartlarina uygun olmasina karsin ülkemizde bebeginize alacaginiz esyalarin güvenli olup olmadiklarini kontrol görevi yine size; anne-babaya düsmektedir.

√ Bebek odasindaki hava çok kuru ise çocuk hekiminiz size odaya serin buhar verecek bir nemlendirici kullanmanizi önerebilir. Ayrica, nezle grip gibi nedenlerle bebeginizin burnu tikandiginda serin buharli oda nemlendiricisi nden yararlanabilirsiniz. Eger bir hava nemlendiricisi kullaniyorsaniz kullanma kilavuzundaki talimatlara uyarak çalismadigi zamanlarda suyunu bosaltin ve düzenli olarak temizleyin. Eger bunu yapmazsaniz içindeki suda bakteriler ve küf üreyebilir. Sicak buhar çikaran hava nemlendiricileri haslanmalara-yaniklara yol açabileceginden önerilmezler.

• Bebeginizin kesinlikle zevk alacagi esyalardan biri tepesine asilacak dönencelerdir. Degisik sekilli ve parlak renkli bir tanesini seçin. Bazilari çok güzel melodiler de çalarlar. Dönenceyi seçerken yanlardan veya üstten degil; ona bebeginizin görecegi açidan yani alttan bakin. Yanlardan ve üstten bakildiginda güzel görünenleri almamaya çalisin bunlar bebegin degil, daha çok sizin zevkinize göre tasarlanmislardir. Bebeginiz oturmaya basladiginda bu oyuncaklara uzanip kendine zararli bir hale getirebilir. Bu nedenle, oturmaya basladiginda veya bes aylik olmadan önce bu oyuncaklari kaldirin.

• Sallanan koltuk, müzik kutusu, kaset plak veya CD çalar; çocuk odasi için akillica seçimlerdir. Oturdugunuz koltugun sallanmasi kucaginizin yatistirici etkisini arttirir. Bebeginiz için hafif bir müzik çalmaniz, yaninda olmadiginiz zamanlarda onu rahatlatacak ve uyumasina yardimci olacaktir.
Bebeginizin odasindaki isiklarin yumusak olmasini isteyeceksiniz. Karanlik oldugunda ise bir gece lambasi birakabilirsiniz. Bu lamba onu daha rahat kontrol etmenize yardimci oldugu gibi bebek daha büyüdügünde gece uyaninca kendini güvende hissetmesini saglar. Bütün lambalarin ve kordonlarin bebegin ulasabilecegi mesafeden uzak olduguna emin olun.

√ Bebegin Dogumuna Kendinizi Hazirlamak
• Hamileligin son dönemlerinde degisik duygular yasayacaksiniz. Örnegin, hem herseyin biran önce olmasini hemde yeterli zaman olmadigi ikilemini yasayacaksiniz. Bebegin bir an önce dogmasini isterken o gelmeden önce herseyin kusursuz ve düzenli olmasi için yeterli süre olup olmadigi konusunda endise duyacaksiniz. Beklenen dogum yaklastikça - hatta bazi durumlarda geciktikçe - kendi sikintilarinizin yaninda baskalarinin heyecanlarini yatistirmak zorunda kalacak ve sizi merak eden sevdiklerinizden sayisiz telefonlar alacak, onlari yatistirmak durumunda kalacaksiniz. Hamileligin getirdigi fiziksel sikintilara birde bu tür sosyal baskilar eklenince; dokuzuncu ay size hiç bitmeyecekmis gibi gelebilir. Unutmayin, hikayenin güzel bir sonu vardir. Bu nedenle, bos zamanlarinizi mümkün oldugunca keyif alarak geçirin.

• Gebeliginizin son dönemlerinde zamaninizi akillica kullanarak dogumdan sonra yapmaniz gerekecek birçok isi aradan çikarabilirsiniz. Örnegin:
♥ Dogumu haber vermeniz gereken insanlarin bir listesini yapin. Nasil haber vereceginize karar verin, mektup veya kartpostal ile bildirmeye karar verdiklerinizin zarflarina adresleri yazin.
♥ Bir miktar yemek pisirin ve buzluga koyun. Bebek dogduktan sonra bir süre yemek pisirmek istemeyebilirsiniz.
♥ Çocuk bakimi ve ev temizligi için yardimciya ihtiyaç duyuyorsaniz ve maddi olarak karsilayabilecek durumdaysaniz, adaylarla konusun (Çocuk Bakimi için geçici eleman bulma bölümüne bakin. S:152) Yardimciya ihtiyaç duymayacaginizi düsünseniz bile elinizde gerektigi anda ulasabileceginiz kisilerin bir listesi bulunsun.
♥ Dogum için son dakika hazirliklarinizi dokuzuncu aya girmeden yapin.

√ Yapilacak isler listesinde sunlar bulunmalidir:
▪ Hastanenin ismi, adresi ve telefon numarasi.

▪ Bebeginizin dogumunu yaptiracak hekimin veya ebe hemsirenin ve o anda hekim bulunamazsa yerine bakacak kisinin adi, adresi ve telefon numarasi.

▪ Hastane veya dogum merkezine en çabuk ve kolay gidilen yol.

▪ Hastanenin dogum servisinin girisi.

▪ Acil bir durumda basvuracaginiz ambulans servisinin telefon numarasi.

▪ Sizi hastaneye götürecek olan kisiyle ayni evde oturmuyorsaniz, onun telefon numarasi.

▪ Dogum için ve hastanede kaldiginiz süre boyunca gerekli olacak esya ve malzemelerin hazir bir sekilde bulundugu bir çanta. Bu çantaya; temizlik malzemeleri, giysileriniz, ziyaretçilerin ellerini mikroptan arindirmak için kolonya, arkadas ve akrabalarinizin adres ve telefon numaralari, okumak için birkaç dergi veya kitap, bebegi tasimak için ince pamuk bir battaniye ve eve giderken bebege giydireceginiz çamasir ve giysiler yerlestirilmelidir.

▪ Bebegi güvenli bir sekilde eve getirebilmek için bebek araba koltugu. Bu koltugun güvenlik standartlarina uygun olmasi gereklidir. Bebegi, yüzü arabanin arkasina dönük olacak sekilde yerlestirin. Bebek desteksiz bir sekilde oturana veya dokuz kiloya ulasana dek, ve en azindan ilk 4-6 ay boyunca arkaya dönük pozisyonda oturtulmalidir. Koltuk daha sonra bebegin öne dönük olacagi konumda baglanabilir.

▪ Baska çocuklariniz varsa, siz hastanede iken onlarla ilgilenecek kisileri ayarlayin.

Diğer 'Çocuk Sağlığı' Yazıları