PAMUKÇUK : Bebeginizin agzinda beyaz birseyler gördünüz ve bunlarin süt kalintisi oldugunu düsündünüz ama temizlemeye çalistiginizda kanamaya basladi. Bu demektir ki sizde ve bebeginizinde mantar enfeksiyonu dolasiyor.
Pamukçuk olarak bilinen bu mantar hastaligi bebeginizin agzinda sorun olustursada, aktivitesi daha önceden dogum kanalinda monilyal (Monilia sinifi mantar) enfeksiyon olarak baslamistir ve bebeginizin bu enfeksiyonu aldigi yerde orasidir.
Bu enfeksiyonun etkeni Kandida Albikans adli bir mantardir ve bu organizma normalde agiz ve vajinada yasar, hatta kadinlarda sik vajinal akinti sebebidir. Vücutta yasayan diger faydali mikroorganizmalar genelde bunu kontrol altinda tutar ve bir problem çikmaz.
Fakat denge bozuldugu zaman (hastalik, antibiotik kullanimi, hormonal degisiklikler, gebelik) mantar için uygun olan ve enfeksiyon semptomlarina neden olan kosullar olusur. Pamukçuk bebegin yanaklarinin iç tarafinda ve bazen de dilde, damakta ve disetlerinde peynire veya lora benzeyen çikintili beyaz lekeler seklinde görülür.
Kabuklar kalktiginda altindan kirmizi bir bölge çikar ve kanama yapabilir. Pamukçuk en çok yenidoganlarda görülür fakat bazen daha büyük bebeklerde de görülebilir; özellikle antibiotik verilen bebeklerde bu enfeksiyon olusur.
Pamukçuktan süpheleniyorsaniz hemen doktorunuza danisin. Bu enfeksiyonun etkisi tehlikeli degildir ancak agri olusturur ve bebegin beslenmesini aksatabilir.