Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Rasitizm D Vitamini Eksikligi Kemik Hastaligi

img Rasitizm, ülkemizde en sik görülen vitamin yetersizligi olup, D vitamini alimi eksikligine bagli olarak gelisir. Nadiren D vitamini metabolizmasindaki ve emilimindeki çesitli bozukluklara bagli olarak da ortaya çikabilir. Rasitizim baslica kemik sistemi olmak üzere bir çok sistemi ilgilendiren bir hastaliktir. Anneden alinan D vitamini çocuk vücudunda 2 ay kadar depolandigindan ilk aylarda rasitizim nadiren görülür. D vitamini eksikligine bagli rasitizm 3 ay - 2 yas arasinda sik görülür. Rasitizmde kemik belirtileri ilk önce basta, 4-10 aylikta gögüs kafesinde, 6 aydan sonra ekstremitelerde görülür. Bunun nedeni D vitamini eksikliginin etkisinin hizli büyüyen kemiklerde daha belirgin olmasidir. Bebegin basi yan taraflardan tutularak, arkadan parmak uçlarinin bastirilmasi ile bazi bölgelerin içeri çöktügü hissedilir. Fontanel yasa göre beklenenden daha açik ve kenarlari yumusaktir.

Kostalarin kemik-kikirdak birlesme yerleri genislemistir (Kosta tesbihleri). Gögüs duvarinda kunduraci gögsü, kus gögsü gibi çesitli deformitelere rastlanir. Diyaframin gögse yapistigi yerde çökme meydana gelir. Ekstremitelerin alt uçlarinda siskinlik, uzun süren rasitizm vakalarinda X veya O bacak görülür. Süt çocugunun motor gelismesi geri kalir. Hipotoni belirgindir. Batin siskin ve yanlara taskindir. Çocukta terleme artmistir. Uyku düzensizlikleri, huzursuzluk ve anemi görülür.

Bir ay - 2 yas arasinda bebeklere düzenli olarak agiz yoluyla günde 400 ünite D vitamini verilmesi ile rasitizm önlenebilir. D vitaminin daha yüksek dozlarda verilmesinin yan etkileri olacagina dikkat etmek gerekir. Ancak preterm bebeklere günde 800 ünite D vitamini verilmesi gerekebilir.

Rasitizm tedavisinde, genellikle 300.000 ünitelik depo dozun 1 hafta ara ile iki kez agiz yoluyla verilmesi yeterlidir.

Diğer 'Çocuk Sağlığı' Yazıları