Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Kalp Hastaliginin Belirtileri

img Kalp kasi veya kalbi besleyen koroner damarlari, istirahat sirasinda yeterli fonksiyon gösterebilir, ancak yorulma sirasinda yetersiz kalabilir. Yorulma sirasinda ortaya çikip istirahatte görülmeyen yakinmalar kalp hastaligi lehinedir. Istirahat sirasinda görülüp egzersiz sirasinda kaybolan gögüs agrisi ve nefes darligi gibi yakinmalar nadiren kalp hastaliklarina bagli olarak görülürler.

* Gögüs Agrisi
Kalp hastaliklarinin en önemli belirtilerinden birisi olan gögüs agrisi, kalp disinda gögüs cildi, kaslar, kemikler, sinir sistemi, yemek borusu, solunum sistemi hastaliklari ve psikolojik nedenlere bagli olarak da görülebilir. Ancak tüm bu agrilarin nitelikleri farklidir. Hastanin yakinmalarinin degerlendirilmesi, fizik muayene ve gerekli laboratuvar yöntemleri ile hastada kalp hastaligi olup olmadigina karar verilir.

* Kalp Hastaligina Bagli Gögüs Agrisi
Kalbe bagli gögüs agrilarinin bir kismi kalp kasinin yetersiz beslenmesine, bir kismi kalp zarinin hastaliklarina bagli olabilir. Kalp kasinin yetersiz beslenmesine bagli gögüs agrisi, siklikla, gögüs kemiginin arkasinda yaygin bir alanda hissedilir. Baski, yanma, sikinti hissi seklindedir. Biçak saplanir tarzda, ani, keskin, gelip geçici bir agri degildir. Sol omuza, her iki kola, boyuna, çeneye, dislere, sol kolun içyüzüne, sirta, karnin üst bölgesine yayilabilir. Terleme, bulanti eslik edebilir. Kalbe ait agrilarin diger bir bölümü kalp zari hastaliklarina baglidir. Devamli olup, nefes alip vermekle ve gögüs hareketleri ile artar. Nefes darligi, çarpinti, ates ile birlikte olabilir.

Kalp ve damar sistemine ait olarak duyulan diger bir agri da, ana atardamar duvari yirtilmalarinda görülen agridir. Hasta damar duvarinin yirtildigini çok siddetli bir agri seklinde hisseder. Terleme, fenalik hissi, bacaklarda ve kollarda morarma ile birliktedir. Gögüste duyulan biçak saplanir tarzindaki her agri damar yirtilmasini göstermez. Ana atardamar ve kollari kolaylikla yirtilmaz, genellikle yasli, arter basinci çok yüksek, damar duvari elastikiyetinin azaldigi hallerde görülür. Gögüs agrisinin bir diger nedeni de ana akciger damari ve dallarinin bir pihti sonucu tikanmasidir. Siddetli agri ile birlikte öksürük, kanli balgam, terleme, çarpinti, nefes darligi görülür.