Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Kulaga Kaçan Yabanci Maddeler

img Belirtiler
- Kulak agrisi.
- Isitme kaybi.
- Kulakta yabanci bir madde oldugu hissi.

Doktorlarin kulaktan çikardigi maddelerin çesitliligi sasirticidir. Bilyeler, minik oyuncaklar, takilar, böcekler, tohumlar, kâgit parçalari, plastik parçalari, kulak tipalari, Kulagin yapisi karmasik oldugu için,içine kaçan cisimlerin çikmasi oldukça güçtür.

Teshis:
Kulaginiza birsey kaçtiginda.genellikle bunun farkina varirsiniz. Kulaginizda agri ya da dolgunluk hissi olur ve isitmeniz azalabilir. Bu durum çocuklarda oldugunda teshis etmek biraz daha zor olabilir. Çocuga kulaginin agriyip agrimadigini ve küçük bir seyle oynayip oynamadigini sorun. Kulaginda yabanci bir madde olup olmadigina bakin. Eger bir sey görürseniz.kesinlikle çikarmayi denemeyin, çocugun oldukça hassas olan dokularina zarar verebilir ya da yabanci maddeyi daha derine itebilirsi
niz. Tedavi için doktorunuza ya da bir hastane acil servisine basvurun.

Kulaga Kaçan Yabanci Maddeler Ne Derece Ciddidir?
Yabanci maddeler ekseriyetle çok uzun süren problem yaratmaz. Ancak eger madde kulak zarina itilmisse, zar yirtilabilir ve orta kulak zedelenebilir. Bu tehlikeli durum yaratabilir.

Tedavi:
Doktor kulagi muayene eder. Bu muayene kulak kanalinin tümünün bir aletle gözden geçirilmesi seklinde olabilir. Daha sonra içerdeki madde ufak bir aletle alip çikarilir. Bu is için timsah çenesine benzer bir alet (alligatör forseps) kullanilir. Yavas emme metodu veya kulagi siviyla doldurup maddeyi disari suyla atmak yolu da uygulanabilir. Eger madde hâlâ canli olan bir böcekse, madeni yag damlatilarak böcek hareketsiz hale getirilebilir. Bu bir doktora gidene kadar duyulan rahatsizligi azaltabilir.

Diğer 'Yabancı Cisim Kaçması' Yazıları