Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Yaralanmalar Yara Bakimi Sargi Türleri

img Yaralanmalarda öncelikle:
• Dezenfektan (mikrop öldürücü) maddenin yaranin içine girmesi engellenmelidir.
• Toz ya da pomat gibi maddeler kullanilmamalidir.
• Kullanilan sargi fazla sikilmamalidir.

Yaralanma terimi, demin, bazen derialtinin hatta daha derindeki dokularin bütünlügünün bozulmasi için kullanilir. Yaralanmalar basitçe söyle siniflandirilabilir:
° a) Basit yaralanmalar: Siddetli kanamalara neden olmayan, yasamsal önemi olan organlrin zedelenmedigi ve fazla yaygin olmayan yaralanmalardir.

° b) Agir yaralanmalar: Yara derindeki dokulari da içine aliyorsa ve bölgedeki yapilarin bütünlügü bozulmussa; genisçe bir alana yayilmissa ve ayni bölgede birden çok yara varsa; siddetli kanamalara neden oluyorsa; derindeki yapilar açiga çikmissa ya da yara bölgesinde yabanci cisimler kalmissa, agir yaralanmadan söz edilir. Agir yaralarimalara yaklasim ve tedavi yöntemleri ile siddetli kanamalarin tedavisi farklidir. Bu maddede yalniz küçük yaralanmalar ele alinacaktir.

√ Yapilmasi Gerekenler;
• Dikkatsizlik, acelecilik ve yorgunluk gibi nedenlerle yalnizca çocuklar degil, eriskinler de evde ve evin disinda küçük kazalara ugrayabilmektedir. Bir biçak ya da kirik bir cam parçasiyla yaralanma sonucunda olusan ve çok kanamaya neden olan bir kesik, duvar ya da demir. törpüsü gibi pürtüklü bir yüzeye sürtünme sonucunda ortaya çikan bir siyrik ya da çekiç ve çivi kullanirken ortaya çikan yaralanmalar karsisinda ne yapilmalidir'? Böyle bir durumda her seyden önce sakin olmak, tartismaya girmeden yaralanan kisiyi bir an önce aydinlik bir yere oturtmak gerekir.

√ Bundan sonra, acil girisimde bulunacak kisinin asagidaki temel noktalari göz önüne almasi gerekir:
° 1)Girisimi yapacak kisi ellerini su. ve sabunla iyice yikamali ve temiz bir havluyla kuruladiktan sonra alkolden geçirerek havada kurutmalidir.

° 2)Yara kollardaysa yaralinin parmaklanndaki yüzükler ve kollaiindaki bilezikler çikarilmalidir. Böylece yaralanma bölgesinde ödem olusursa bölgedeki kan dolasimi engellenmemis olur.

° 3)Yaranin çevresindeki bölge saf suyla (gerekirse su ve sabunla) yikan-mali, yara bölgesine dokunulmamalidir.

° 4)Yaranin çevresi dezenfektan (mikrop öldürücü) maddeye batinlmis bir parça pamukla silinmelidir.

° 5)Yaranin çevresi silinirken dezenfektan maddenin dogrudan yaraya degmemesine dikkat edilmelidir. Dezenfektan madde derinin bütünlügünün bozuldugu yara bölgesindeki hücrelere zarar verebilir.

° 6)Yaranin üstüne pomat ya da toz ve pudra halindeki ilaçlar sürülmemelidir.

° 7)Yara bölgesini steril gazli bezlerle koruyun.

° 8)Bölgeyi bir sargi bezi ile çok sikmadan, yaranin her yanini hafifçe ve ayni ölçüde saracak biçimde sann. (Sargi bezinin tek islevi yara bölgesine sürülen ilacin yerinde kalmasini saglamaktir.)

° 9)Yara bölgesinde yabanci cisim (örnegin cam parçalari) varsa sargi yapilmamali, bölgeyi korumak için üzerine bol miktarda birkaç kez katlanmis steril gazli bez ya da temiz mendil konmalidir. Bu sirada yaraya baski uygulamanin yabanci cisimlerin daha da derine gitmesine yol açabilecegi unutulmamalidir.

° 10)Yara bölgesinde yabanci cisim varsa ya da yara pasli ya da kirli bir cisimle olustiiysa kazazede mutlaka bir ilkyardim merkezine ulastinlmalidir.

√ Küçük Yaralarin Bakimi
• Evde ya da isyerinde olusan küçük yaralarda, yara bölgesi uygun bir yöntemle temizlenu1kten sonra steril gazli bezle kapatilip sanlmalidir.

Asagidaki iki temel kural unutulmamalidir:
• Kullanilan steril gazli bezler kuru olmali; yara bölgesinin yumusamasini önlemek için yaranin çevresi yikanip temizlendikten sonra iyice kurulanmalidir.

• Bölgeye uygulanan sargi ya da flasterin kirlenmedikçe ya da islanmadikça degistirilmesine gerek yoktur. Gerektigi gibi yapilan sargi, günlerce yara bölgesinde kalabilir.

√ Sargi Türleri;
• Gazli bez sargisi: Sargi için her boyda gazli bez piyasada buluqmaktadir; bunlar, yaranin tümüyle örtülerek sarilmasini saglar. Ne var ki, gazlt bezlerin steril olmadigi ve dogrudan yaraya degmesinin sakincali oldugu unutulmamalidir.

• Steril sargilar: Piyasada mikroplardan anndirtldiktan sonra paketlenmis sargilar bulunmaktadir.

• Uçgen sargilar: Çesitli boyutlardaki üçgen sargilar dayanikli malzemeden yapilmistir. Bir yandan yara bölgesinin hareketsiz tutulmasini, öte yandan sargi bezlerinin yaranin üstünde kalmasini saglar.

• Esnek rulo sargilar: Genellikle bir özelligi olmayan basit sargilar da, siklikla, yaranin üstüne yerlestirilen steril gazli bezleri yerinde tutmak için kullamlir. Farkli boyutlarda pek çok türü vardir.

• Flasterler (yara bandi): Piyasada birçok farkli biçim ve boyutta flaster bulunur. Derin yaralarda birbirinden uzaklasan yara kenarlarini bir araya getirmek için kullamlir. Plastik ve yapiskan içeren bölüm yaranin çevresindeki saglam deriye yapistinlir; flasterin ortasindaki steril gazli bez içeren bölüm ise yaranin üstünü tümüyle örler.

√ Sarginin Olmadigi Durumlarda;
• Yara bakimi için gerekli malzemenin olmadigi durumlarda, kanamayi saptayabilmek için açik renkli sargi malzemesi kullanilmasi önerilir. Steril gazli bezleri yerinde tutmak için mendil, kravat, havlu ve hatta kadin çorabi bile kullanilir.