Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Sünnet Bebek Sünneti

img Yeni dogan erkek çocuklarin penisinin uç kismini örten bir deri parçasi vardir. Sünnet bu derinin bir kisminin alinarak penis ucunun (glans) ve idrar yollarinin agzinin havayla temas etmesini saglayan bir operasyondur.

Bu islem birçok ülkede ve birçok hastanede yaygin bir sekilde ve dogumu izleyen birkaç gün içinde yapilmaktadir. Tecrübeli bir hekimin yaptigi sünnet sadece birkaç dakika sürer ve bir problem olasiligi çok düsüktür.

Hekimlerin küçük bir bölümü, bebegin rahatsizligini en düsük düzeye indirgemek amaci ile lokal anestezi uygulamaktadirlar.

Bebek Sünnet Edilmeli midir ?
Dogumun bitkinligi ve heyecani sürerken aklinizin bu konuda olmasina gerek yoktur. Diger bir deyisle; bebeginizin kiz olacagindan emin degilseniz bu karari dogumdan önce verin.

Sünnet, binlerce yildir dini bir uygulama olarak sürmektedir. Erkek çocuklarin sünnet edilmesi hem dini hem de sosyal bir olgudur. Çocuk sünnet edilir çünkü; artik erkek olacaktir veya annesi babasi ve diger büyükler onun mürüvvetini görecektir. Az da olsa bazi erkek çocuklar tibbi nedenlerden ötürü sünnet olur.

Sünnetin tibbi açidan önerilmesi gerekip gerekmedigi konusu tartismalidir: yapilan son arastirmalarda sünnet olmamis erkek bebeklerin idrar yolu enfeksiyonlarina daha sik yakalandigi sonucuna varilmistir, yani yeni bilgiler sünnetin tibbi açidan bazi yararlari oldugu yönündedir. Ancak, bu bilgileri degerlendirirken dikkatli davranilmalidir. Ileride yapilacak arastirmalarin sonuçlari ve bu tür idrar yolu enfeksiyonlarinin saglik açisindan öneminin belirlenmesi hekimlerin sünnet konusunda daha net bir tavir almalarini saglayabilir.

Çok seyrek rastlanan bir sorun olan penis kanserinin hemen hemen sadece sünnetsiz erkeklerde olustugu uzun bir süredir bilinmektedir. Ayrica, son yillarda yapilan arastirmalar serviks (rahim agzi) kanserinin sünnetsiz erkeklerin eslerinde daha sik görüldügü yönündedir.

Sünnet ve cinsel yolla bulasan hastaliklar arasinda benzer bir iliski oldugunu gösteren bulgular vardir. Ancak, su ana kadar yapilan arastirmalarin hiçbiri kesin bir sonuca ulasmamistir.

Öne sürülen olumlu taraflari yaninda sünnetin, enfeksiyon ve kanama gibi belirli bazi riskleri vardir:
Eger bebek prematüre (vaktinden önce) dogmussa, dogumda bir hastaligi, dogumsal bir kusuru veya kan problemi varsa, kesinlikle hemen sünnet edilmemelidir.

Sünnet sadece saglikli bebeklere uygulanmalidir. Amerikan Pediatri Akademisi, sünnetin, dini kurallar haricinde, her erkek çocukta rutin olarak yapilmasini önermemektedir. Ancak, sünnet bizde oldugu gibi, er veya geç yapilacaksa, bu islemin; çocuk ayaklanmadan genel anestezi gereksinimi olmadan ve sünnet ile ilgili bazi korkular gelismeden erken dönemde yapilmasinin daha az riskli ve daha saglikli oldugu kanisindayim.

Bu karari, anne-baba ve çocuk cerrahi ortaklasa almasi gerekir. Hekiminiz, sünnetin risklerini ve yararlarini sizinle tartisacaktir.

Sünnet konusu temel olarak Çocuk Cerrahisi nin ve dolayisiyla Çocuk Cerrahlarinin uzmanlik alanidir.