Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Yirmilik Diş 20 Yirmi Yaş Diş Bakimi

img Yirmilik disin çekilmesini gerektiren haller nelerdir? ÇÜRÜK: Tükürük, bakteri ve yiyecek parçaciklari yeni çikmakta olan disin açtigi yuvada birikerek hem yirmilik disi hem de yanindaki azi disini tehdit eder. Bu tip çürükleri fark etmek ve tedavi etmek oldukça zordur. Agri ve enfeksiyona yol açan ve apseyle sonuçlanan agir tablolar meydana gelebiliyor.

DISETI HASTALIGI (perikoronit) : Kismen çikmis bir yirmilik disin disetinde bakteri ve yiyecek artiklarinin depolandigi bir enfeksiyon odagi olusur. Bu durum agiz kokusu, agri, ödem ve trismusa (agzin tam açilamamasi hali) sebep olur. Enfeksiyon lenfler araciligi ile yanak ve boyuna yayilabilir. Yirmilik disin etrafindaki bu enfeksiyona yatkin zemin her seferinde kolayca enfekte olmaya adaydir. (Bakiniz, Diseti hastaliklari)

BASINÇ AGRISI: Sürme sirasinda komsu dislere de basinç uygulaniyorsa sikismadan dolayi da bir agri hissedilebilir. Bazi durumlarda bu basinç asinmaya yol açar.

ORTODONTIK SEBEPLER: Pek çok genç birey dislerindeki çaprasikliklari düzeltmek için ortodontik tedavi görmektedir. Yirmi yas dislerinin sürme basinçlari diger dislere de yansiyacagindan diger dislerde de bir hareketlilik olur, çaprasikliklar artabilir.

PROTEZLE ILGILI SEBEPLER: Protez planlamasi yapilan bir agizda yirmilik disleri hesaba katmak gerekir. Çünkü, yirmilik dis çekildikten sonra degisen agiz yapisina göre yeni bir protez yapmak gerekecektir.

KIST OLUSUMU: Gömük bir disin sebep oldugu kistik vakalar gözlenmistir. Kist kemik yikimina, çene genislemesine ve çevredeki dislerin yer degistirmesine ya da zarar görmesine sebep olur. Kemik yikimini önlemek için dis çekilmeli ve kist temizlenmelidir. Nadiren bu kist çok genis alanlara yayilirsa tümörlere dönüsebilir veya çene kemiginde kendiliginden kirilmalara yol açabilir.

Hiçbir rahatsizlik vermese de kötü pozisyonlu bir yirmilik dis niçin çekilmelidir?
Disin pozisyonunun bozuk olmasi enfeksiyon için tek basina yeterli bir sebeptir. böyle bir durumda bahsedilen problemler mutlaka yasanacaktir. Üstelik bu tip problemler aniden ve beklenmeyen bir zamanda gelisirler. Yirmilik disler, firça ve dis ipiyle ulasilmasi zor alanlarda bulunurlar. Zamanla çürümeye yol açan bakteri, asit ve yiyecek artiklari bu bölgede toplanir. Eger dis çürür ve dolguyla restore edilmezse dis kisa zamanda iltihaplanir.

Bu disleri temiz tutmak zor oldugundan biriken bakteri ve yiyecek artiklari kötü agiz kokusuna sebep olur.
Diseti altinda yatay (düseyden sapmis) pozisyondaki gömük bir dis, diger dislerin hareketi, siklasmasi ve çarpiklasmasi ile sonuçlanacak olan bir basinç olusturur. Gömük disin üzerini kaplayan disetinin altina toplanan bakteriler enfeksiyona yol açar.

Yirmilik dislerin çekilmesi için en uygun zaman nedir?
Impact - kötü pozisyonlu bir dis sikayete yol açsin ya da açmasin 14 ila 22 yaslari arasinda çekilmelidir. Genç yaslardaki operasyonlar teknik olarak daha kolaydir ve iyilesme daha çabuk olur. 40 yasin üstünde operasyonlar epey zorlasir.Ayrica yasin artmasiyla birlikte yan etkiler de artar ve iyilesme dönemi uzar.

Akut- aktif enfeksiyonun oldugu durumlarda (perikoronitis) dis çekilebilir mi?
Genellikle hayir. Enfeksiyonun var oldugu bir durumda müdahale edilirse enfeksiyon çevreye yayilir, yara iyilesmesi geç ve güç olur. Lokal agiz hijyeni, antibiyotikler ve bazen de karsi çenedeki yirmilik disin çekimi ile enfeksiyon kontrol altina alinir.

Diger dis çekimlerinden farkli midir?
Yirmilik disin konum,sekil ve boyutuna bagli olarak uygulanacak islemin zorluk derecesi degisir. Basit bir çekimden sonra hafif bir sislik, agri ve kanama olabilir. Daha özel islemler gerektiren bazi kompleks çekimler de uygulanabilmektedir. Dishekiminizin alacagi önlemler ve bulunacagi tavsiyeler yan etkileri minimalize eder. Bu çekimi takiben -dry soket- denen bir iyilesme bozuklugu yasanabilir. Çekim boslugunda kan birikmez ve agri da gelisebilir. Birkaç gün içinde durum düzelir. Ayrica dishekiminin tavsiyelerine uyuldugu takdirde bu olayla hiç de karsilasilmayabilir. Ileri yaslarda kemik yapisi yogunlastigi ve esneklik azaldigi için çekim zorlasir, iyilesme yavaslar.

Operasyon sonrasi bakim :
Yara yeri kurcalanmamalidir. Yoksa agri, enfeksiyon veya kanama gelisebilir.
Ilk 24 saat boyunca o taraf ile çigneme yapilmamalidir. Ilk 24 saat sigara içilmemelidir. Çünkü sigara kanamayi arttirip iyilesmeyi bozar. Tükürülmemelidir. Yoksa kanama artar ve pihti yerinden oynayabilir. Kanama kontrol edilmeli. Eger dikis atilmamissa steril gazli bezle tampon yapilir. Pihti olusumu için tampon yarim saat agizda tutulmalidir. Tampon alindiktan sonra kanama devam ediyorsa yeni bir tane konur. Siskinligin kontrolü. Operasyon sonrasi bölgeye soguk bir tampon uygulayarak dolasim yavaslatilir ve yüzün sismesinin önüne geçilir.

Uygulama söyle olmalidir: 20 dakika soguk tampon- 20 dakika ara- tekrar 20 dakika soguk tampon seklindeki periyotlarla devam edilir. Ilk 24 saatten sonra her 2 saatte bir ilik tuzlu suyla agzi gargara yapmak gerekir. karisim 1 bardak ilik suya 1 çay kasigi tuz koymak suretiyle hazirlanir.

Diğer 'Yirmilik Dişler' Yazıları