Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Omuz Agrilari Egzersizler

img Omuz agrili hastalarda , agrinin lokal bozukluktanmi, sistemik bir hastaliktanmi yoksa baska yerden mi yansidigini teshis etmek gereklidir.Özellikle hastanin meslegine, kronik hastaliklarina ve genel ruhsal durumuna dikkat edilmelidir.

Omuz agrili hastalarda , agrinin lokal bozukluktanmi, sistemik bir hastaliktanmi yoksa baska yerden mi yansidigini teshis etmek gereklidir. Özellikle hastanin meslegine, kronik hastaliklarina ve genel ruhsal durumuna dikkat edilmelidir. Omuzu tekrarlayan mesleki streslere maruz kalan boyaci, marangoz ve kaynakçilarda, kan dolasiminda bozukluk olan alkolik ve diyabetiklerde sik rastlanir.

√ Agri yapan nedenler :
1-Tendinitler
2-Bursitler
3-Adesiv kapsülit
4-Fibrozit sendromu
5-Dejeneratif artrit
6-Travmatik(kiriklar) ve atletik zedelenmeler
7-Pleksus brakiyalis(sinir) yaralanmalari
8-Enfeksiyonlar
9-Tümörler
10-Boyun fitiklari
11-Romatizmal hastaliklar(Ankilozan spondilit, Romatoid artrit)
12-Gut, diyabet(seker hastaligi), hiperparatiroidizm
13-Iç organ hastaliklari(kalp hastaliklari, safra kesesi hastaliklari)
14-Hastalik veya kalp ameliyatlari sonrasi kolun uzun süre hareketsiz kalmasi
15-Periartritik kisilik(Gergin , sikintili ve hafif bir agriyi tolere edemeyecek kadar agri esikleri düsük kisiler)

√ Klinik özellikler
• Travma kroner arter hastaligi, kronik akciger hastaligi, akciger tümörleri, diyabetes mellitus (seker hastaligi), servikal spinal bozukluklar(boyun hastaliklari) , uzun süre omuzun inmobilizasyonu (hareketsiz kalmasi) ve periatritik kisilik (gergin, sikintili ve hafif bir agriyi tolere edemeyecek kadar agri esikleri düsük kisiler).

• Hasta agri nedeniyle uyuyamaz, omuz hareketleri her yöne, özellikle yana açilma kisitli ve agrilidir.Omuz hareketsiz, sabit bir sekilde tutulursa agri kesilir.

√ Degerlendirme
1- Ates ve kilo kaybi varsa; agri istirahatde artiyorsa Dahiliye uzmanina müracaat ediniz
2- Omuz hareketleri kisitliysa Fizik Tedavi Uzmanina müracaat ediniz

√ Tedavi :
♥ Agrili dönem :
1-Omuz bir askiyla istirahata alinmalidir. Kol vücuda yapisik, el ve ön kol biraz yüksekte tutulmalidir.
2-Yaklasik 48 saat omuza buz uygulamasi yapilmalidir. (devamli veya 3 saat arayla 20 dakika buz uygulamasi)
3-Paracetamol veya antienflamatuar grubu ilaçlar kullanilabilinir.
4-Pasif hareket açikligi egzersizleri yapilmalidir.

• Saglam kol masa veya benzeri bir yere desteklenir, agrili kolla önden-yandan ve dairesel hareketler yapilir. Ortalama 4-5 dakika ve günde 3-4 defa uygulanir.

♥ Az agrili dönem
1-Islak sicak havlu uygulamasi(3 saat arayla 20 dakika uygulanacak)
2-EGZERSIZLER
3-Egitim. Agriyi meydana çikaracak hareketlerden kaçinilmalidir

♥ OMUZ HAREKETINI ARTIRICI EGZERSIZLER
• Ayakta dik durun ve elinize uzunca bir sopa alin.Dirsekleri gergin tutarak ellerinizi yavasca yukariya kaldirin ve indirin.
• Ayni hareketi sopayi kalça arkasinda tutarak geriye dogru tekrarleyin. Her iki harekettede dirseklerin düz tutulmasina dikkat edin.
• Vücut duvara yan bakacak sekilde ayakta durulur. Parmak uçlari duvara temas ettirilir, çikabildigi en yüksek yere kadar parmaklar hareket ettirilerek, kol en yüksek seviyeye çikarilir.
• Yüz duvara bakacak sekilde ayakta durulur. Parmak uçlari duvara temas ettirilir, çikabildigi en yüksek yere kadar parmaklar hareket ettirilerek, kol en yüksek seviyeye çikarilir.

♥ OMUZ GÜÇLENDIRME EGZERSIZLERI
• Kol gövdeye bitisik, dirsek dik açida durarak, saglam el ile el bilegi tutulur, hasta kol dirsekten disariya ve içeriye dogru itilir.
• Duvara yan durulur: Kol gövdeye bitisik dirsek dik açida kol duvara dogru itilir.
• Kol gövdeye bitisik dirsek dik açida kol düz olarak geriye dogru itilmeye çalisilir (Omuz hareket ettirilmeden dirsekle duvar itilir.)
• Duvara dogru dönülür.Kol gövdeye bitisik dirsek dik açida yumrukla duvar itilir.

♥ GERME EGZERSIZLERI
• Kollariniz öne dogru uzanmis kisitli sekilde yüzüstü yatin ve omuzunuza dogru hafifce dönerek agirlik verin.
• Diz üstü çömelinir, kollar öne dogru düz olarak uzatilir, gövde yere yaklastirilarak kolun üst iç kisminin gerildigini hissedilir. Bu sekilde 10 sayana kadar durulur.
• Bir sandalyenin arkasina tutulur, bacaklar, düz bir sekilde gövdeden öne dogru egilinir, kollar düz tutulur, kolun iç yüzünde gerginlik hissedilir, bu sekilde 10 sayana kadar durulur.
• Ayakta eller birbirine kenetlenir, gövde sabit dururken öne dogru uzanilarak sirtin gerildigi hissedilir, bu sekilde 10 sayana kadar durulur.
• Ayakta kollar düz olarak arkada birlestirilir, kollar geriye dogru uzatilarak gerilir,bu sekilde 10 sayana kadar durulur.
• Bir duvar kösesinde, bacaklar hafif ayrik dik durulur.Kollar dik olacak sekilde iki duvara dayanilir, ayaklar yerinden kipirdamadan öne dogru gidilir,bu sekilde 10 sayana kadar durulur.

♥ AKTIF OMUZ HAREKETLERI
• Sirtüstü yatilir, Kol dirsek ve omuz 90 derecelik açiyla harekete baslanir. Saglam elle hasta el bilegi kavranir, el bileginden yukari kaldirilir.
• Sirtüstü yatilir.Eller bas üzerinde birlestirilir. Yukari dogru kaldirilarak ense arkasina geçilir. Dirsekler yere yapistirilir