Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Glokom Göz Tansiyonu

img Tüm dünyada kalici körlüklerin en basta gelen sebeplerinden biridir. Çogunlukla kirk yasindan sonra baslar. Hiç belirti vermeden sinsi sekilde seyreder. Erken farkedilir ve tedavi edilirse gözde yapacagi hasar önlenir.
Glokom göz içi basincinin artmasina bagli olarak görme sinirinde kalici hasarin gelismesi olarak tanimlanabilir. Insanlarda normalde göz tansiyonu 10-20 mm-Hg arasinda degisir. Göz tansiyonunun 22 mm-Hg'nin üzerinde ölçülmesi glokom açisindan önemli risk faktörü olup, takip gerektirir.

Göz içerisinde sürekli olarak sivi yapimi mevcuttur. Göz tansiyonunun normalolmasi için bu sivinin ayni hizla atilmasi gerekir. Herhangi bir nedenle sivi atilimi engellenirse göz içerisinde biriken sivi göz tansiyonunun artamasina sebep olur. Artantansiyon göz sinirine baski yaparak harap eder. Göz siniri beyinin uzantisi gibidir. Harap olan sinir yenilemiyeceginden kalici körlükler meydana gelir.

Göz tansiyonu dogustan da olabilir. Belirtileri gözde büyüme, sulanma, isiktan rahatsiz olmadir. Anneler gözlerinin büyümesini bazen yanlis olarak güzellik belirtisi olarak algilarlar.

Göz tansiyonu kirk yasindan sonra, miyop kisilerde, seker hastalarinda, ailesinde göz tansiyonu olanlarda, herhangi bir sebeple göz ameliyati olanlarda daha sik görülür. Hastalik sinsi seyrettigi için özellikle kirk yasindan sonra herkesin göz tansiyonu için en az yilda bir kez muayene olmasi gerekir.

Göz tansiyonu çok yükseldiginde; gözde siddetli agri, kizariklik, bulanik görme, bulanti-kusma, gökkusagi haleleri seklinde renklerin olusmasi gibi belirtiler verir.

Glokom hastaliginda görme sinirine yaptigi hasarin miktari günümüzde bilgisayarli görme alani muayenesi ile kolaylikla ortaya konulmaktadir. Glokom erken farkedildiginde kolaylikla tedavi edilmektedir. Bu sekilde de meydana gelebilecek körlük engellenmektedir. Tedavisinde degisik ilaçlar, lazer veya ameliyatlar uygulanmaktadir.

Diğer 'Göz Tansiyonu' Yazıları