Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Vajina Kanseri Vaginal Kanserler

img Kadin üreme sisteminden kaynaklanan kanserlerin %1'i vajina kanseridir (vaginal kanserler). Vajina kanseri (vaginal kanserler) ortalama olarak 45-65 yas arasi kadinlarda rastlanmaktadir. Vajina yüzeyini döseyen çok katli epitel hücrelerinden ortaya çikar tamamina yakini squamoz tip kanserdir. Cinsel geçisli hastaliklardan human papilloma virusu enfeksiyonunun vajina kanserine (vaginal kanserlere) neden oldugu düsünülmektedir.

YAKINMALAR : Vajina mukozasinda gelisen kanser travmaya hassastir. Bu özelligi ile özellikle iliski sirasinda ve sonrasinda kanamaya neden olur. Ayrica idrar torbasina ve kalin barsaga yakinligi nedeni ile bu organlarla ilgili yakinmalara neden olabilir. Idrar yapma problemleri, idrar yaparken yanma, kanama ve agri, diskilama sirasinda agri ve kanama sikayetleri olabilir.

Vajina kanserinin (vaginal kanserler) tanisi : Jinekolojik muayene sirasinda vajina duvarinda kanamali erozyone veya tümoral alan görülür. Bu bölgeden alinan biyopsinin incelenmesi ile tani konur. Ayrica servikal kanser taramasi olan smear testi vaginal kanserlerin erken taninmasinda da faydalidir.

Vajina kanserinin (vaginal kanserler) tedavisi : Vaginal kanserlerin tedavisi, kanserin vagendeki yerlesim bölgesine ve kanserin büyüklügüne baglidir. Kanser vajinanin tepesinde rahim agzina yakin yerlesmisse cerrahi olarak rahim, ve vagenin 1/3'lük üst kismi çikartilir. Bu isleme alt karin bölgesi lenf bezlerinin çikartilmasi da eklenir. Cerrahi sonrasi Radyoterapi (Isin tedavisi) uygulanir. Kanser vagenin orta bölümüne yerlesmisse cerrahi uygulanmaz sadece radyoterapi uygulanir. Kanser vagenin girisine yani alt 1/3'lük kisma yerlesmisse, dis vajina ile birlikte vagenin alt 1/3'lük kismi cerrahi olarak çikartilir. Bu tedaviye radyoterapi de eklenir. Vajina kanserinin tedavisi sonrasinda ortaya çikan cinsel iliski problemleri rekonstrüktif cerrahi metodlari ile çözülebilmektedir.