Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Myom Belirtileri Kadinlarda Miyomlar

img √ Myom Ne Tür Sikayetler Yaratabilir?
Myomlarin çogu belirti vermemesine ragmen %25 vakada bazi sikayetler yaratir. Bunlardan en sik görülenleri asiri ve anormal vajinal kanamalar, agri ve karin sisligidir.

1. Adet Düzensizligi :
Myomlu kadinlarin yaklasik %30'unda adet kanamalari normalden fazla olur. Fazla kanamaya yol açan submüköz ve intramural tipteki myomlardir. Kitle büyüdükçe endometrium dokusunu iter ve dolayisi ile bu dokunun yüzölçümü artar. Kanamaya müsait alan fazlalastigi için kanamanin miktari da artar.

Ilk baslangiçta kanamanin süresi degismez iken sadece kaybedilen kanin miktari fazlalasir. Daha sonra yavas yavas süre de uzamaya baslar. Bu fazla kanamalar bir süre sonra kansizliga yani “anemi”ye neden olur. Bazi myom türleri ise kanama fazlaligi ile birlikte ara kanamalara da yol açabilir. Myomlu hastalari doktora gitmeye mecbur eden en önemli bulgu bu kanama bozukluklaridir.

Myom ile birlikte kanamalar o kadar fazla olabilir ki kisi neredeyse saatte bir ped degistirmek zorunda kalabilir. Bu tür kanamalar yasayan bir kadin normal günlük aktivitelerinde bulunmak istemeyebilir, ise gitmekten kaçinabilir ve sosyal korkular gelisebilir. Yani myom kadinin sosyal hayatini da etkileyebilen bir hastaliktir.

♀ Myomda kanamanin muhtemel nedenleri :
• Endometrium yüzeyinin büyümesi.
• Rahimdeki damarlanmanin artmasi.
• %50 oraninda beraberinde görülen endometrial hiperplazi.
• Rahim kasilmalarinin etkisizligi nedeni ile küçük damar agizlarinin kapanamamasi.
• Submüköz myomlarda etraftaki endometrium dokusunda ülser olmasi

2. Agri :
Myomda agri nadir görülen bir belirtidir. Genelde adet kanamasi sirasinda kramp tarzinda olur. Uzun yillar boyunca adet kanamalari agrisiz olan kadinda birden bire agrilarin olmasi teshiste myomu akla getirmelidir. Sancili adet görenlerde ise agrinin siddetinin artmasi ya da seklinin degismesi düsündürücüdür.

Deneysel çalismalar myomlarla birlikte görülen agrilarin mekanizmasinin dogum sancilarina benzedigini düsündürmektedir. Myom çekirdegi sanki yabanci bir cisimmis gibi davranir ve rahim bu yabanci cismi atmak için kasilir. Kisi bu kasilmalari agri olarak algilar. Ileri derecede büyümüs bir myom etrafindaki dokulara ve sinirlere baski yaparak da agriya yol açabilir

Burada daha çok bel agrisi tarzinda yakinmalar görülür. Dejenere olan ya da etrafinda dönerek kanlanmasi bozulan myom ani ve biçak saplanir tarzda agriya yol açar. Zaman zaman ise adet kanamalarindan bagimsiz agrilar olabilir ancak bu son derece nadirdir.

3. Karinda sislik : Myom büyüdükçe diger organlari iter ve bu da her türlü rahatsizliga neden olabilir. Mesaneye basi yaparsa sik idrara çikma, rektuma (barsagin en son kismi) basi yaparsa kabizliga yol açabilir. Nadiren çok fazla büyüyen myom idrar yollarinda tikanma ve idrar yapmada güçlük problemi yaratabilir. Yine barsaklardaki basiya bagli olarak gaz problemi görülebilir.

4. Kisirlik :
Myomlar kadinin gebe kalmasini ya da gebe kaldiktan sonra rahmin gebeligi tasimasini zorlastirabilirler. Tüpleri iterek spermin ve yumurtanin geçisini güçlestirebilir ya da endometrium düzenini bozarak döllenmis yumurtanin rahme yerlesmesini engelleyebilir.

Myom büyümeye devam ettikçe üzerindeki endometrium tabakasi gerilir ve kanlanmasi bozulur. Bu durumda gebelik ürününün rahimde yerlesse bile yeterli derecede kanlanmasi mümkün olmaz ve düsükle sonuçlanabilir. Bütün bu engelleri asip büyümeye baslayan bir gebelik ürünü bekleyen diger bir dezavantaj da myom nedeni ile bebege yeteri kadar büyüyecek yer kalmamasidir. Bu durumda ise gebeligi bekleyen en olasi son düsük veya erken dogumlardir.

Myom ile gebeligin bir arada bulundugu durumlarda bir diger sorun da myom nedeni ile dogum esnasinda rahmin yeteri kadar kasilamamasidir. Bebek dogum kanalina uygun sekilde giremez ve bu tür hastalarda büyük olasilikla sezaryen gerekir. Dogum kanalini tikayan myom varliginda ise sezaryen tek dogum seklidir. Dogumdan sonra ise rahim kasilmalarinin etkisiz olmasi nedeni ile fazla miktarda kanama görülebilir.

Myomlar genel olarak hem gebe kalmak hem de gebeligin devami ve dogum için sorun olusturmazlar. Ancak eger bir sorun meydana gelir ise bu ciddi bir sorun olacaktir. Myomun kisirliga yol açtigindan söz edebilmek için kisirligi açiklayacak baska hiçbir sebep olmamasi gerekir. Yani infertilite arastirmasinda yapilan bütün tetkikler myomlu infertil hastalarda da yapilmalidir.