Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Günes Yanigi

img * Belirtiler:
- Kirmizi hassas, sismis cilt.
- Su dolu kabarciklar.

* Acil belirtiler:
- Ates.
- Titreme.
- Bulanti.
- Hayal görme.
Günes yanigi günesin ultraviyole isinlarina asiri derecede maruz kalmanin sonucudur. Eger isiga hassas degilseniz sadece kisa dalgali ultraviyole içerigi farklilik gösterir: Daha yüksek yerlerde daha fazladir. Bulutlar veya pus bunu süzmez. Soguk hava günesten gelen ultraviyole isinlarini azaltmaz. Kar, kum, su ve diger yüzeylerden yansiyan ultraviyole isini direkt günes isini kadar siddetli yakabilir. Günes isiginin meydana getirdigi sismis kizarmis cilt, cildinize kan veren kilcal damarlarin sismesi nedeniyle olur. Herhangi bir ultraviyole isini deriden geçebilse de, sadece kisa dalga boylari kilcal damarlari etkiler. Cildiniz ne kadar koyu renk olursa, günes isinlari (ultraviyole) o kadar az girebilir, çünkü bunlari melanin pigmani emer.

Hafif günes yanigi veya günese maruz kalma cildinizi daha fazla ultraviyole girisine karsi korumak için melanin üretmeye uyarir. Eger ek pigman esit sekilde dagilirsa, daha fazla melanin daha fazla bronzlasma demektir. Aksi halde çiller, karaciger lekeleri veya rengi atmis bölümler meydana gelir. Melanin üretimi ve dagilimi kalitimsaldir. Yanma (güneste kararma) kapasitenizi degistirmek için yapabileceginiz hiçbir sey yoktur. Cildinizin dogal rengi günes yanigina yatkinliginiz bakimindan önemli bir faktördür fakat diger faktörlerin de katkisi vardir. Eger cildiniz açik renkse, gözleriniz mavi veya yesilse ayrica saçiniz sari veya kizilsa, kararmadan güneste yanma ihtimaliniz çok fazladir. Günes yanigina dayaniklilik ve kolayca kararabilme durumlari, koyu kahverengi gözlü, kahverengi veya siyah saçli ve esmer tenliler için en kuvvetli ihtimaldir.

* Teshis:
Günes yaniginin belirtileri günese maruz kalindigindan birkaç saat geçmeden ortaya çikmaz. Fakat günes yanigi cildin acisi, kirmiziligi ve yer yer su toplamasi yanilma payi birakmayan belirtilerdir. Eger döküntü veya kasinti gibi komplikasyonlari varsa günes zehirlenmesi olabilir. (agir günes yanigindan sonra meydana gelen günes alerjisi).

* Günes Yaniginin Etkileri:
Günes yaniginin etkisi herhangi bir yaniginki gibidir fakat gelismesi sicaktan yanma gibi süratli degil, nispeten yavastir. Cilt hasara ugramistir. Eger günes yanigi agirsa cilt hücreleri ölür ve su kabarciklari belirir, cilt bir, iki haftalik bir sürede iyilesir. Cilt hücrelerine tekrarlanan günes yaniklarinin yaptigi hasar kümülatiftir (birikici) ve ultraviyole isinlarina sürekli olarak asiri maruz kalmak uzun dönemde etkiler yaratir. Bu etkiler açisindan ciltte renk bozulmalari, actinic keratosis ve cilt kanseri de vardir. Bütün cilt kanserlerinin yüzde doksani bu düzeltilemeyen hasar nedeniyle olusur.

* Ilaç Tedavisi:
Günes yaniginizi günde birkaç defa hidrokortison kremi sürerek tedavi edin. Su toplayan yerlerin daha süratli iyilesmesi için onlara dokunmayin. Eger kendiliginden patlarsa deri parçaciklarini alip açik alana enfeksiyonu önlemek için antibakteryel pomat sürün. Yaralari temiz tutun ve günde birkaç kere aspirin alin. Eger günes yanigi agirsa belirtilerin tamamen meydana çikmasini beklemeden doktorunuza görünün.

Diğer 'Yanık Estetiği' Yazıları