Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Romatoit Artrit

img Daha çok 20-45 yas arasi kadinlarda görülen bir romatizma seklidir. Genellikle el ve ayaklardaki küçük eklemleri sarar. Köprücük kemigi ile gögüs kemigi arasindaki eklem de bundan etkilenebilir. Eklemlerde agri, sisme ve hareket zorlugu ile kendisini belli eder. Bilhassa sabahlari eklemlerde rahatsizlik verici bir sertlik mevzubahistir. Hastaligin ilerlemesi halinde, agri büyük eklemlere de geçerek bunlari hareket ettiren kaslari etkisi altina alir. \"Sabah sertligi\" basladigi zaman, hasta elinde çay bardagini tutamaz; düsürür.

Parmaklarini açmakta ve hareket ettirmekte zorluk çeker. Hastaligin aktif süresi boyunca yüksek olmayan bir ates vardir. Zamanla eklem çevresindeki dokular siser, sekil bozukluklari ortaya çikar. Romatizmanin baslangiç döneminde aspirin, fenilbutazon gibi ilaçlarin ve altin zerklerinin faydali oldugu bilinmektedir.

Fizik tedavi ve kaplica kürlerinin etkisi büyük olmakta; çogu zaman iyi neticeler vermektedir.
- Çocuklarda ortaya çikan bogaz ve agiz enfeksiyonlariyla vakit geçirmeden mücadele edilmeli; tedavisi saglanmalidir. Dis apseleri, bademcik iltihaplari, farenjit bunlarin basinda gelmektedir.
- Soguk ve rutubetli havada fazla kalmamali; islak elbise ile, yalin ayak dolasmamalidir. Bu cümleden olarak; kisin kazak, yün çorap, atki ve basliksiz disari çikmamalidir.
- Saglik sartlari yönüyle elverissiz ortamlarda çalismamali; yorucu, yipratici eglencelerden, alkol ve sigaradan uzak durmalidir.
- Istirahate yetecek kadar uyumali, vitamin ve protein ihtiva eden sebzeleri ve gidalari sofradan eksik etmemelidir.
- Nezle, grip ve Soguk alginligi gibi mevsim hastaliklarini hafife almamali; hastalik geçinceye kadar istirahat etmeli ve iyi beslenmelidir.

Diğer 'Romatizma' Yazıları