Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Allerjik Hastaliklarda Tedavi

img Allerjik Hastaliklarda Tedavi : KORUNMA : Allerjik hasta için en iyi tedavi, suçlu allerjenden uzaklastirilmaktir. Birden fazla allerjene karsi duyarliligi olan hastalarin çogunlugu için, uzaklastirma nadiren semptomlann kontrolünde yeterlidir. Allerjenlerden kaçinma, hastalik semptomlarmi azaltacaktir.

Ev tozu akarlari %50 civarinda neme ihtiyaç duyar. Ihtiyaç duyduklan nem ve sicaklik insanlar tarafindan tercih edilen seviyededir ve besinlerini deriden saglayip yillarca insan derisi üzerinde yasarlar. Ev tozu akari yogunlugunun azaltilmasi, evde nemin %o25-45 düzeyinde tutularak nem kontrolünün saglanmasi, kimyasal kontrolün saglanmasi (benzil benzoat, tannik asit) ve yatak takimlarinin 60°C üzerindeki sicakliklarda yikanmasi ile saglanabilir.

Kedi ve köpek en sik ikinci ev içi allerjenlerdir. Hayvan döküntüleri (özellikle kedi döküntüleri) de allerjik rinitli birçok hasta için önemli bir faktördür. Genel olarak allerjenler kedilerin sebaseöz bez salgilarinin kuruduktan sonra parçalanip havaya karismasi sonucu ortaya çikar. Bu partiküller oldukça küçük çaptadir. Kedi antijeni özellikle hali ve döseme gibi alanlarda bol bulunur ve kedi uzaklastirilsa bile aylarca etkili olabilir ve elbiselerle de tasmabilir.

Kaynagin ortamdan uzaklastinlmasi (en azindan yatak odasina sokulmamasi) disinda, kaynak olabilecek esyalarin da uzaklastirilmasi, aynca ortamin vakumlu süpürgeler veya hava filtreleriyle allerjenlerden temizlenmesi ve haftalik olarak yikanmasi gibi kontrol yöntemleri gerekir.' Mevsimsel allerji siklikla ev disi allerjenlere baglidir. Iliman iklimlerde agaçlardan, yabani otlardan, çimenlerden ve uzaklardan rüzgarla gelen polenler allerjiye neden olur.

Ayrica çevre kirliligi polen allerjenlerinin etkisini arttirmaktadir. Polen mevsiminde kiyafetleri çamasir makinesinde yikamak, bahçe islerinden sonra dus almak gibi önlemler polenlerin etkisini azaltabilir. Küf mantarlan ev içinde ve disinda önemli allerjenlerdir. Gelismeleri sicaklik ve yüksek neme baglidir.

Ev dismda küf mantarlarindan sakinmak için agaçlik alanlardan, ambar, ahir gibi 29 ortamlardan, agaç yapragi birikintilerinden uzak durmak gerekir. Ev içinde ise küf mantarlari özellikle nemli ve havasiz ortamlarda (banyo, bodrum) daha yogundur. Ev bitkileri de (özellikle saksi topragi) önemli küf kaynagidir. Küf mantazlan da akarlarda oldugu gibi nemin azaltilmasiyla geriler.

Görülebilen küfler seyreltik çamasir suyu ile veye özel preparatlarla temizlenmelidir. Banyo ve bodrumun havalandirilmasi da küfün azaltilmasi için önemlidir. Sikça gözden kaçan bir allerjen kaynagi da hamamböcekleridir. Çogunlukla sosyoekonomik düzeyin düsük oldugu evlerde bulunur; bu evlerde olasilikla en çok bulunan yabanci protein bu hayvanlara aittir.

√ FARMAKOTERAPI :
Antihistaminikler allerjik ninit tedavisinin en önemli araçlarindan birisi olmustur. Son zamanlarda gelistirilen antihistaminiklerde belirgin antienflamatuar etkiler de vardir. Topikal uygulanan antihistaminikler Hangi antihistaminik seçilirse seçilsin, bilinmelidir ki bu ajanlar allerjik rinitin rinore, hapsirma, kasinti gibi \"yas semptomlan\"ni azaltir.

Etkilerini organdaki histamin reseptörleri ile kompetesyona girerek gösterirler; Burun tikanikligi ve konka ödemine karsi etkili degildirler. Kortikosteroidler allerjik rinit tedavisinde en etkili farmakoterapi yöntemidir. Nazal steroidlerin uygun kullanimda sistemik etkilerinin önemsiz düzeyde oldugu iddia edilmektedir.

Hekimler steroid reçete ederken hastalara düzenli kullanimdan, baslangiç dozundan sonra semptomlan kontrol altina alan en az doza inmeleri ve düzenli olarak yan etkileri takip etmeleri gerektiginden, ayrica tedavinin sürekli olmasinin zorunlulugundan söz etmelidir.

Tedavi süresince hasta hekimin kontrolü altinda bulundurulmalidir. Kortikosteroidler allerjik semptomlarda, potansiyel yan etkiler pahasina, etkili bir düzelme saglar. Dekonjestanlar (Alfa-Adrenerjik Agonistler) vazokonstriksiyon yaparak ödemli bölgeye kan akimini azaltir. Topikal kullanimlan oral kullanimlarindan daha etkilidir. Dekonjestanlar, solunum yollari mukozasindaki alfa adrenerjik reseptörlere vazokonstriksiyon yaptirarak ödemi azaltir. Efedrin, psödoefedrin veya fenilpropanolamin gibi yaygin kullanilan dekonjestanlarin bir antihistaminige eklendigi preparatlar, kisa süreli kullanimda klinik etkinligi arttirabilir. Dekonjestanlar oral yoldan, topikal sprey veya damla olarak verilebilir.

Topikal uygulamanin etkinliginin daha fazla olmasina ragmen, hizli ribaund rinit ve sonuçta rinitis medikamentoza gelisimi potansiyeli, topikal dekonjestanlann kullanimini kisa süreli olarak kisitlar. Oral kullaniminda bu etki görülmez ancak, oral kullanimda, aritmi, çarpinti, tremor ve hipertansiyon gibi yan etkiler görülmektedir. Yan etkileri ortaya çiktiginda ilaç kesilmelidir. Kromolin Sodyum, duyarlilasmis mast hücreleri içeren muköz membrana topikal olarak uygulanir ve mast hücresi membrani üzerinden kalsiyum tasinmasini azaltarak degranülasyonu ve medyatör salinimini engeller. Kromolin sodyum hem mevsimsel hem de perennial allerjik rinite iyi gelir ve akut ve geç faz allerjik reaksiyonu engelleyebilir.

Ilaç en çok allerjen yüklemesi öncesi kullanildiginda etkilidir ve en iyi etki mevsim öncesi yüksek IgE'si olan hastalarda görülmektedir. Allerjik reaksiyonlari önlemede allerjenle karsilasma öncesi uygulanirsa basarilidir, allerjik reaksiyon basladiktan sonra ise etkisi daha azdir. Siddetli veya perennial semptomlu bazi hastalarda kromolin basarili olmayabilir, fakat yan etkilerden yoksun olusu, özellikle hastalann allerjenle karsilasma olasiligi öncesinde kullanabilmeleri nedeniyle semptomlan azaltmak için iyi bir seçim olabilir. Antikolinerjikler, allerjik rinit semptomatolojisinin neredeyse yalnizca rinore komponentine karsi etkilidir.

√ IMMÜNOTERAPI :
Semptomlarin allerjenden kaçinma ile önlenemedigi, farmakoterapi ile kontrol altina alinamadigi ve perennial semptom varliginda yil boyunca medikal tedavinin mümkün olmadigi durumlarda immünoterapi düsünülür. Uygun immünoterapi dogal allerjenle temaslarda toleransi artirir ve semptomlarda belirgin düzelme saglayarak direnç tedavisine gereksinimi azaltir. Çogunlukla tedaviye 2-5 yil devam edilir. Etki allerjene spesifiktir ve ortaya çikisi yavastir. Polen, ev tozu akan, hayvan tüyü ve mantara karsi basan mükemmeldir.

Immünoterapiye ragmen ikinci yilda semptomlarinda düzelme olmayan hastalarda tedavi sonlandinlmalidir. Blokan antikor olan ve antijene spesifik olarak gelisen IgG düzeyi artarak spesifik IgE'lerin reseptörlere baglanmasi engellenir. Böylece mast ve bazofil hücreleri degranüle olamadiklari için medyatör salinimi yapilamaz. Immünoterapi antijene spesifik supresör T-lenfositlerinin artisina neden olur. Böylece allerjik mekanizmanin baslamasi engellenmis olur. Farmakoterapinin semptomatik tedavi olmasina karsin immünoterapi nedene yöneliktir. Allerjene karsi kesin tedaviyi saglar.