Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Kulak Burun Bogaz Bilgisi

img * Bogaz
Bogaz, cigerlere hava, mideye yiyecekiçecek ve ses tellerinden agiza ses ileten sistemin bir parçasidir. Her soludugunuzda hava nefes borusuna (trakea) ve cigerlere giderken bogazdan geçer. Yemegi yuttugumuz zaman bogazinizin üst kismindaki adaleler mideye gitmekte olan yemegin yemek borusuna dogru hareket etmesine yardimci olurlar.

Bogazda birçok organ bulunur. Ses telleri nefes borusundaki larenksdedir (Larynx, ses kutusu) ve bunlar konusurken çikardigimiz seslerden sorumludur. (Konusurken bogaz da çikardigimiz sesleri sekillendirmemize yardimci olur). Bademcikler agzinizin arkasinda ve her iki yanindadir. Adenoidlere yakin bir bölgededirler. Bademcikler çocuklari enfeksiyondan korur. Epiglot (girtlak kapagi), nefes borusu için kapak görevi yapar. Yutkundugunuzda kapanip suyun ve yemegin nefes borusuna gitmesini önler.

* Burun
Burun solunum sisteminin geçitidir. Burun deliklerinden giren hava, damagin burnunuzu agzinizdan ayiran üst kisminda ilerler. Siz solurken hava agzinizin ve bogazinizin kesistigi yerden geçip sindirim sisteminin geri kalan kismina dogru yolculuga devam eder.
Burun iki birbirinin ayni bölüme ayrilir. Bunlar burun delikleridir, ikisini birbirinden ayiran kisim kikirdak ve kemikten yapilmistir ve irazati olan yumusak zarla (mukoza) kaplan mistir. Bu duvara septum denir. Burun kemikleri mukoza zariyla kapli kemiklerdir. Bumun disindan septuma dogru dönerler ve burun deliginde havayi yönlendirirler. Burun delikleri ayrica sinüslere baglidir, sinüs kafatasinda havayla dolu bölümlerdir. Adenoidler burun deliginin en arkasinda bulunan doku kümeleridir. Burnunuzun ön iç kisminda koruyucu tüyler vardir. Bunlar soludugumuz havayi süzer.
Esas burun deligi mukoza zari ile kaplidir. Bu içeri giren havayi isitir ve nemlendirir. Isitmanin ve süzmenin disinda burun doku alma ve belli bir nisbette de lezzet alma duyularinizdan sorumludur. Esasinda lezzet alabilme olanagi koku alma duyunuza baglidir. Koku alma koku siniriyle baslar. Koku siniri burnun üst kismindadir. Bu sinirde çok ince ve hassas lifler vardir. Onlar uyarilari sinir merkezlerine geçirir. Bu koku merkezi beynin önünde burnun hemen arkasindadir.

* Kulak
Isitme organimiz olan kulak, dis kulak, orta kulak ve iç kulak diye üç bölümden meydana gelmistir.
I. Dis Kulak:
Kulak kepçesi ve kulak yolundan mütesekkildir. Kulak yolunda koyu sari renkte yapiskan bir madde bulunur. Bu madde kulaga giren tozlari yakalayarak orta kulagi kirlenmekten korur. Kulak yolunun sonunda orta kulagi dis kulaktan ayiran ince ve gergin bir zar vardir.
II. Orta kulak:
Içi hava dolu bir bosluk ve boslugun içinde isitme kemikleri bulunur. Çekiç, örs ve üzengi adini alan bu kemiklerden çekiç kemigi kulak zarina baglanmistir. Kulak zarina çarpan ses dalgalari zari titrestirir. Zar da kendisine bagli çekiç kemigini titrestirir. Titresim sira ile örs ve üzengi kemiklerine geçer ve oradan iç kulaga ulasir. Orta kulak, \"östaki borusu\" adi verilen bir kanalla yutaga açilarak buradan hava alir. Ortakulagin hava almasi, siddetli seslerde zarin yirtilmasini önler.
III. Iç Kulak:
Üzengi kemigi, iç kulakta kemik dolambaç adi verilen parçaya baglanir. Iç kulakta hem isitme hem de denge ile ilgili parçalar bulunur. Isitme sinirleri ile donatilan parçaya \"korti organi\" adi verilir.