Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Panik Bozukluk Panik Atak

img Kisinin yillardir çok güvendigi vücudu sanki baskaldirmis gibidir.
Panik ataklari birden yeginlesir, saniyeler ya da dakikalar içinde doruga ulasir. çogu zaman, on dakikadan daha kisa bir ilre içinde doruk düzeyine gelir. Panik ataklari birkaç dakikadan bir saate dek sürebilir.

Saatlerce ya da günlerce sürdügünü söyleyenler olursa da bunlarin gerçek panik ataklari oldugundan söz edilemez. Büyük bir olasilikla bu kisiler, gün içinde birden çok panik atagi geçiriyorlardir ve bu ataklar arasinda kaygi düzeyleri de yüksek olmaktadir.

Kisi, panik ataklarini yasamayi sürdürdükçe kendine olan güvenini yitirmeye, benlik saygisi düsmeye baslar. Bu tür ataklardan sakinmak için etkinliklerini kisitlamaya baslar. Tanidik, bildik durumlar gözdagi veren durumlar olarak algilanmaya baslanir.

• Bir konusma öncesinde ya da sirasinda panik atagi ortaya çikmissa kisi verecegi konusmalari geri çevirmeye baslar.

• Kisi, bir gezideyken panik atagi çikmissa is gezilerini ertelemek için özürler bulmaya baslar, ancak çok mesgul oldugu gerekçesiyle ailesiyle de tatile çikmak istemez.

• Kisi, bir topluluk içindeyken panik atagi yasamis sa toplum içine karismaktan kaçmaya baslar ve evde oturmayi yegler.

• Kisi, alisveris yaparken, disarida yemek yerken ya da saçini kestirirken bir panik atagi geçirmisse, belirtilerinin yineleyecegini düsündügü bu tür yerlere gitmekten çekinmeye baslar.

• Kisi, spor yaparken panik atagi ortaya çikmissa, solunum ya da dolasim dizgelerini zora kosan her tür etkinlikten kaçinmaya baslar.

• Kisi, tek basinayken bir panik atagi yasamissa, vücudundan gelebilecek bir \"saldiri\" karsisinda kendini güvende hissetmek ve korunmak için esine, arkadaslarina, hatta çocuklarina tutunmaya, onlara siki sikiya sarilmaya baslar.

Kisi, baslangiçta, panik ataklarinin ortada hiçbir neden yokken, birden, beklenmedik bir biçimde, kendiliginden ortaya çiktigina, kendisini \"arkadan vurdugu\"na inanma egilimi gösterir. Birçok atak yasadiktan sonra içinde bir kusku dogar. \"Bana ne oluyor? Yolunda gitmeyen ne var? Bütün bunlar neden ortaya çikiyor? Çildiriyor muyum? Bütün bunlar sinirsel bir çöküsün oldugunu mu gösteriyor? Aldigim sorumluluklari tasimakta güçlük mü çekiyorum? Bunlarin üstesinden gelmekte zorluklarim mi oluyor? Tibbi bir sorunum mu var (kalp sorunu, kan basinci yUksekligi, tiroid sorunu vb)?\" Birçok insan için, yasanan bu youn kaygi dönemleri, vücutta ortayan çikan beklenmedik bu delilikler, yasamlarinin en korkutucu ve sorunlu olaylari olur. Panik duygusu, zamanla, kisinin düsüncelerini, duygularini v inanislarini kendine karsi silah olarak kullanir. Bunlar, asagida sayilan yollarla olur:
• Birtakim animsaticilar karsisinda, son ataginizi geçirdiginiz ortama girme yürekliligini gösteremez, duraksarsiniz.

• Belirli birtakim etkinlikleri yapmayi her düsündügünüzde \"kapana kisilip kalmama\"yi birinci öncelik olarak göz önünde bulundurursunuz.

• Bir sonraki atak ne zaman gelecek diye kaygili bir beklenti içine girersiniz. Yalnizca \"Simdi, burada mi olacak?\" sorusunu sormak bile belirtilerin ortaya çikmasina neden oluyor gibi görünebilir.

• Son panik ataginizi sinirli bir biçimde düsünüyor olabilirsiniz, sonra vücudunuz üzerinde bir denetiminiz kalmadigi konusunda kuskulara kapilirsiniz.

• Bilinmeyen bedensel bir hastaligin ya da duygusal bir rahatsizligin panik ataklariniza neden oldugunu düsünüp üzüntü duyarsiniz.

• Tanisi konmus bedensel bir hastaliginiz varsa, gereksiz birtakim stresierden ya da hastaligin agirlasmasindan korkarsiniz.

• Panik ataklariniza karsi baslica savunma olarak belirli birtakim insanlardan ya da yerlerden uzak durmaya baslarsiniz.

• Toplumsal yönden daha içine kapanik, toplumdan uzak, siki agizli biri olursunuz; randevulardan, verilen toplumsal konumlardan, beklentilerden ötürü kendinizi daralmis gibi hissedebilirsiniz.

• Sürekli düsüncelere dalip gider, sürekli tasalanir ve kendinizi sürekli olarak elestirirsiniz, dolayisiyla yüreklenmenizi önler, korku duyarsiniz.

• Kendinize olan güveninizi yitirirsiniz ve alkol kullanma ya da doktor doktor gezinme gibi etkinliklerle gününüzü doldurursunuz.