Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Stres Reaksiyonlari Stres Yönetimi

img √ Stresin Nedenleri :
Stres Selye'nin (1974) ifadesiyle vücudumuzun herhangi bir \"taleb\"e karsi verdigi genel bir cevaptir. Bu yaklasim içinde, olusabilecek \"talepler' strese neden olan olaylar olarak düsünülecek olursa, iki türde olaydan bahsedilebilir. Birinci tipteki olaylar yüksek beyin fonksiyonlarini pas geçip direkt olarak stres reaksiyonunun olusmasina neden olabilirler. Amfetamin, kafein ve nikotin gibi maddeler herhangi bir algi gerektirmeden otomatik reaksiyon olustururlar ki, bu tür uyaranlar stresin biyojen nedenleri olarak adlandirilmaktadir (Everly, 1989).

Öte yandan psikososyal nedenler gerçekten olmus veya hiç gerçeklesmemis olaylardir. Bu tipteki olaylar dolayli yönden stres reaksiyonuna neden olmaktadirlar. Çünkü olayin kendisi degil nasil algilandigi reaksiyonun asil sebebidir. Tanimadiginiz bir insanin ölümüne sahit olmak üzücü fakat geçici bir durum olabilirken, ayni ölümün sizin yüzünüzden oldugu düsüncesi, üzüntünün çok daha uzun süreli olmasini saglayabilir. Verilen iki durumda da ayni vaka söz konusu iken, ikinci durumu muhakeme edilis tarzi verilen reaksiyonun daha yogun ve kroriik olmasini getirebilir. Stresle mücadele konusunda iste bu hayat olaylari ve bunlara bakis tarzi ön plana çikmaktadir.

√ Stres Reaksiyonlari :
Selye (1974), Genel Adaptasyon Sendromu olarak tanimladigi strese karsi reaksiyon verme sürecini \"Alarm\" durumu ile baslatmaktadir. Bu asamada herhangi bir olayin meydana gelmesiyle homeostatik düzen bozulmaktadir. Bu düzensizlige henüz hazir olunmadigindan, bünye kisa bir süre alarm durumuna geçer ve tekrar denge durumuna gelebilmek için islemler baslatir.

Ikinci asama \"Direnç\" olarak adlandirilmistir. Isleme giren savunma mekanizmalari meydana gelen olaya karsi koyabilmek için enerji ve güç saglarlar. Bu destek sayesinde en basit anlamda kendimizi korumamiza yarayan \"savas ya da kaç\" reaksiyonu için zemin hazirlanmis olur.

Üretilen herhangi bir davranis sonrasi olay hala dengeyi tehdit edici özelligini gösteriyorsa üretilen davranis tekrarlanir veya degistirilir. Ancak tüm çabalar sonucu tehdit ortadan kalkmiyorsa bünye üçüncü asama olan \"Tükenme\" durumuna geçebilir, zira yeni bir davranis için gerekli enerji rezervleri sonsuz degildir.

Selye bünyenin söz edilen standart reaksiyonundan bahsederken Lazarus (1991 ) reaksiyonun verilip verilmeyecegini, verilecekse ne çesit olacaginin belirlendigi iki asamali bir psikolojik süreci vurgulamaktadir. Birinci asamada olayla karsilasan kisi bunun amaçlari ile ne kadar ilgili oldugunu degerlendirir. Olayla amaçlar arasinda bir ilgi bulunmuyorsa bir reaksiyon verme geregi ortadan kalkar.

Ancak olay amaçlarla ilgili ise olumlu mu yoksa olumsuz mu oldugu degerlendirilir. Olumlu bir olayda yani amaca ulasmayi kolaylastirdigi algilanan olayda olumlu duygular ortaya çikar. Olumsuz degerlendirilen durumda ise ikinci asamadaki degerlendirme sagligin korunmasi veya kaybedilmesi açisindan önem tasir. Olumsuz olaya karsi direnme veya yok etme gücü oldugunu, bunu yapabilecek potansiyeli oldugu degerlendirmesini yapan bir kisi, meydana gelen olumsuz olay sonunda olumsuz duygular hissetmeyebilir.

Birinci bölümde açiklanan arastirmada ambulans personelinin fazla stres hissetmediklerini belirtmesi bu faktöre bagli olarak açiklanabilir. Karsilasacagi stresli durumlari bilen, bunlarla karsilassa bile üstesinden gelebilmek için gerekli egitimle donanmis ve egitimini beceriye dönüstürebilmis bir kimse artik stresli durumla mücadele edebilme cesaretini ve gayretini gösterir.

√ Kisilik Yapisi ve Stres Iliskisi :
Olaylara bakis açisinin geçmiste benzer olaylarda yasanan tecrübeler sonunda kemiklestigi ve kisiligin bir parçasi oldugu düsünülebilir. Belli bir tarzda gelisen bazi kisilik yapilarinin çogu zaman kisiyi stresin olumsuz etkilerine yatkinlastirabilecegi bildirilmektedir. Bunlar arasindan mükemmeliyetçi kisilik ve ögrenilmis karamsarlik tipik örneklerdir.

Kendisi hakkinda devamli mükemmel beceri ve sonuçlar bekleyen bir insan (mükemmelliyetçilik), yasayacagi hayal kirikliklari nedeniyle olumsuz reaksiyonlar gösterebilir veya meydana gelen olumsuz olaylar kisinin hep kendinden kaynaklanan sebeplere atfedilir ve olaylarin devamli bu sekilde sürecegine inanci (ögrenilmis karamsarlik) depresyon yaratabilir.

Diger taraftan Kobasa (1979) tanimladigi mücadeleci kisilik yapisindaki stresle basa çikmada etkili olabilen üç olumlu özellikten bahsetmektedir. Bu özelliklerden ilki olaylari bir tehdit olarak degil kendini gelistirebilme firsati olarak görebilmektir.

Insanin sahip oldugu degerleri hayat boyu gelistirebilme potansiyeli vardir. Bu potansiyelin varligina inanan insanlar yeni ve tehditkar durumlari kaçma veya hostil davranislar göstererek atlatmak yerine bu olaylari mücadele gücü nispetinde yasamayi ve bir daha ayni olayla karsilasildiginda daha tecrübeli olmayi yegleyebilirler. Ikinci özellik mesgul olunan isin bir anlam ifade etmesidir. Isin bir anlam ifade edebilmesi için daha önceden yapilmis olan planlar içinde yer almasi gerekir.

Dolayisiyla bu özellige sahip olan insan planlari dahilinde ilerlemekte ve anlamli bir is üzerinde çaba sarf eden ve bu onlarda olumlu hisler uyandirir. Üçüncü özellik ise içinde bulunulan sartlarin kontrol edilebilecegine ait inançtir. Bu özellik birinci bölümde açiklanan arastirmada da desteklendigi gibi stresle mücadelede oldukça önemli rol oynamaktadir. Stres veren durum mücadele edilmedikçe hayati kisitlayan bir faktör olabilir. Kisitliliklar amaçlara gem vurdugundan olumsuz duygular uyandirir. Halbuki kisinin yasadigi çevreye etki edebilecegini hissetmesi olumlu bir duygudur.