Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Besin Allerjisi Beslenme Diyet

img Maskeli Alerjiler
Kronik besin alerjileri, reaksiyonlarini her zaman apaçik göstermezler. çogu kez maskelenmis durumdadirlar.
Dokunan yiyecegin kesilmesiyle alerjinin maskesi düsürülebilir. Dokunan yiyecek yeniden verildiginde, kiside yine ayni belirtiler ortaya çikar. Kisinin en duyarli oldugu dönem, dokunan ylyecegin kesilmesinden sonraki üç haftadir. Ancak kimi vakit duyarlilik aylarca, hatta yillarca sürebilir. Besin bütünleyici takviye maddeleri akillica kullanmanin ve stresi azaltmanin, bu duyarlilik dönemini kisaltabilecegine inaniyoruz.
Karma Alerji
Kimi vakit saman nezlesi, burun akmasi, tekrarlayan enfeksiyonlar gibi belii'tilerin nedeni tek bir maddeye degil, birkaç maddeye karsi alerjidir; solunum yoluyla aldigimiz maddelere, yiyeceklere, kimyasal maddelere karsi alerjiler gibi ...

Elbette ki bu durumda isler daha da karmasik hale gelir ve belli bir yiyecegi n kesilmesi, belirtilerin tümünün kaybolmasini saglayamaz. Çünkü kisi, hala öbür maddelerin yol açtigi tepkilere maruzdur.

Besin Allerjisine Yol Açan Diger Ögeler
Kiside alerjik tepkiye yol açan yalniz yiyecegin kendisi de olmayabilir. Her yiyecek binlerce molekülden olusmus karma bir bilesimdir. Tepkiyi doguran da bu moleküllerden biri ya da birkaçi olabilir. Öte yandan, besinlere eklenen boya, koruyucu, anti-oksidant, tatlandinci gibi katki maddeleri de alerjiye yol açabilir.

Tarimda kullanilan böcek öldürücü türü kimyasal maddeler, kesilecek hayvanlara verilen hormonlar, antibiyotikli ilaçlar alerjiye neden olabilirler. Özellikle tahiilarda bulunan maya ve küf, alerjik kimselerde klinik belirtiler dogurabilir. Örnegin, bazi kimseler belli bir besinle beslenmis tavugu ya da yumurtasini yiyebilirken, baska bir besinle beslenmis tavugu yiyemez. Burada kisi, dogrudan dogruya tavuk etine karsi degil, tavuga verilen besinlere karsi alerjiktir.

Besin Allerjisinin Anahtar Özellikleri
Rahatsizlik belirtilerinizin altinda besin alerjisinin yatip yatmadigini anlamayi kolaylastiran, hastaliga özgü bazi özellikler vardir. Bunlarin baslicalari asagida belirtilmistir.

Bu bölümde duragan besin alerjileri, çilek, kabuklu su ürünleri gibi besinlere karsi olusan alerjik reaksiyonlarin üzerinde durmayacagiz. Bu alerjHer ömür boyu süren cinstendir. Biz burada, besin alerjilerini inceleyecegiz. Çünkü bunlara bir tani koymak da, alerjiye neden olan yiyecegi saptamak da daha zordur.

Ama bir yiyecegin sizde alerji yarattigi açikça belli ise, tabi ki onu yememelisiniz.

Kararsiz, düzensiz belirtiler: Gelip giden, belli bir çevresel etkene baglanamayan kararsiz belirtilerin nedeni, belli bir yiyecege dayaniksizllginiz olabilir. Kuskulu yiyecegi yediginiz halde, buna bir gün tepki gösterebilir, bir günse göstermeyebilrsiniz. Bu, o yiyecegin size dokunmadigi anlamina gelmez. Tek anlami vardir, kisi, bir ileri, bir geri bocalayip durmaktir.

Yorgunluk
Yiyeceklere karsi alerjlsi olan kisiler genellikle çok yorgun olurlar. Bu öyle bir yorgunluktur ki, dinlenmekle de geçmez. Genellikle sabahlari kendilerini çok kötü hissederler, sonra yavas yavas açilip canlanirlar. Kimi vakit o kadar yorgun olurlar ki, bütün gün yataktan çikmazlar. Çogu kez yorgunluk belirtisinin ne zaman basladigini bulmak mümkündür; örnegin; nezle geçirdikten sonra, bir ameliyatin, stres ii bir durumun ardindan ya da gebelik sonrasi, vb.

Zihinsel ve psikolojik belirtiler; Besin alerjisi kendisini zihinsel ve psikolojik belirtilerle de gösterir. Ömürlerini depresyona karsi ilaçlar almakla geçirenler vardir. Oysa birçogunun depresyonu, slnlrlillgl, ankslyetesi ve gerginligi, dogrudan dolJruya besin alerjisine baglidir

Beden Agirliginda Kararsizlik
Çogu kez bedende su tutmakla ilgili bir durumdur. Bu durumdaki kisinin beden agirligi, 24 saat içinde bile birçok degisiklige ugrayabilir. Bunun nedeni dogrudan dogruya besin alerjisi olabilir. Beden agirligi sorunlari, çogu kez besin alerjisine isaret eder.

Kas ve eklem agrilari: Besin alerjisi bulunan kisilerin ortak sikayetidir. Her ne kadar kas ve eki em agrilari besin eksikliginin (örnegin, magnezyum ya da B vitamini) bir sonucu olabilse de, dokunan yiyecek kesildiginde bu belirtilerin de ortadan kalktigi görülmüstür. Romatizmal artrit de dahil, iltihapli artritler kimi zaman besin alerjisinden kaynaklanabilir. Daha çok genç kadinlarda ve çocuklarda görülen bu durumda, hastalar özellikle bugdaya ve süte alerjiktirler .

Bedende Su Tutma
Bu da besin alerjisinden kaynaklanabilir. Alerjiye yatkin kisilerde her besin duyarlilik dogurabilse de, bedeninde su toplananlar, genellikle bugdaya ve öbür tahiilara karsi alerjiktir. Sayisiz kadin, bedenindeki sudan kurtulmak için yillar boyu idrar söktürücü ilaçlar (diüretikler) kullanir. Oysa kisinin duyarli oldugu yiyecek kesilince, idrar kendiliginden sökülmeye baslar. Kisi bol bol idrar çikarir ve bu arada da kilo kaybeder. Bedende su tutma asiri tuzlu yemekten de olur.

Hizli ya da Seken Nabiz
Gerek bu belirtiler, gerekse anormal kalp ritmi, besin alerjisiyle birlikte bazi vitamin ve mineral yetersizliklerinin (B1, B6, magnezyum, potasyum ve bakir gibi) sonucu olabilir.

Düsük kan sekeri (tepkisel hipoglisemi): Kan sekeri bazen o denli düser ki, kiside yorgunluk, anksiyete, uyusukluk, çarpinti, soguk terleme, bayginlik, bas dönmesi, bas agrisi, açlik duygusu, saldirganlik, sinirlilik gibi belirtiler bas gösterir. Bu da çogu kez besin alerjisiyle ilgilidir.

Alkole Dayaniksizlik
kiside besin alerjisi bulundugunun kesin göstergesidir.
Klasik olarak alerjik kisiler: Bu grup özellikle risk aitindadir. Daha önce saman nezlesi, migren, ürtiker, deride döküntü, astim ya da rinit gibi alerjik hastaliklar geçirdiyseniz, kendinizde tuhaf belirtiler görür görmez akliniza ilk gelmesi gereken sey besin alerjisi olmalidir.

Ani Yüz Kizarmasi ve Terleme
Bazi kimseler görünürde hiçbir neden yokken birden kipkirmizi kesilir, ter dökerler. Bu da besin alerjisine bagli bir durumdur.

Belli Yiyeceklere Asiri Düskünlük
Besin alerjisine ba(jli olabilir. Dolayisiyla özlenen besin kesilince, kisi kendisini çok kötü hisseder, o besin yeniden verildi!:Jinde daha iyi oldugunu söyler. Özellikle alkol tutkunlugunda görülen bir durumdur.

Bagirsaklarda Belirtiler
Asiri duyarli bagirsak sendromunda, tipik olan ishal ve/veya kabizlik gibi belirtilerin nedeni çogu kez besin alerjisidir. Bugday ve öbür tahiilar, inek sütü gibi yiyeceklerin yol açtigi alerjiler, bazen uzun süren kabizliklara neden olabilir.

Besin Allerjisine Isaret Eden Diger Belirtiler
Besin alerjisine yüklenebiiecek daha birçok hastalik belirtisi vardir. Çocukluk çaginda asiri hareketlilik, ögrenme bozukluklari, sakarlik, asiri susama, tekrarlayan enfeksiyonlar (bogaz agrisi, tekrarlayan kulak ve sinüs iltihaplari), yemekte mizmizlik, bacak agrilari, bas agrilari, uyku bozukluklari, karin sismesi, sürekli tikali burun, kuru, pul pulolmus yüz dei-isi, kuru yanaklar, kirmizi kulaklar, ileri geri sallanma gibi tekrarlayan hareketler, öksürük surubu, antibiyotik ilaçlara tepki ve bebeklikte inek sütü alerjisi.

Allerjik hastaliklar ve gidalar arasinda önemli bir iliski var. Astim ve egzamasi olanlar, gazli içeceklerden ve baharatli yiyeceklerden uzak durmalidir. Bu hastalara, bagisikiigi güçlendiren zencefil tavsiye ediliyor.
Vücuda giren her seyona yabancidir: yiyecekler, içecekler, bitki sporlari, bakteriler, polenler, toz, ilaçlar, kimyasallar, kozmetik ürünler.

Bagisiklik sisteminin ise, bizi bu istiladan korumaktir. Normalcle sistemi, bize hissettirmeden çalisir, hasta olunca ya da baska rahatsizliklar nüksettiginde hissederiz. bir asamada, en yabanci bile vücut tarafindan asiri tepkiyle karsilanabilir. Alerjik tepkiler, bronsl,3rin büzülmesi ya da cilt tahrisleri seklinde.Bazen sadece yabanci maddeler degil, vücudun kendi dokulari da alerjiye sebep olabilir. Hassas kisilerde; toz, hayvan tüyü, polenler ya da belli bazi yiyecekler astim krizine yol açabilir. Vücut buna tepki olarak mukus salgiiar ve solunlim yollarini daraltir. Ardindan hiriltili soluklar, gögüste sikisma ya da nöbet gerçeklesebilir. Fazla antibiyotik tüketimi ya da anne sütü almayan çocuklarda, astima olan egilim daha fazladir.

Astim Diyeti
• Mukus salgisini artiran gidalardan (mayali ekmek, hamurisi. süt ürünleri ,vb.) uzak durun.
• Bogazi tariris eden asit! gidalardan (gazli içecekler, baharatil yiyecekler, vb.) kaçinin.
• Bagisikllgi güçlendiren ve genel sagligi iyilestiren, alerji esigin; yükseiterek nöbeti önleyen gidalari (örnegin mukus olusurnunu önleyen, antiaierjik zencefil gibi) tercih edin.