Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Rh Uyusmazligi Hemolitik Hastalik

img Rh antijenleri yalnizca eritrosit membraninda yer alan antijenler olup Dd, Cc ve Ee olmak uzere 3 çift halinde bulunurlar. D antijenin bulunmasi bireyin Rh pozitif oldugunu, yoklugu ise bireyin Rh negatif oldugunu gösterir. Diger antijen1erin antijenik özellikleri düsüktür. Rh negatif bir kadinda anti D gelismesi ve bu antikorun Rh pozitif bir fetusa geçmesi, hemolitik hastaliga neden olur. Bebekten anneye geçen 0.1 ml kan bile annenin sensitizasyonuna yol açabilir. Bu sekilde geçen kan sonucu ortaya çikan Rh immün cevabi yavas gelisir ve ortaya çikan antikorlar IgM cinsindendir. ilk immün cevaptan sonra ikinci bir kez Rh pozitif hücrelerle karsilasildigi zaman gelisen immün cevap ise çok daha hizli ve güçlü olup ortaya çikan antikorlar IgG cinsindendir. Rh (+) antijenle karsilasmalar arasindaki zaman uzadikça antikorun titresi artacagi gibi, antijene baglanma sabiti de artar.

Klinik olarak bebeklerde sariliktan agir hidropsa kadar uzanabilen degisik belirti ve bulgular ortaya çikar. Anti-D antikor etkisiyle eritrositlerin yikilmasi fetal anemiye, bu da daha fazla eritrosit yapimina yol açar. Kemik iligindeki eritrosit yapimi, yikimi karsilayamaz hale geldigi zaman, basta karaciger ve dalak olmak üzere ekstramedüller hematopoez baslar. Ekstramedüller eritropoezde eritrosit maturasyonu tam olmadigi için periferik dolasima çekirdekli eritroid seri elemanlari geçmeye baslar ve böylece hastalik eritroblastosis fetalis adini alir. Hidrops fetalis gelisen bebeklerde anemi ile birlikte asit, yaygin ödem, plevral ve
perikardiyal efüzyonlar bulunabilir.

Fetal dönemde olusan bilirubin plasenta tarafindan temizlendigi için bu bebeklerin dogumdaki bilirubin düzeyleri 5mg/dl altindadir, ancak ilk yarim saat içinde bilirubin hizla yükselebilir. Coombs testi pozitiftir, retikülosit sayisi artmistir. Agir eritroblastosis fetalisde, non-konjuge bilirubinle birlikte konjuge bilirubin de artmis olarak bulunabilir. Bunun nedeni, hem konjestif kalp yetmezligine bagli olarak gelisen karaciger konjesyonu, hem de ekstramedüller hematopoezin sinusoidlere yaptigi basi sonucu, karacigerin atilim fonksiyonunun azalmasidir.

Anti-D immünglobulin (Rhogam) kullaniminin yayginlasmasi ile gelismis ülkelerde Rh hemolitik hastaligi çok az görulmektedir. Prenatal dönemde, Rh sensitizasyonu, anne plazmasinda anti-D bakilarak taninabilir. Fetal ultrasonografi ile hidropsun derecesi degerlendirilebilir. Amniosentez yapilarak da amnios sivisi içindeki bilirubin konsantrasyonu ölçülebilir. Fetal hematokritin %30'un altina düstügü durumlarda intrauterin (tercihen intravaskuler) eritrosit transfüzyonlar yapilarak fetal aneminin gelismesi önlenir. Bu transfüzyonlar belirli araliklarla tekrarlanarak fetusun saglikli dogmasina çalisilir.