Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Akciğer Apsesi Abse Enfeksiyonu

img Akciger apsesi akcigerlerdeki iltihapli hastaliklarin en tipik sonucudur. Tedavide antibiyotiklerin bugünkü gibi hemen her firsatta kullanilmadigi dönemlerde kendine özgü gelisme çizgisi nedeniyle kolay tani konan bir hastalikken günümüzde tanisi zor, son derece karmasik belirtiler veren bir hastalik haline gelmistir. Tibbin ilerlemesiyle genel durumu bozuk hastalaRIn uzun sürelerle yasatilabilmesi eskiden pek rastlanmayan apse türlerine yol açmaktadir. Önceleri ender rastlanan apse türlerinin günümüzde çok yayginlasmasi da belirtilerin yorumunu güçlestirmektedir.

HASTALIGIN NEDENLERI
Akciger apsesinin nedenleri iki baslik altinda toplanabilir. Birinci grupta yer alan etkenler enfeksiyona yol açan çesitli bakterilerdir, ikinci grupta ise apse gelisiminI hazirlayici etkenler yer alir. Apseyi hazirlayici etkenlerin en önemlileri vücudun direncim azaltan hastaliklardir. Bunlara örnek olarak seker hastaligi, kronik zehirlenmeler, vitamin eksiklikleri vb sayilabilir. Kronik brons hastaliklari ise bu grup içinde ayri bir önem tasir.

HASTALIGIN BELIRTILERI
Hastaligin birbirini izleyen üç gelisim evresi ve bunlara kosut olarak ortaya çikan klinik belirtileri vardir. Bu üç evre söyle siralanabilir:
o Apse olusumu ve bu bölgede akciger dokusunun yogunlasarak hava kaybetmesi.
o irinli akciger dokusunun yumusamasi.
o irinli maddenin bronslardan disariya atilmasi.

Apse genellikle tek, daha seyrek olarak da birçok odakta birdenbire ortaya çikar. Sürekli yüksek ates, gögüste agRI, öksürük, nefes darligi, gittikçe artan miktarda kokusuz balgam çikarma gibi belirtiler verir.
Birkaç gün sonra hastalik yumusama evresine girer. Hastanin genel durumu bozulur, atesi hala yüksektir. Agzindan kan gelmeye baslar (hemoptizi). Balgam miktari artar; irinli balgamin rengi gittikçe bulaniklasin Böylelikle üçüncü evreye girilir. Bu dönemde apsenin içindeki irinli madde kusma biçiminde bronslardan disari atilir.

Üçüncü evrede çekilen gögüs filminde duvarlari kalinlasmis, sinirlari belirgin apse boslugu açikça görülebilir. Ayrica bu dönemde çikarilan çok kötü kokulu balgam kesin tani konmasini kolaylastiran önemli bir belirtidir. Hastanin kusma biçiminde balgam çikarmasi çogunlukla genel durumunda bir iyilesmeyle birlikte ortaya çikan bir belirtidir, ama bu durum geçicidir.

Kuskusuz bütün apse türleri bu sirayi izleyerek gelismez. Yukarida da sözü edildigi gibi antibiyotik kullanimindan sonra, klasik hastalik tablosu degismis ve apsenin evrelerim siralamak güçlesmistir. Olgularin çogunda hasta uygun tedavinin uygulanmasi sonucunda iyilesir. Daha kötü gidisli olgularda ise akcigerlerdeki apse boslugu kapanmaz ve bu ortamda baska iltihaplarin gelismesiyle kroniklesir. Günümüzde olgularin çogunda tam iyilesme saglanmakta, apse odagmin tedavi edilmeden kendiliginden kapandigi olgular da eskiden beri bilinmektedir.

TANI
Irinli akciger hastaliklarinda kesin taninin konmasi ve uygun tedaviye olabildigince erken baslanmasi çok önemlidir. Radyolojik incelemelerin ve labo-ratuvar testlerinin yani sira bronkoskopi de yapilmasi tedavinin basari oranim yükseltir, îrinli akciger hastaliklarinda röntgen filmlerine yansiyan görünümlere daha önce deginmistik.

Bronkoskopi de bu tür hastaliklarda vazgeçilmez bir tani yöntemidir. Bronkoskopide bir aygitla dogrudan hastalik odagina ulasilarak doku örnegi alinir. Bu örnek laboratuvara gönderilerek hastaligin etkeni olan bakteri arastirilir; etkenin hangi antibiyotiklere duyarli, hangilerine dirençli oldugu belirlenir. Böylece tedavide daha etkili antibiyotiklerin kullanilmasi saglanir. Balgamda hastalikla ilgisiz baska bakterilerin de bulunmasi nedeniyle taninin tek basma balgam tahliline dayandirilmasi saglikli bir yöntem degildir.