Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Atelektazi Akciger Büzüsmesi

img Belirtiler
- Nefes darligi
- Ates
- Tansiyon düsmesi ve nabiz artisi
- siddetli tekdüze öksürük.

Atelektazi akcigerin bazi bölümlerinin ve bazen de akcigerlerden birinin tamaminin büzüserek fonksiyonunu kaybetmesidir. Bunun nedeni, bronslardaki hava yollarinin tikanmasi (salgi kitlesi ile) yabanci bir cismin kaza eseri nefes yoluna kaçmasi veya bir tümör, anevrizma veya büyümüs lenf dügümü ile disaridan basinç meydana gelmesidir. Bazen bu durum bir karin ameliyatindan sonra yüzeysel nefes alma ve akcigerin bazi bölümlerinin genislememesi durumunda meydana gelebilir. Ayni zamanda bir bakteri enfeksiyonuna da bagli olabilir. Tikanma meydana geldigi zaman tikanan yerin arkasinda kalan hava kan tarafindan emilir ve akcigerin o bölümü büzüsür.

Atelektazi yavas yavas olusabilir (büyümekte olan bir tümör durumunda oldugu gibi) ve sadece hafif solunum arizalari ile kendini belli edebilir. Eger akcigerde genis ani bir büzüsme meydana gelirse etkilenen tarafta agri vardir, ani nefes darligi,tansiyon düsmesi, nabiz artisi, ates ve sok olusur. Atelektazi siddetli sürekli öksürüge neden olabilir. Teshis koyarken doktorunuz gögüs röntgeniniz de havasiz ve bölge arayacaktir.

Tedavi
Tedavinin ilk amaci tikanakligin nedenini ortadan kaldirmaktir. Eger öksürme, maddelerin emilmesi ya da diger tedavi yöntemleri ise yaramiyorsa,fiberoptik bronkoskopi yapilabilir. Enfeksiyonu ortadan kaldirmak için ampisilin gibi antibiyotikler verilebilir.

önlem
Ameliyat sonrasi iyilesme sirasinda, eger sik sik derin nefesler alip veriyor, hemen ayaga kalktiniz ve olabildigince yürüyorsaniz, atelektazinin ortaya çikma olasiligi daha düsüktür, Bazen hizli ve güçlü nefes vermeyi ögretmek için özel bir âlet önerilebilir.

Eger sigara içiyor ya da kronik bronsit veya amfizeminiz varsa, ameliyattan 3-4 gün önce sigara içmeyi keserseniz; ameliyattan sonra atelektazi olusma olasiligi azalir. Ameliyattan birkaç gün önce brons genisletici ilaçlar (solunum yoluyla alinan) ve dönem dönem solunum yollarini nemlendirici aerosoller kullanabilirsiniz. Doktorunuz çesitli organizmalara karsi önlem olarak antibiyotik de verebilir.