Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Küretaj Gebelik Kürtajin Riskleri

img √ Kürtajin ne gibi riskleri vardir?
Tecrübeli kisiler tarafindan uygulanildigi takdirde normal gebelik haftalarinda yapilan kürtaj islemi sirasinda olusabilecek risk yok denecek kadar azdir. Ancak yine bir cerrahi girisim oldugu için bazi riskler de tasir.

√ Bunlar:
*Rahim ve barsak delinmeleri
*Kanamalar
*Gebeligin tahliye hiç edilemeden kalmasi
*Rahim içinde kürtajdan sonra parça kalmasi
*Islem sonrasi rahim içinde enfeksiyon gelismesi (endometrit)
*Anesteziye bagli problemler olabilir.
*Rahim içi dokunun (endometrium) tahribi veya rahim içinde yapisikliklarin olusmasi (Asherman sendromu) sonucu adet görememe.

• Islemin yapildigi ortamin steril (mikroptan arindirilmis) olmasi son derecede önemlidir. Gebeligin tam olarak tahliye edilememesi rahime ait anatomik degisikliklerden veya gebeligin çok erken bir haftada tahliye edilmesi durumlarina bagli olabilir. Genellikle önerilen en az 7- 10 gün adet gecikmesi sonrasi islemin yapilmasidir.

• Islem yapilmadan önce gebelik ultrason yardimiyla rahim içinde görünebilir durumda olmalidir. Bu sekilde gebeligin bir “dis gebelik” olmadigi da anlasilmis olacaktir. Kürtaj sirasindaki kanamalar ise genellikle “atoni” dedigimiz rahim içeriginin bosaltilmasi sonrasi rahim kasinin iyi sekilde kasilamamasi durumuna baglidir. Özellikle büyük gebeliklerde ortaya çikan bu durum damar yolundan verilen bazi ilaçlar ve rahime yapilan masajlarla düzeltilebilir.

• Kanama, rahim kasinin (myometrium) kasilmasi ile sonlanacaktir. Yine, rahim içinde parça kalmasi da rahim kasinin tam olarak kasilmasini önleyerek kanamaya sebep olabilir. Bazen parça kalmasina bagli kanamalar, islemden birkaç gün sonrasindan itibaren de baslayabilir. Tüm bu problemlerin olusma sansi, islemin tecrübeli kisiler tarafindan dikkatli ve hijyenik ortamlarda uygulanmasiyla yok denecek kadar azdir.