Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Kürtaj Rahim Tahliyesi Istenmeyen Gebelik

img Kürtaj ya da rahim tahliyesi, istenmeyen bir gebeligin özel yöntemlerle sonlandirilmasidir. Kürtaj bir dogum kontrol yöntemi degildir. Kürtaj, dogum kontrol yöntemlerinin basarisizliginin en somut örnegidir. Kürtaj, hem lokal anestezi, hem de genel anestezi altinda uygulanabilir. Genel anestezi, islemin tümüyle agrisiz seyretmesi açisindan tercih edilen çagdas bir yöntemdir. Kanunen kürtaj, 10. gebelik haftasina kadar uygulanabilir. Gebeligin tibben sakincali olmasi durumunda bu süre 10 haftayi asabilir. Bu durumlar; anne adayinin sagligini tehdit edebilecek ve gebeligin riskli oldugu hastaliklardir. Diger önemli durum ise bebegin sakat oldugunun ya da öldügünün belirlenmesidir ki bu durumda gebeligin çok daha ileri gebelik haftalarinda bile sonlandirilmasi kaçinilmazdir.

Öncelikle gebelik haftasi ultrasonla belirlenir; dikkatli bir muayene yapilir. Uygulama genel anestezi altinda yapilacaksa, anestezi uzmani tarafindan gerekli islemler baslatilir. Siz uyuduktan sonra kürtaj hazirliklari yapilir. Daha sonra çok ince plastik kanüller vasitasi ile uygulanan özel bir vakum sistemi vasitasi ile rahim içi bosaltilir. Kürtaj islemi, sonuç olarak bir cerrahi müdahaledir.

Cerrahi girisimlerin tümünde büyük ya da küçük komplikasyon riskini akilda tutmak gerekir.
· Her cerrahi girisim gibi kürtaj isleminde de enfeksiyon riski vardir.
· Bazen rahim agzi tamamen kapalidir. Rahim agzini yumusatan özel bir ilacin tatbikinden sonra kürtaj yapilabilir.
· Lokal anestezi altinda, nadiren, lokal anestetik maddeye karsi alerji ve vazovagal senkop (uterusun sabitlenmesi amaciyla takilan alet nedeniyle bayilma) olusabilir. Geçicidir.
· Gebelik büyükse islem esnasinda asiri kanama olabilir.
· Gebelik çok küçük ise kürtaj basarisiz olabilir. Bu durumda en uygun dönem belirlenerek bir hafta sonrasina ertelenebilir.
· Rahim iç tabakasinin asiri zarar görmesi sonucunda olusan yapisikliklar ender bir komplikasyondur (Asherman sendromu). Usulüne uygun yapilan tahliyelerde ve özellikle de vakumla uygulanan islemlerde ender olarak gözlenir. Asherman sendromu, histeroskopi ile yapisikliklar açilarak tedavi edilir.
· Çok ender durumlarda, usulüne uygun tedbirler alinmamissa islem esnasinda uterus delinebilir.
Kürtaj öncesinde doktorunuzla korunma yöntemlerini de konusmalisiniz. Islemden sonra 2 hafta süreyle iliskiye girmek yasak olacaktir. Ancak eger herhangi bir dogum kontrol yöntemine baslanacaksa, örnegin dogum kontrol hapina ertesi gün, aylik igneye hemen baslanabilir. Yine, islem sirasinda spiral (RIA= Rahim Içi Araç) takilabilir. Doktorunuzla bu seçeneklerden hangisinin uygun oldugunu konusmalisiniz.

Nadiren gebelik devami söz konusudur. Kürtaj basarisiz olmustur ve gebelik ayni kürtaj öncesi oldugu gibi devam etmektedir. Bu durum gebelik kesesinin henüz çok ufak oldugu durumlarda meydana gelebilir. Aslinda tecrübeli bir hekim, kürtaj isleminde gelen materyalin miktarinin az olmasi ile bu olasiligi düsünür ve sizi hemen uyarir. Islem sirasinda yapilan ultrason ile rahim kontrol edilerek basari degerlendirilebilir.
Nadir bir diger komplikasyon rahimin delinmesidir. Genellikle büyük gebelik haftasinda yapilan kürtajlarda görülür. Delinme oldugunda, siki tansiyon,nabiz takibi ile kanama olasiligi izlenir. Delinme sirasinda rahime komsu organlar (barsaklar) zedelenirse, bu durumda ameliyat gerekir.
Eger kanama, parça düsürme, asiri agri, ates gibi durumlar ortaya çikarsa hemen doktorla irtibata geçilmelidir.