Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Kürtaj Gebelik Tahliyesi Küretaj

img Kürtaj hiçbir zaman bir aile planlamasi yöntemi degildir. Istenmeyen gebelikleri önleyebilmek için öncelikle modern aile planlamasi yöntemleri etkin bir sekilde uygulanmali ve her seye ragmen istenmeyen bir gebelik ortaya çikmissa son çare olarak kürtaja basvurulmalidir.

Kürtaj, gebelik sonlandirilmasi için yapilabilecegi gibi düsük yapan kisilerde rahim içinde eger bebege ait parçalar kaldiysa, yani gebelige bagli rahim içi materyal tam olarak atilamadiysa bunlari temizlemek için de yapilabilir. Bu islemin adi Retansiyone küretaj olarak anilir.

Küretaj, aslinda bir anlamda tüm rahim içinin temizlenmesidir. Örnegin gebe olmayip uzun süreli ve fazla adet gören kadinlara da küretaj yani rahim içi temizligi gerekebilir. Buradaki islemin adi tanisal amaçli yani Probe Küretaj dir. Yapilan küretaj sonrasi kanama kesilir ve alinan rahim içi dokusu patolojiye gönderilerek kanamanin nedeni arastirilir.

Yani yapilan islem ile hem tani hem de tedavi bir arada yapilmis olur. Günümüzde ailelerin sosyoekonomik durumlarinin düsmesi istenmeyen gebeliklerin sinirlandirilmasi gereksinimini dogurmustur. Ancak istenilen sayida çocuk sahibi olmak kürtaj ile degil etkin aile planlamasi yöntemleriyle gerçeklestirilmelidir.

√ Kürtajda ülkemizdeki yasal boyut nedir?
Gebelik tahliyesi amaciyla yapilan kürtajlarda (legal küretaj) yasal sinir ülkemiz için son adet tarihinden itibaren 10 hafta ile sinirlidir. Son adet tarihi, son adetin ilk (baslangiç) günüdür. Gebelik bu gebelik haftasinin daha üstünde ise anne ve babanin rizasi olsa bile resmi kurumlarda yapilamaz.

Ancak gebeligin devam etmesi anne için hayati bir tehlike olusturuyorsa, örnegin annede siddetli bir kalp, böbrek, karaciger hastaligi, astim veya hipertansiyon gibi bir durum varsa veya gebelik için zararli olabilecek ilaçlar kullanmak zorunda ise anne hayati düsünülerek gebelik haftasina bakilmaksizin gebelik sonlandirilabilir. Bunun için resmi bir hastaneden saglik kurulu raporu en az iki doktor imzasiyla çikartilmalidir. Yine rahim içindeki bebekte yasamla bagdasmayan veya dogduktan sonra yasamini büyük ölçüde etkileyecek bir problem oldugu ultrason veya tarama testleriyle tesbit edilirse bebek hayati düsünülerek gebelik tahliye edilebilir. Her iki durumda da yapilan islem tedavi edici yani Terapotik küretaj olarak anilir.

√ Kürtaj nasil yapilir?
Kürtaj her bakimdan bir cerrahi bir girisim dir. Ancak konusunda ehil ve tecrübeli kisiler tarafindan uygulandiginda riskleri yok denecek kadar azdir. Kürtaj yapilmadan önce; yapilan bir ultrasonla gebeligin büyüklügü ve rahim içindeki yerlesimi (lokalizasyonu) tam olarak belirlenmeli ve hastanin tibbi öyküsü alinmalidir.

Daha sonra yapilacak islemle ilgili olarak hasta detayli ve net bir sekilde bilgilendirilmelidir. Bu sekilde hastanin psikolojik yönden rahatlamasi saglanabilir. Kürtaj islemi mikroptan arindirilmis ortamlarda (steril ortamda), genel (uyutularak) ve lokal (uyusturularak) anesteziyle uygulanabilir. Islem genel anestezi ile uygulanacaksa hastanin islemden 4-5 saat öncesinden itibaren aç ve susuz olmasi istenir. Bunun amaci midenin bos olmasini saglamak ve genel anesteziye bagli olusabilecek bulanti sonrasi kusmugun akcigerlere kaçip yutulmasini engellemektir.

Lokal anestezi ile girisim hasta tok iken de yapilabilir. Lokal anestezili girisim, hastanin rahim agzi bölgesine yapilan uyusturucu ilaçlarla islemin yapilmasidir. Bu yöntemle genel anestezi riskleri alinmamis olur ancak hastalar genel anesteziye göre daha fazla agriyla karsilasacaklardir.

Kürtaj islemi için hasta önce jinekolojik masaya yatirilarak muayene edilir. Daha sonra eger genel anestezi uygulanacaksa bir anestezi uzmani veya teknikeri tarafindan yapilacak islem ile ilgili olarak hasta bilgilendirildikten sonra kolundan damar yoluna girilir. Bu, yanlizca bir igne batmasi seklinde son derecede rahat bir islem olup belki de tüm girisim sirasinda hissedilen tek agri olacaktir.

Daha sonra anestezik bir ilaç damar yolundan enjekte edilerek hasta uyutulur. Hasta uyutulduktan sonra spekulum denilen aletle vajen açilarak rahim agzi görülür hale getirilir. Vajen antiseptik solusyonlarla temizlendikten sonra, teneculm denilen aletle cervix (rahim agzi) çekilerek rahmin düz bir konum kazanmasi saglanir. Önce buji denilen düz çubuklarla rahim agzi gebelik haftasina uygun sekilde genisletilir. Ve nihayetinde bir vakum enjektörle rahim içine girilerek gebelik materyali tamami alinincaya kadar çekilir (aspire edilir). Tüm bu islem genellikle yalnizca birkaç dakika sürer ve islemden hemen sonra hastanin uyanmasi saglanir.