Nöbetçi Eczaneler
26/11/2021

Ağrısız Doğum Epidural Anestezi

img √ peridural anestezi = epidural anestezi altinda agrisiz dogum : Dogum agrisinin giderilmesinde pek çok yöntemler denenmis ve bunlar arasinda epidural kateter teknigi ile agrisiz dogum güvenilir yöntemlerden sik kullanilani olmustur. Hangi yöntem uygulanirsa uygulansin bebek ve anne güvenligi hiç bir zaman tehlikeye atilmamali, tecrübe ve olanaklar dahilinde bilinen herhangi bir agrisiz dogum teknigi yeglenmelidir.

√ Rahim (uterus) ve rahim agzinin kasilmalari, legen kemigi (pelvis) ile apisarasi (perine) dokularinin gerilme ve yirtilmalari dogumda agrinin kaynaklaridir. Özellikle ilk dogumlarda ve menstruasyonu (adet) sikintili geçen anne adaylarinda bu dogum agrisi dahada siddetli olabilmektedir. Dogum eylemindeki bu agri; anne de morali bozmakta, yorgunluk ve geriliminde etkisiyle dogum süresinide etkilemektedir.

√ Bu AGRI; Meydana geldigi dokudan (uyarinin baslangicindan) beyine kadar olan gelisimi seyrinde herhangi bir noktada kesintiye ugratilabilir. Apisarasi (perine) cildinin lokal - bölgesel - olarak igne ile uyusturulmasi, rahim agzinin ve ilgili dokularin yine bölgesel uyusturulmasiyla agri engellenebilirse de, bazen kana geçen agri kesiciler ve anestezik maddelerle de agrinin kaldirilmasi mümkün olmaktadir.

√ Ayrica anne adaylarinin gebelik süresince egitimi verilerek yapilan dogal eylem ve dogum hareketi (ikinma, solunum, gevseme hareketleri) ile de dogum agrisi daha az hissedilmekte, gerekli olacak ilaç miktari azalmaktadir. Bu egitim yardimiyla baba adaylarina da verilebilmektedir. Hipnoz, ciltten elektrik sinir uyaricilari, akupunktur, bazi ilaçlarin anneye uygulanmasiyla dogum agrisi baskilanabilecektir. Son yillarda uygulama alani artan, güvenilir yöntemlerden biri de EPIDURAL ANALJEZI teknigidir.

• DOGUM EYLEMI DÖNEMLERI :
¤ I.inci dönem: Rahimde kasilmalarin baslamasiyla, serviksin (rahim agzinin) 3-4 cm.e kadar açilmasina kadar olan latent (belirti göstermeyen, gözükmeyen) dönemle, rahim agzinin tam açilmasina kadar geçen süredir.

¤ II.inci dönem: Rahim agzinin tam açilmasindan bebegin çikisina kadar geçen süredir.

¤ III.üncü dönem: Plasenta (es, son)'nin rahimden çikisidir.

• TEKNIK VE UYGULAMA :
o Teknigin UYGUN\" olacagi anne adayina yapilacak girisimler için öncelikle bilgi verilmeli, merak ve endiseleri giderilmelidir. Dogum salonu yada ameliyathanede yapilan ön hazirlikla gebe masaya alinir. Hasta genelde (sol) yan yatarak veya oturur pozisyonda iken (sekil 1) uygulama yeri olan bel omuru cildi, enfeksiyon açisindan antiseptik solüsyonla silinmekte ve bu bölge steril örtü ile kapatilmaktadir.

o Yapilacak girisimde agri duymamak için 1 cm. çapli bölgenin derisi-cildi-insülin igne ucuyla (ince ve kisa uçlu igne) uyusturulur. Kalinligi yaklasik 1 milimetre olan özel igne ile, anestezi uzmaninca bel omur kemigi arasindan geçilerek ciltten yaklasik 4-6 cm. derinlikteki epidural mesafeye ulasilir. Burasi omurilikten çikan sinir ve köklerinin geçtigi yaklasik 3-5 milimetre genisliginde dar bir alandir.Bu nedenle islem sirasinda heyecanlanmamak, kipirdamamak ve sakin olmak teknigin basarisinda anne adayinin katkisiyla olacaktir.

• EPIDURAL ANESTEZI UYGULAMASI :
o anestezi doktorunuz uygun bölgeye ulastiginda, ignenin içinden 0.5 milimetre kadar kalinlikta incecik bir kateteri (naylon, teflon) yerlestirip, cildiniz ve sirtiniza tesbit edecek ve flasterle yapistiracaktir. Artik bu yoldan yani kateterden gerek dogum eylemi ve agrisiz dogum için veya gereginde sezaryen için gerekli olan anestezik maddeler verilebilecek, agri ortadan kalkacaktir. Dogum sonu (yada sezaryen sonrasi) bir iki gün içinde meydana gelebilecek diger agrilariniz için yine bu kateterden yararlanilabilir. (Ilaç verilir -aralikli veye devamli enjeksiyon teknigi-)

o Enfeksiyon riski nedeniyle bu kateter 48 saat içinde çikarilmalidir. Kateter yerlestirme islemi dogumun I.inci döneminde (latent) olmakta, uygun dozda ve zamanda ilaç verilerek dogumun tüm evrelerinde agri kaldirilabilmektedir. Anne adayi eger sezaryenle doguma gidecek olursa, yine buradan ilaçla cerrahi islem hasta uyutulmadan gerçeklestirilebilecektir.

o Ilaç enjeksiyonu ile ilk dakikalarda ayaklar ve kalçada sicaklikla birlikte uyusma hissi olacak, verilen ilacin doz ve hacmine baglida ayaklarda hareket kaybi geçici olarak görülebilecektir. Sezaryende ilaç verilmesini takiben yaklasik 15 dakika sonra tam uyusma ile cerrahi müdahale baslatilabilinecektir. Unutulmamasi gerekli olan sudur. Bu teknikte yalnizca AGRI duyusu kalkar. DOKUNMA duyusu kalkmadigi için hasta olup bitenleri cerrahide agri duymadan yasayacaktir.

o Bu his agri ile karistirilmamalidir. Her seye ragmen, anatomik yapi faktörleride göz önüne alindiginda ve de kateter yerlestirmede % 15 dolayinda basarisizlikla yeterli anestezi saglanamamakta, yamali veya tek tarafli anestezi olusabilmektedir.Bu durumda anestezistiniz gerekli önlemleri alacak, agri için destek teknikleri devreye sokabilecektir.

o Annenin normal dogumda ikinma ve stresi ile tüketecegi oksijen bu teknikle azaltilmakta, daha iyi ve düzenli solunumla annenin oksijeni arttirilarak stres ve etkilerinin de bastirilmasiyla; dogacak bebek için daha iyi bir ortam yaratilacaktir. Teknige uygun yapildiginda dogum seyrine etkisi olmayan bu yöntem, bazi merkezlerde rutin olarak uygulamaya konulmakta, hastalar tarafindan ilgi görmektedir.

• ISTENMEYEN ETKILER:
o Hipotansiyon (tansiyon düsmesi), bulanti, bas dönmesi, nabizda yavaslama, isi düsmesi ve titreme, bel kasi gevseme ve ignenin bazen lif zedelemesiyle geçiçi olan bel agrisi meydana gelebilir. Bunlar düzeltilebilen, ciddi olmayan yan etkilerdir. Teknigine uygun yapilan epidural anestezide BAS AGRISI beklenen bir durum degildir.