Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Sezeryenle Dogum

img Anne karnindaki bebegin dogum vaktinde iken veya daha önce cerrahi olarak kasin ön duvari ve rahime yapilan bir kesi ile karindan çikarilmasina verilen addir. Normal yoldan dogum mümkün degilse, gecikmesi anne ve çocuk için tehlikeli olacaksa hamileligin sezaryen ile sonlandirilmasi gerekir.

* Sezaryen ameliyatini icabettiren durumlar:
1- Annenin hayatini tehlikeye sokan haller (çocugun esinin yanlis yere yerlesmesi, rahimde yirtilma tehlikesi)
2- Çocugun hayatini tehlikeye sokan haller (çocukta oksijensiz kalma tehlikesi)
3- Annenin korunmasi gereken haller: Normal dogumun tehlikeli olabilecegi, annenin agir hastaliklari, anneyi bitkinlige sürükleyen uzun dogumlar, rahim ameliyati geçirmis olanlar.
4- Çocugun korunmasi gereken haller: Çocugun basi ve annenin kalçasi arasinda uyumsuzluk, çocugun dogum kanalindan gelis bozukluklari, dogumun gecikmesi, çocugun mi adinin geçmesi, annede seker hastaligi olmasi, uzun süren kisirliktan sonraki gebeliklerde.

Sezaryen ancak hastane sartlarinda ve uzman hekimler tarafindan yapilabilir. Bir defa sezaryen ameliyati geçiren kadinlar, bir daha normal dogum yapamazlar. Sonraki dogumlarini da sezaryenle yapmak zorundadirlar. Idealolan, dogumun tabii yoldan gerçeklesmesidir. Sezaryen, son çaredir.
Bu yüzden sezaryene karar verecek hekimi dikkatle seçmeli, gereksiz müdahaleden kaçinmalidir. Tecrübeli ebe ve doktorlar çogu zaman sezaryene basvurmazlar. Kötüye kullanilabilen husus oldugu akildan çikarilmamalidir.