Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Prostat Bezi Iltihabi Prostatit Prostat Tedavisi

img Prostat sadece erkeklerde bulunan bir salgi bezidir. Kadinlardaki rahmin karsiti bir organdir. Prostat erkeklerde dis idrar yolunun ilk kismini çevreleyen bir organdir. Mesane tabaninda yer alir. Yetiskinde yüksekligi 20-25 mm kaidesinde ön-arka çapi 25 mm ve enine çapi 40 mm civarindadir. Agirligi 20-25 gramdir. Sekerli koniye benzer. Bir tabani, tepesi, arka ön ve iki yan yüzü vardir.

• Tabani: Mesane yüzüdür. Enine bir çikinti ile ön ve arka iki parçaya ayrilir. Ön parça mesane ile komsu olup, önünden dis idrar yolunun prostatik parçasi geçer. Arka parçada prostatik bir oluk bulunur. Bu oluk içerisinde Meni yolu borusu yer alir.
• Tepe: Anüsten itibaren 3-4 cm öndedir.
• Arka yüz: Konveks ve arka asagiya bakar. Dikey bir oluk gösterir, prostadi iki yan parçaya ayirir.
• Prostadin Iç komsulugu: Prostatin içinde bez dokusundan baska dis idrar yolu kanali prostatik parçasi, bunun üst kismi çevresinde mesane büzücü kasi bulunur.

PROSTATIN VAZIFESI: Prostat bir dis salgi bezidir. Ayni zamanda organizmanin ikincil sex organidir. En önemli vazifesi meninin %95 ini teskil ederek spermayi sulandirir. Böylece ejekulatin miktarini çogaltarak döllenmeyi kolaylastirir. Prostatik dokuda yüksek konsantrasyonda çinko vardir. Çinkonun karbonik anhidraz vedehidrogenez enzimleriyle iliskisi vardir. Çinko yetmezliklerinde prostat dumura ugrar. Prostatik Sekresyon: pH 6,5 olup süt görünüsünde özel bir kokusu olan bir sividir. Içerisinde fibronilizin, asit fosfotaz ve beta glukuronidaz enzimleri tespit edilmistir. Ayrica plazmadan daha fazla miktarda Na, K, Ca ihtiva eder. Anyon bakimdan daha fakirdir. Bol sitrat bulunur. Bunlardan baska aminoasitler, proteinler, lipitler, kollestrol bulunur. Prostat ergenlik yasina kadar faal degildir. Ergenlikte faaliyet göstermeye baslar 25 yasina kadar artar daha sonra faaliyetinde yavas yavas düsme görülür.

PROSTAT ILTIHAPLARI:
Prostat iltihaplari hâd (âcil) ve müzmin olmak üzere ikiye ayrilir.
1- Hâd (Acil) Prostat iltihabi: Adi mikroplarin meydana getirdigi iltihaptir. Prostata kan yolu veya direkt olarak gelir. Siklikla dis idrar kanali vasitasi ile gelen mikroplar prostatta iltihaba neden olurlar.

Belirtileri: Idrar yaparken huzursuzlik vardir. Idrarda yanma, sik idrara çikma sikayetleri olur. Idrar bulaniklasir. Idrarin basinda veya sonunda 1-2 damla kan gelir. Prostat sis ve gergin oldugundan idrar yapmada güçlük ortaya çikar. Torbalarin alt kisminda agri vardir. Yüksek ates olur. Titremeler bulanti ve kusmalar buna eklenir. Günlerce ve haftalarca devam edebilir. Idrar dis deliginden çok defa akinti olmaz. Daha sonra tedavi edilmezse sikayetler hafifler veya apseye dönüsür. Böylece müzminlesir.

Teshis: Akinti varsa bu akintinin mikroskopik muayenesi yapilir. Idrar ve kan tahlilleri yapilir. Doktorun yapmis oldugu parmak ile makat muayenesinde prostat sis, sicak olarak parmaga gelir ve çok hasastir.

Tedavi:
1- Yatak istirahati.
2- Sivi ihtiyacini karsilmak için serumlar verilir.
3- Kabizlik varsa o düzeltilir.
4- Agri giderici fitiller kullanilir.
5- Idrar kültürü ve akintidan yapilacak tahlil ile mikrobun cinsi tespit edilerek uygun antibiyotik verilir.
6- Ön sikayetler geçtikten sonra prostat mesaji yapilir.

2- Müzmin Prostat iltihabi: Çok defa bir belirti vermez. Orta yaslilarda ve genç olgunlarda görülür. Acil prostat iltihabindan sonra veya daha önce hiç belirti vermemis prostat iltihabindan sonra ortaya çikar.

Belirtileri:
1- Idrar yapmada huzursuzluk, sik idrara çikma, idrarda yanma, bazen idrarda kanama sikayetleri olabilir. En önemli belirtiisi idrar dis deliginden gelen bir akintidir. Sabahlari ilk idradan önce çok fazladir. Rengi beyaz saydamdir. (Yesil olmamasi ile bel soguklugundan ayrilir) Yapiskan bir sividir. Salyaya benzer.
2- Çabuk yorulma, uyku bozukluklari, konsantrasyon bozukluklari vardir. Belin alt kisminda agri olur.
3- Seksüel arzu azalir. Sertlesme problemleri vardir. Erken bosalma görülür.

Teshis: Akintinin mikroskopik muayenesinde mikroplar ve iltihap hücreleri görülür. Kan idrar tahlilleri yapilir. Ayirici teshis için flimler çekilir. Ultrasonografi yapilir.

Tedavi:
1- Hastalik müzmin oldugu için çok defa antibiyotik fayda vermez.
2- Agri giderici fitiller kullanilabilinir.
3- Sinirleri yatistirici ilaçlar ve vitaminler verilir.
4- Istirahat saglanir.
5- Sicak su banyolari veya torbalarin alt kismina tatbik edilecek sicak (Termofor) çok defa faydalidir.
6- Doktor tarafindan haftada 2 defa uygulanacak prostat mesaji ile prostat içerisindeki salgi ve iltihap disari atilacagi için hasta rahatlar