Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Prostat Kanseri Tedavisi Prostat Biyopsi

img Prostat kanseri erkeklerde en sik görülen kanserlerdir. Akciger ve bagirsak kanserlerinden sonra 3 cü siradadir.
√ Sebebi:
1- Sebebi çok defa belli degildir. Prostat kanserleri bir yaslilik hastaligidir. 50 yasin altinda çok nadirdir. Genellikle 70 yasindan sonra görülür ve yas ilerledikçe sikligi artar.
2- Hormonal sebebler: Prostat kanserli hastalara kadinlik hormonu verilirse kanserin geriledigi görülmüstür. Bu nedenle olusumunda da erkeklik hormonu etken olarak düsünülmektedir.
3- Hava kirliligi, fazla yagla beslenme, sebebler olabilir.
4- Müzmin prostat iltihaplarindan sonra kanser vakalari görülmüstür.

√ Yayilimi:
Direkt olarak çevre dokulara yayilabilir. Bir diger yayilma yolu kan yoluyladir. Kanserli hücreler bu yol ile kisa zamanda Akcigere ve kemiklere yayilir.

√ Belirtiler:
Erken devrede belirti vermedigi için sikayetlere yol açmaz. Belirtiler ancak idrar yolunu tikadiktan sonra ortaya çikar. Idrar sikayetleri vardir. Zor idrar yapma, sik idrara çikma, gece idrara kalkma sikayetleri daima bulunur. Agri kesiciler ile geçmeyen bel agrilari olur.

√ Tetkikler:
1- Kan ve idrar tahlileri yapilmakla beraber özel bir belirti varmez.

2- Tümör Belirleyciler:
Bir çok maddenin kanda aranmasi ile prostat kanseri teshisi konmaya çalisilir. Asit fostataz, Prostatik Asitfosfataz (PAP), Prosatat Spesifik Antijeni (PSA) bunlardan bir kaçidir. Bu maddeler hem teshis koyucu hemde tedavinin seyri hakinda bilgi verir.

3- Röntgen Incelemeleri:
Düz ve ilaçli böbrek flimleri bir fikir verebilir. Kanserin kemiklere veya Akcigerlere yayilip yayilmadigini anlamak için kemik ve akciger flimleri çekilir.

4- Ultrason ve Bilgisayarli Tomografi:
Hem prostat kanserini gösterme hemde yayilma derecesini anlamada önem arz eder.

5- Prostattan parça alma:
Prostat kanserinden süphelenildigi zaman gerek igne ile gerekse baska bir yöntemle prostattan parça alinip patolojide incelenilir. Sonucun negatif çikmasi kanser olmadigi anlamina gelmez.

√ Tedavi:
Uygun tedavinin yapilabilmesi için tümörün durumu çok önemlidir. Kanser prostat içinde mi yoksa etrafa yayilmis mi? Akciger ve kemikler gibi uzak yerlere siçramis mi? Sorulari önem kazanir.
1- Cerrahi Tedavi:
Iki yolla yapilir
• Açik ameliyat: Prostat dokusu ve çevre dokulari ve organlar oldugu gibi çikarilir.
• Kapali amaliyat: Kanserin ancak bölgesel kaldigi durumlarda TUR dnen aletle yapilir.

2- Isin Tedavisi (Radyoterapi)
Disaridan belirli derecelerde röntgen sualari verilir. Böylece kanser hücreleri öldürülmeye çalisilir. Diger bir metotta ise radyoaktif maddeler prostat dokuu içerisine yerlestirilerek kanser yayilimi önlenir.

3- Hormon Tedavisi:
Ileri devre prostat kanserlerinde uygulanilir. Bu amaçla kadinlik hormonu olan ostrojen verilir

4- Testislerin alinmasi:
Erkeklik hormonu (Testesteron) un prostat kanseri olusumunda direk etkisi vardir. Erkeklik hormonuda testislerden salgilandigi için amaliyatla testisler alinir. Böylece prostat kanserini alevlendiren erkeklik hormonu kaynagi kurutulmaya çalisilir

5- Ilaç tedavisi: (Kemoterapi)
Kanser tedavisinde kullanilan ilaçlar prostat kanserinde de kullanilir. Basari sansi % 48 dir.