Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Anne Sütü Bebek Beslenme Emzirme

img Bebek beslenmesinde anne sütü neden önemlidir. Yasamin ilk 6 ayinda anne sütü bebekler için en uygun besindir. Bu dönemde tek basina anne sütü ile beslenen bebekler normal büyür ve gelisirler. Bebege hiç bir ek besin verilmesine gerek yoktur. Anne sütü bebekleri enfeksiyonlardan korur. Ishal ve zatürre gibi enfeksiyonlar anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az görülür.Bebege ilk sütün ( agiz sütü ) verilmesi çok önemlidir. Agiz sütü enfeksiyonlara karsi koruyucu maddelerden çok zengin bir besindir. Anne sütünün temiz bir besin olmasi ve verilirken biberon gibi bir araç gerektirmemesi nedeni ile de yalniz anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon görülme riski azdir.

Bebekler dogumdan hemen sonra, ilk yarim saat içinde emzirilmeye baslanmalidir. Ilk birkaç beslenmede bebeklerin agiz sütünü almalari çok önemlidir. Bebek dogdugunda agiz sütü memelerde hazirdir. Olgunlasmis süt salgilanana kadar, agiz sütü bebegin tüm besin gereksinimlerini karsilar. Bebege ilk besin olarak ve emzirdikleri sürece su veya sekerli su verilmemeli, anne sütünün bol ve devamli olmasi için hiç bir kisitlama yapilmaksizin bebekler her istediginde emzirilmelidir.

Saglikli Bir Emzirme Uygulamasi Nasil Olmalidir : Günde bir defa emzirme öncesinde meme basinin su ile silinmesi yeterlidir. Sabunla veya karbonatli su ile temizleme meme basinin kolayca tahris olmasina ve çatlamasina neden olur. Annenin sirtini dayayacagi arkaligi olan alçak bir koltuk veya sandelyeye oturarak emzirmesi rahat bir pozisyondur. Yatarak emziriyorsa çocugun basini yastikla desteklemek yararli olur. Emzirirken bebegin yüzü ve gövdesi anne memesine dönük olmali, bebek, omuzlari annenin kolu üzerinde desteklenecek sekilde tutulmali, çene anne memesine temas etmeli, alt dudagi disa dönmüs, burun açik olmalidir. Meme ucu, etrafindaki kahverengi halka ile birlikte çocugun agzinda olmali ve damagina dokunmalidir. Bu hem emmenin basarili olmasini saglar hemde meme basinda zedelenmeyi önler. Emzirdikten sonra bebek annenin omuzuna yatirilip sirtina hafif hafif vurularak gazi çikarilmalidir.

Anne Sütü Ile beslenmede Hangi Güçlüklerle Karsilasilabilir ?
Düz ve Içe Çökük Meme Ucu :
Bebek meme ucunu emmez, meme ucu ve çevresindeki halkayi agzina alip bir \" meme basi \" olusturur. Meme ucu bebegin agzindaki \" meme basi\"nin yalniz üçte birisini meydana getirir. Gebelik döneminde ve dogumdan sonraki ilk hafta memenin uzayabilme kabiliyeti artar. Yani gebeligin ilk zamanlarinda memeler düz görünse de bu bebegin emmesinde zorluk çikarmayabilir. Bebek emdikçe memeyi ve ucunu disariya çekecektir. Bazen memenin elle sekillendirilmesi bebegin isini kolaylastirir. Elle sekillendirme için avuç memeyi asagidan desteklerken basparmak da yukardan yavasça bastirilir. Eli meme ucundan uzak tutmaya özen gösterilmelidir.

Meme Basi Çatlaklari :
Emzirirken meme ucunun etrafindaki kahverengi halkaninda bebegin agzina girmesi saglanmali, kisa süreli ve sik araliklarla emzirilmeli, bebek çok acikmadan emzirilmeli, kullanilan sütyenin pamuklu bir kumastan olmasina özen gösterilmelidir.

Dolu ve Tikanmis Memeler :
Tek tedavi daha sik emzirmeyle sütün bosaltilmasidir. Emzirme sonrasi agirlik, sertlik ve kitle olusmasi azalir, memeler yumusayip rahatlar. Tikanmak, memelerin kismen süt, kismen de fazla kan ve doku sivisiyla oldugundan fazla dolup süt akisinin engellenmesi demektir. Memelere aci verir ve süt iyi akmaz. Deri gergin oldugundan meme ucu düzlesmistir. Meme ucunun gergin ve düz oldugu durumlarda emzirme ve sütün bosaltilmasi zorlasir. Bazi tikanmis memelerin derisi kirmizi görünür ve annenin atesi çikar. Bu meme iltihabi gibi görünse de ates 24 saat sonra düser.

Meme Iltihabi :
Anne çok aci çeker, atesi vardir ve kendini hasta hisseder. Memenin bir kismi kabarip sertlesmis, üstündeki deri kizarmistir. Meme iltihabi bazen tikanmayla karistirilir. Tikanma tüm memeyi, bazen iki memeyi de etkilerken, iltihap genelde sadece bir memenin bir kismini etkiler. Bununla birlikte tikanma engellenmezse iltihaba yol açabilir. Genellikle süt akimi saglandiktan bir gün sonra tikaniklik yada iltihap düzelmeye baslar.

Mantar :
Meme ucu ve çevresinde kirmizi, parlak bir alan vardir. Deride yara ve kasintiya neden olan bu hastalik mantar yada pamukçuk tur. Genellikle iltihap ya da baska rahatsizlik tedavisinde antibiyotik kullandiktan sonra görülür. Emzirmeden sonra da devam eden yanma ve igne batmasi hissi vardir. Bazen agri memenin derinliklerine kadar iner. Memenin derinliklerine sis sokuluyormus gibi hissedilir. Deri kizarir, parlar ve pul pul olur. Meme ucu ve çevresinin rengi açilabilir, bazen meme normal görülebilir. Meme ucunda yaralar devam ediyorsa bebekte pamukçuk kontrolü yapilir. Yanaklarinin içinde ya da dilinde beyaz lekeler ya da poposunda döküntü olabilir.

Annenin hastaliginda Bebek Anne Sütü Ile Beslenmeli midir :
Anne sütü vermeyi engelleyen hastaliklar nadirdir. Nezle, grip gibi hastaliklarda anne kendi agiz ve burnunu tülbentle kapatarak bebege hastalik bulasmasini önleyebilir ve bebegi emzirebilir. Anneden süt ile bebege geçecek maddeler bu hastaliklara direnci de arttiracaktir. Ancak agir kalp yetersizligi veya böbrek yetersizligi gibi hastaliklar ve agir depresyon durumlari anne sütü vermeyi engelleyen hastaliklardir. Emziren annelerin ilaç kullanimi mutlaka hekim karari ile olmalidir.

Ilk 6 Ayda Anne Sütünün Yetmedigi Nasil Anlasilir :
Karisik beslenme için baslica gerekçe, anne sütü ile beslenen bebegin kilo artisinda hehangi bir saglik sorununa bagli olmayan duraklama ve bu durumun alinan tüm önlemlere karsin düzelmemesidir. En önemli nokta karisik beslenmenin biberonla degil kasikla yapilmasidir. Bu hem temizlik hemde anne sütünün devami için çok önemlidir.

Anne Sütünün Yetmedigi Durumda Bebek Nasil Beslenmelidir :
Anne sütüne ek olarak bebeklere hazir mama veya hazir mama ile beslenme olanagi yok ise uygun hazirlanmis inek sütü veya yogurt verilir. Inek sütü veya yogurt ilk dört haftada 1 ölçek süt, 1 ölçek su seklinde, 1-4 ay arasi 2 ölçek süt, 1 ölçek su seklinde sulandirarak verilir. 100 gr süte 5 gr( 1 tatli kasigi ) seker ve 1 çay kasigi bitkisel sivi yag eklenerek kalorisi arttirilir. Seker yerine pekmez kullanmak daha yararlidir. Karisik beslenmeye geçilen bebeklerde 4 haftaliktan sonra meyva sularina baslanir.

Ek Besinlere Geçiste Temel Ilkeler Neler Olmalidir :
Yasamin ilk 6 ayinda bebegin tüm besin gereksinimlerini karsilayan anne sütü bu aydan sonra tek basina besin gereksinimlerini karsilamada yetersiz kalir.

- Uygun besinlerle ve miktarlarla ek besinlere de geçmek gerekir.
- Anne sütü aldigi sürece ek besinler kasikla verilmelidir.
- Kullanilan bardak, kasik, tabak vb. çok temiz olmalidir.
- Taze sebzeler ve meyveler iyice yikandiktan sonra verilmeli pisirildikten sonra günlük olarak verilmelidir.
- Ek besinlere az miktarda ve teker teker baslanmali, miktar hergün biraz daha arttirilmalidir.
- Bebek bir ek besine alistiktan digerine geçilmelidir.
- Anne sütünden ek besinlere geçis çok önemli bir adimdir. Eger dogru ve yeterli sekilde uygulanirsa çocuklarin gelisimi hizli bir sekilde devam eder. Bu dönem çocuklarin özellikle ishal gibi enfeksiyonlara yakalanma riskinin de fazla oldugu bir dönemdir. O nedenle verilen besinlere dikkat edilmeli, hijyen kurallarina özenle uyulmalidir.

6 Aydan Sonra Ek Besin Olarak Neler Verilmelidir :
6-12 aylik çocuklarin beslenmesinde; elma ve seftali suyu ve püresi, pirinç unu ile hazirlanmis muhallebi, sebze çorbasi ve yogurtlu ilk baslanacak ek besinlerdir. Bunlari izleyerek diyete yumurta, mercimek, etler eklenir. Sebze yemekleri taze olarak pisirilir, içine pirinç ve yag eklenerek tat ve kalori yönünden zenginlestirilir. Çocuga verilecek yemeklere bir yasina gelinceye kadar tuz ve baharat konulmaz. Süt muhallebisi, içine ekmek ya da pekmez katilmis yogurt, koyu mercimek çorbasi, baharatsiz tarhana çorbasi, 4-6 ayliktan sonra bebeklere ek besin olarak önerilmektedir. Ek besinler yüksek enerji içeren, sindirimi kolay, az posa birakan, püre kivaminda, kolay hazirlanabilen ve baharatsiz yiyecekler olmalidir. 1 yasina dogru çocuk aile bireyleri ile sofraya oturmaya baslar, çocuklar mümkün oldugu kadar erken dönemde kendi kendine çatal kasik kullanarak yemek yeme becerisi ve aliskanligi kazandirilmalidir. Hastalik ve hastaliktan iyilesme dönemlerinde çocuklarin besin gereksinimleri artar. Bu nedenle hastaliklar sirasinda çocuklar azar azar ve sik sik beslenmelidir.