Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Allerjik Astim Tanisi Deri Testleri

img HASTALIGIN TANISI
Tipik olgularda bronsiyal astim tanisi zor degildir. Yukarida tanimlanan ve bu hastaliga özgü belirtilerle seyreden nöbetler, beyaz, incimsi balgam vb belirtiler hastaligin kolayca taninmasini saglar. Oysa atipik astim biçimlerinin tanisi daha güçtür; kalp astimi ve bogmaca gibi solunum güçlügüne yol açan baska hastaliklarla ayinci tani yapilmalidir.

Alerjik astim tanisi açisindan yararli olan birçok yöntem vardir. Astimi baslatan alerjenlerin arastinlmasi, gerek deri gerekse solunum yoluyla yapilabilir.

Deri testleri iki tanedir;
• biri igne (prick test) ya da çizme (scratch test) ile yapilan deri tepkimesi, öteki ise deriiçi (intradermal) tepkimedir. Igne testi, alerjen oldugu düsünülen maddenin derinin çizildigi noktaya verilmesidir.

• ikinci test ise deri içine az miktarda alerjen siringa edilerek yapilir. Kurdesen döküntülerine benzeyen kizanklik (eritem) ve sisligin görülmesi olumlu tepkime anlamina gelir; bu belirtiler 10-20 dakika içinde en yüksek düzeye ulasir ve 1-2 saat sonra kaybolur.

Kuskulu olgularda sonuçlan yorumlamaya yardim eden kasinti da ek bir belirtidir. Antihistaminikler, kortizon ve bazilarina göre tüm antiastmatikler bu tepkimelerin olumsuz sonuç vermesine neden olur. Bu açidan alerjik incelemenin her tür tedavinin kesilmesinden 26-30 gün sonra, astim nöbeti ya da hastalik belirtisi görülmeyen bir zamanda yapilmasi önerilir. Uç yasin altindaki çocuklarda alerji testleri, genellikle güvenilir sonuçlar vermez.

Alerjenlerin solunum yoluyla arastirilmasinda, astim nöbetlerinden sorumlu oldugu düsünülen maddeler hastaya solunum yoluyla verilir. Solumadan önce ve sonra yapilan islevsel deney sonuçlari karsilastirilir. Olumlu sonuçlanan olgularda, gögüs kafesi ve akciger esnekliginde azalma, hava akimina dirençte anma oldugu anlasilir. Solunum yoluyla yapilan testler çok karmasiktir. Gene oldukça karmasik olan baska testler de vardir.

Hasta serumunun saglikli bir kisinin derisi içine siringa edilmesi ve daha sonra da alerjen oldugu sanilan maddenin ayni kisiye verilmesiyle yapilan Prausnitz-Küstner testi; IgE denilen özgün immünglobülinlerin serum düzeylerinin saptanmasi; insan lökositi çözelti sinden hi stamin serbestlesmesi testi; bazofillerin degranülasyon testi bunlardan bazisidir. Kanda eozinofillerin (bir akyuvar türü) sayimi tani açisindan yararlidir. Hastaligin ara dönemlerinde bu hücrelerin sayisi genellikle yüksektir.