Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Kronik Bronsit Enfeksiyon Öksürük

img - Balgam çikaran kronik öksürük;
- Nefes darligi;

Bu rahatsizlik bronslarin cidarlarinda kronik iltihaplanma ve kalinlasmadan ibarettir. Bu hava geçitlerinin daralma derecesi nefes almayi bozacak kadar olabilir ve siklikla öksürük krizleri meydana getirmeye yeterlidir. Buna ek olarak iltihaplanma bronslardaki guddelerin asiri mukus salgilamasina yolaçar. Böylece akcigerlerimizdeki siskinlik ve tikanikliklari artirarak nefes alma kapasitenizi daha da bozan Uzun süreleri devam eder ve siklikla, nükseder ve daimi birhal alabilir.

Kronik tikayici akciger hastaligina tutulan, çogu kisilerin hastaligi kronik bronsit ve amfizemdir. Fakat genellikle bu hastaliklardan biri baskindir. Kronik bronsitli kisiler genellikle 35 yasin üzerinde ve kilo fazlasi bulunan vey sisman olma egilimi gösteren kisilerdir.

Kronik bronsitin ana sebebi sigara içmektir. Fakat hava kirliligi ve isyerindeki tozlar veya toksik gazlar bronslarin tahris olmasina ve kronik iltihaba yolaçabilir. Bu hastalik erkeklerde kadinlara kiyasla daha çok gönülür. Yetiskin erkeklerin yaklasik yüzde 20'sinde kronik bronsit vardir. fakat gittikçe daha fazla kadin sigara içmekte oldugundan bu hastaliga tutulan kadinlarin sayisi da artmaktadir.

Teshis
Kronik bronsitin en büyük belirtisi amfizemden farkli olarak büyük miktarlarda salgi meydana getiren kronik bir öksürüktür. kronik bronsit teshisi salgi çikaran israrli bir öksürügün varligina dayandirilir( birbirini izleyen 2'den fazla yil boyunca yilin en az 3 ayi)

Baslangiçta öksürük genellikle kis aylarinda belirir, sonra yillar geçtikçe hemen hemen sürekli bir hal alir. Hastalik kötüye gittikçe öksürügün tekrar ortaya çikma durumu daha siklasir ve daha siddetli bir hal alir ve nefes darligi görülebilir.

Kronik Bronsit Ne Kadar Ciddi Bir Hastaliktir?
Kronik bronsit ciddi bir hastaliktir. Agir hasta olan kisilerde uzun süre yasama ihtimali zayiftir, fakat eger hastalik erken fark edilirse ve eger hasta sigara içmiyorsa ilerisi daha ümit vericidir.

Tedavi
Eger sigara içiyorsaniz, sigarayi birakin. Tedavinin diger önemli amaçlan belirtilerin hafifletilmesi ve solunum yollari enfeksiyonlarinin önlenmesidir. Hastaliga karsi ne yapacaginiz konusunda doktora danisin.

Öksürügünüzün siddetlenmesini önlemek için yapabileceginiz seylerden biri boya kokulari, egzoz kokulari ve hatta yemek kokulan ve dumanlarindan sakinmaktir. Tozdan, asin nemli veya kuru ve soguk havadan kaçininiz.

Kisin evinizde özellikle yatak odanizda nemlendirici bulundurunuz. Eger mümkünse, nezleli kisilerle temas etmeyiniz. Çünkü bu durum bronsitinizi artirabilir. Havaya göre uygun giyininiz veya nezle ve gribin yaygin oldugu siralarda kalabaliktan uzak durunuz.

Bol miktarda sivi içmek, akcigerlerdeki koyu salgiyi sulandirmaya yardimci olur ve böylece öksürükle çikmasi kolaylasabilir. Fakat kafein ve alkol ihtiva eden içkilerin vücuttan sivi eksiltme egilminde oldugunu aklinizda tutun ve dolayisiyla tükettiginiz miktarlari sinirlandirin.

Ilaç Tedavisi
Doktorunuz 7 ila 10 günlük bir genis spekturumlu (etki alanli) bir antibiyotik (birçok çesitli bakteriye karsi etkili Olan antibiyotikler, bunlara örnekler ampicilin, erythromycin ve teracycline'dir) tedavisi verilebilir. Bunlar balgaminiz renk, hacim veya yogunluk degistirirse kullanilacaktir. Bu degisiklikler bir solunum yolu enfeksiyonunun basladigini gösterir. Eger akciger testleri hava yollarinizda spazm bulundugunu gösterirse, doktorunuz bir brorikodilatör (brons genisletici) de verebilir.

Eger vücudunuzun akcigerlerinden kana oksijen aktarma yetenegi belirgin sekilde bozulmussa, doktorunuz oksijen tedavisi verebilir; bu tedavi ya sürekli ya da takviye mahiyetinde olabilir. Oksijen vermeyi hem evde hem de azami hareketlilik saglamak için tasinabilir tüplerle vermeyi saglayacak cihazlar günümüzde mevcuttur.