Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Yaslilikta Bilissel Bozukluklar

img Yaslilikta Bilissel Bozukluklar
Bilissel, düsünme, algilama ve hatirlamayi ifade eder. Bilissel bozukluk ise bu alanda çesitli sorunlarin varligi anlamina gelir. Her yasta hatirlama güçlügü çekilebilir. Orta ya da ileri yaslar sirasinda herkes hafif bir hafiza kaybi ile karsilasir. Vücudunuz biraz daha yavas çalistigi gibi hafizaniz da daha az güvenilir olmaya baslar. Bilissel bozukluk terimi, dogal bir yaslanma durumunu ifade etmez.

Bilissel bozuklugu olan kisi çok fazla düsünme veya hatirlama güçlügü çeker ya da normal günlük islerini yapamayacak kadar kayitsizlasmistir. Daha ileri vakalarda kisi normal konusamaz, yakinlarini taniyamaz veya günlük ihtiyaçlarini ifade edemez. Kisi çevresini artik kontrol edemez.

Bilissel bozukluklar en sik 80 yasin üzerindekilerde görülür. Bununla birlikte, 65 yasin üstündeki her 10 kisiden birinde bir tür bilissel bozukluk vardir. Bunun çok çesitli nedenleri bulunmaktadir. Olgularin yarisindan fazlasini olusturan Alzheimer hastaligi disinda depresyon, felç, kafa yaralanmalari, hipotiroidizm, ilaç zehirlenmeleri, yetersiz veya asiri beslenme ve diger süregen hastaliklar nedenler arasinda sayilabilir.