Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Azalmis Cinsel Islev Bozuklugu

img Azalmis cinsel islev bozuklugu :
• Bireyde devamli olarak ya da ara ara tekrarlayan dönemler halinde cinsel fantezi kurmak ve cinsel eylemde bulunmak yolunda istegin az ya da hiç olmamasi halidir. Bu durum kiside önemli bir miktarda gerilim, sorun ya da kisiler arasi iliskilerde güçlüklere yol açar.

• Bu sorun baska bir psikiyatrik hastaligin etkisine bagli olmayip, asal olarak bir madde, ilaç ya da baska bir vücutsal hastaligin dogal etkilerine bagli olmamalidir.

• azalmis cinsel islev bozuklugundan etkilenen kisiler genellikle cinsel aktiviteyi kendileri baslatmazlar, karsi tarafin baslatmasi halinde ise isteksizce eslik edebilirler. Eslerinin baskisi ile cinsel eylemin miktarini, baska nedenlerle (eslerinin kendilerini terk etmemesi, hediyeler alinmasi, kendilerine deger verilmesi gibi amaçlarla) arttirabilirler.

• Bu kisilerin düzenli cinsel aktivitelere isteksizlikleri nedeniyle evlilik ya da arkadasliklarinda bozulmalar, bosanmalar görülebilmektedir. Bu bireylerde esini görünüm ve duygusal olarak itici olarak algilama da görülebilmektedir.

• Cinsel istekteki azalma uyarilma ya da orgazm sorunlari tarafindan olusturulmus da olabilir. Bazi kisilerde istek asamasinda bozukluk varken, diger asamalar normal de olabilir. Bu durumu olan erkeklerde bir arastirma sonucuna göre daha düsük testesteron düzeylerine rastlanmistir.

• Arastirmalara göre bes kisiden birinde bu durum mevcut olup, kadinlarda daha çok rastlanmaktadir. Istek azligi kisinin cinsellik hakkindaki bilinç disi korkularindan kendini korumak üzere gelistirdigi bir savunma mekanizmasidir. azalmis cinsel islev bozuklugu uzun suren stres, kaygi ve depresyona baska vücutsal hastaliklara bagli olarak ta gelisebilmektedir.

• Uzun sure cinsel aktivitenin olmamasi da cinsel istek bozukluguna yol açabilir. Ayrica bozulan bir iliskiye karsilik olarak ve bir öfke- düsmanlik ifadesi olarak ta karsilasilabilir.

• Cinsel istek azliginin gelismesine yol açabilecek etkenler arasinda biyolojik dürtünün olmamasi, yeterli özgüvenin yoklugu, cinsel acidan geçmisteki kötü deneyimler, tacizlerin varligi,uygun bir esin olmamasi, es ile cinsellik disi alanlarda iyi bir iletisimin olmamasi sayilabilir.

• Rahatsizlik genellikle eriskinlige geçis döneminde baslar. Tedavide bilissel, davranisçi tedavi ve aile terapisi kullanilir.