Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Gastrosizis Karin Duvari Defekti Gastrokizis

img Gastrosizis; umbilikal kordun lateralinde ve siklikla da saginda, 2-4 cm'lik tam kat bir karin duvari defektidir ve üzerinde bir kese yoktur. Siklikla ince barsaklar, bazan mide ve kolon karin disina çikar. Intrauterin hayatta amniotik siviyla temasdan dolayi barsaklar kalinlasmis ve kisalmistir.

Embriyoloji :
Gastrokizis embriyolojisi halen tartisilmaktadir. Önceden, gastrokizisin omfalosel ile ayni anomali oldugu, ancak intrauterin hayatta kesenin yirtilmasi sonucu barsaklarin buradan karin disina çiktigi ve gastrosizis olustugu idiia edilmekteydi. Son zamanlarda ise, gastrosizisin ayri bir anomali oldugu kabul edilmektedir.

Insidans :
Gastrosizis de omfalosel gibi yaklasik 5000 canli dogumda bir görülür.

Ek anomaliler :
Gastrosiziste ek anomaliler omfalosele göre daha az görülür. En sik bulunan ek anomaliler, inmemis testis, intestinal atrezi ve malrotasyondur. Gastrokizisli hastalarin %20'sinde nekrotizan enterokolit görülmektedir.

Tani :
Gebelikte ultrasonun yaygin olarak kullanilmasiyla, intrauterin hayatta omfalosel gibi gastrosizis tanisi da konulabilmektedir. Gastrokizisde karin önduvari düz olarak görülemez ve barsaklar karin disinda amniotik sivi içinde yüzer halde görülür. Omfalosel gibi gastrosizisde de AFP yüksek bulunabilir. Intrauterin gastrosizis tanisi konuldugunda, bebegin açik olan peritoneal kavitesinin vajinal yoldan kontamine olmasini önlemek için sezaryen yapilabilir.

Tedavi :
Intrauterin dönemde gastrosizis tanisi konulmasi son derecede yararlidir ve bu gebeler de Çocuk Cerrahisi Klinigi olan bir hastaneye sevkedilmelidirler. Aksi halde, barsaklari karin disinda olan bir yenidogan bir hastaneden digerine veya bir sehirden digerine tasinirken, iyi olmayan transport nedeniyle bebek kaybedilebilir.

Bebek sevk edilecek ise, açik olan karin bölgesinden olusacak kontaminasyon ve ciddi sivi kaybina engel olmak için, bas hariç bebegin gövdesinin steril bir poset içine yerlestirilmesi yarali olur. IV sivi ve antibiotik tedavisi hemen baslanmalidir. Bebek hemen isitilmali, barsak distansiyonunu önlemek için hemen bir nazogastrik sonda takilmalidir.

Omfaloselde oldugu gibi gastrokizisde de cerrahi tedavide en önemli sorun, karin hacminin küçük olmasidir. Buna bagli olarak, barsaklar karin içine yerlestirildiginde, diafragmaya basi ile solunum zorlugu, vena kavaya basi ile kalbe venöz dönüs azalmasi ortaya çikabilir.

Bu nedenlerden dolayi onarim, karin içi basincini fazla arttirmayacak biçimde düzenlenmelidir. Gastrokizisde defekt nispeten küçük oldugundan primer kapama daha uygundur. Ancak basi olusacak ise omfaloseldeki yöntemler uygulanir.