Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Mide Ameliyatlari Vagotomi Gastrektomi

img mide ameliyatlarinin komplikasyonlari postgastrektomi sendromlari olarak bilinirler. Tüm postgastrektomi sendromlarinda patogenezde en önemli faktör pilor sfinkterinin çikarilmasi, kesilmesi ya da by-pass edilmesidir. Vagotomiye ya da gastrektomiye de bagli olabilirler.

√ Vagotomiye bagli komplikasyonlar:
Vagotomi duodenal ülseri kontrol etmek için uygulanan ameliyatlarin ayrilmaz bir parçasi olarak kabul edilmektedir. Trunkal vagotomide, tüm mideyi, bilier sistemi, pankreasi, ince barsagi ve proksimal kolonu innerve eden vagus kesilir. Selektif gastrik vagotomi hepatik ve çölyak dallari koruyarak denervasyon saglar. PGVde ise sadece parietal hücre kitlesini denerve eder. Laterjet sinirin ön ve arka dallari korunarak sadece korpusun denervasyonu yapilir. Drenaj gerektirmez.

√ Vagotomiye ait komplikasyonlar, intraoperatif, erken ve geç postop komplikasyonlar olmak üzere üç grupta toplanabilir.
I. introoperatif komplikasyonlar:
- Hepatik ven, inferior v. cava yaralanmasi
- Hepatik infarkt
- Dalak yaralanmasi
- Ösofagus yaralanmasi
- Diyafragma kruslarinin yaralanmasi
- Komsu organ yaralanmalari

II. Erken postop komplikasyonlar
- Gastrik staz
- Disfaji

III. Geç postop komplikasyonlar
- Diare: Trunkal vagotomi sonrasi %30 civarinda görülür. Nedeni tam bilinmemektedir ancak denerve bilier sistemden konjuge olmamis safra tuzlarinin kolona hizli geçisi suçlanmaktadir. Uzun süren vakalarda uzun süreli oral kolestiramin verilmesi tedavi edicidir.
- Kolelitiazis
- Reflü ösofajit

√ Gastrektomiye ait komplikasyonlar
I. Erken komplikasyonlar
- Kanama
- Pankreatit
- Duodenal güdük sizdirmasi
- Stomal obstrüksiyon
- Gastrik remnant nekrozu
- Efferent loop sendromu

II. Geç komplikasyonlar
- Dumping sendromu
- Afferent loop sendromu
- Alkalen gastrit
- Marjinal ülser
- Malnütrisyon - malabsorbsiyon
- Karsinom

√ Geç Komplikasyonlar:
Dumping Sendromu: Iki tipi vardir:
1- Erken postprandial
2- Geç veya hipoglisemik

√ Erken postprandial Dumping sendromu:
Semptomlar genellikle yemek sirasinda veya yemekten hemen sonra, hasta yemek masasinda otururken baslar. 40-60 dakikada yatisir. Vazomotor semptomlar genellikle hakimdir ve GIS semptomlarini devre disi birakir. Ani baslayan halsizlik, bayginlik ve bas dönmesi olusur ve yatma hissi olusur. Soguk terleme ve çarpinti olusur.

Epigastrik dolgunluk ve çalkanti hissi de vardir. Kusma seyrektir. Bazen fiskirir tarzda diare ve intastinal kramplar olusabilir. Yüksek karbohidratli gidalar semptomlari siddetlendirir.

Dumping sendromunun süresi ve siddeti ile malnütrisyonun derecesi arasinda yakin iliski vardir. Mide rezeksiyonundan sonra % 20 oraninda görülürler. Insidans çikarilan mide miktari ile ilgili olarak gözükmektedir. Billroth I rekonstrüksiyondan sonra daha az görülür.

√ Patogenez:
Mideden jejunuma hizli ve sürekli bir bosalma olayi baslamaktadir. Kritik nokta, yüksek kh içeren yiyecekler ve hiperozmolor besinlerdir. Jejenuma aniden geçen hiperozmolar içerik intravasküler kompartmandan intestinal lümene hizla sivi geçisine, bu da plazma volümünde düsmeye neden olmaktadir. Ayrica hiperglisemi de gelismektedir.

Serotonin, kininler, substans P, VIP, nörotensin, enteroglukagon ve peptit YY gibi hormonlar rol almaktadir.

√ Tedavi:
Karbonhidrattan fakir diyet, yemeklerin az ve sik yenmesi, yemekler sirasinda sulu seyler alinmamasi, alinacaksa da yemekten 1/2-1 saat sonra alinmasi önerilir. Pektin mide bosalmasini geciktirmek için kullanilabilir. Octrotid faydalidir.

√ Tedaviye cevapsiz hastalarda cerrahi uygulanmalidir. Amaç mide bosalimini yavaslatmaktir. Sik uygulanan cerrahi yöntemler sunlardir.
1- Billroth IInin Ie çevrilmesi
2- Antiperistaltik jejunal loop interpozisyonu
3- Roux-n-y diversiyon

√ Geç (hipoglisemik) dumping:
Daha seyrek görülür. Semptomlar yemekten 1-3 saat sonra baslar. Vazoaktif semptonlar aynidir ancak GIS ile ilgili semptomlar yoktur. Kh.larin mideden jejenuma hizla bosalmasi postprandial serum glukozunda hizli bir yükselmeye sebep olur. Jejenuma geçen materyal enteroglukogonun fazla salinimina neden olur. Bu madde de pankreas adaciklarindaki hücrelerini uyararak insülin salgilatir ve hipoglisemi olusur. Semptomlar glukoz alinimindan sonra geriler.

Tedavi erken postprandial dumping sendromu ile aynidir. Düsük kh.li beslenmeden birkaç ay sonra enteroglukagon salgisi azalacagi için hipoglisemi olmaz. Cerrahi tedavi hemen hemen hiç gerekmez.

√ Alkalen reflü gastrit:
Pilorun kesilmesi, çikarilmasi ya da by-pass edilmesi (piloroplasti, gastrektomi, gastroenterostomi) sonucu olusur. Duodenal içerigin mideye kontrolsüz reflüsü gastrite neden olmakta ve hastalarda karin agrisi ve safrali kusma olusmaktadir. Görülme sikligi % 5-35I bulur.

Epigastrik agri, kusma ve kilo kaybi ile kendisini belli edir. Agri, % 80 vardir, yanici tarzda ve süreklidir, yemekler ile artar ve kusma ile geçmez. Kusma safralidir ve gida artiklarini içerir.

Patogenez:
Duodenal içerigin, mideye reflüsü söz konusudur. Sonuçta safranin etkisi ile mideden ösofagusa kadar uzanan hiperemi ve erozyonlar olusmaktadir.

Tedavi:
Hafif semptomlar olan hastada konservatif tedavi uygulanabilir. Tibbi tedaviye yanit vermeyenlerde cerrahi tedavi uygulanir. Cerrahi tedavinin amaci pankreatik, bilier ve duadenal sekresyonlarin mideden uzaklastirilmasidir. En sik uygulanan yöntem Roux-en-y diversiyondur.

√ Marjinal Ülser:
Rekürren ülser, anastomatik ülser, stomal ülser adini da alirlar. Rekürren peptik ülserlerdir. Parietal hücre aktivitesinin devami sözkonusudur
Vagotomi + piloroplasti, PGVden sonra % 10
Vagotomi + antrektomiden sonra % 0,5 - 3
Gastroenterostomiden sonra % 15-20 görülürler.
Marjinal ülser olusumunu etkileyen predispozan faktörler sunlardir:
1- Gastrik staz
2- Tam olmayan vagotomi
3- Yetersiz antrum rezeksiyonu
4- Fonksiyonel paratiroid odenomu
5- Zollinger-Ellison sendromu
6- Uzun afferent loop.
Semptomlar: Peptik lüser semptomlari ile aynidir. Kanama, perforasyon, peretrasyon ve obstrüksiyon gibi komplikasyonlar gelisebilir.
Tani: Balu grafi ve endoskopi ile konur.
Tedavi: Komplikasyon gelismemis ise, H2 reseptör antogonisti ve antiasit tedavisi yeterli olur. Cerrahi tedavi nedene göre planlanir.

√ Afferent Loop Sendromu:
Afferent loopun stomoda veya stomaya yakin mekanik parsiyel obstrüksiyonuna baglidir. Postprandial kramp seklinde karin agrisi, agri ile beraber fiskirir tarzda kusma vardir. Agri kusma ile geçer. Kusma gida artiklari içermez. Tedavi edilmezse, afferent loopta bakteri kolonizasyonu sonucu olusan B12 vitamini eksikligine bagli anemi ve malabsorpbsiyon gelisir.
Tedavi: Cerrahidir. Billroth II, Ie çevrilebilir, yan yana jejunostomi ya da Roux-en-y diversiyon yapilabilir.

√ Efferent loop sendromu:
Özellikle retrokolik anastomoz yapilanlarda görülür. Genellikle bir banda baglidir. Ayrica jejuno-gastrik invajinasyon da efferent loop sendromu (obstrüksiyon) olusabilir. Hastada kusma vardir, ama kusmayla agrilari geçmez (afferent loopta kaybolur). Eger 21 gün içinde konservatif tedaviyle iyilesme olursa, obstrüksiyon ödeme baglidir. Ama geçmezse, mekanik obstrüksiyon vardir ve tedavi cerrahidir.

√ Kanser Gelisimi:
Etiyolojik faktörler hipoklorhidri ve enterogastrik reflüdür. Gastrik stump karsinomasi insidansi % 0,4 - 8,9dur ve latent süre 10-30 yildir.

√ Anemi:
Fe eksikligi, Vit B12 ve folat eksikligine bagli anemiler görülür.
Fe eksikligi anemisi: Gastrektomi geçiren hastalarin % 30unda 5 yil içinde Fe eksikligi anemisi gelisir.

√ Nedenleri sunlardir:
1- Gastrektomi sonrasi HCl azalir. HCl, vitamin C araciligi ile ferrik demirin ferröze çevrilmesini ve absorbsiyonunu saglayamadigindan Fe eks. Anemisi gelisir.
2- Demir absarbsiyonunu kolaylastiran gastrik faktör (gastroferrin) kaybolur.
3- Fe emiliminin büyük kisminin oldugu duodenum devre disi birakilir.
Profilaktik tüm hastalara 300 mg oral Fe preperati verilir.

√ Megaloblastik anemi:
Genellikle Vit B12, nadiren de folat eksikligine baglidir. Vücutta depolanmasi nedeni ile Vit B12 eksikligine bagli anemi yillar sonra gelisir. Intrinsik faktörün kaybina bagli gelisir. Ayrica HCl yiyeceklere bagli vitamin B12nin salinimini kolaylastirdigindan asit ortamin azalmasina bagli Vit B12 eksikligi meydana gelir. Ayrica afferent loopta bakteri kolonizasyonu Vit B12 eksikligini dogurabilir