Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Anne Neden Sütten Kesilir

img Sütten kesilmenin birkaç sebebi vardir. Bunlarin önde gelenlerini siralayalim:
I. Bebek emmezse:
Yeni dogan bebegin emmeyisi, ya rahimde yeterince gelismediginden ya da erken dogmasindandir. Her iki durumda da bebek zayiftir. Dudak kaslari memeden süt emecek güçte degildir. Bebek aç oldugu halde ememez. Anne gerçek sebebi bilmediginden telasa kapilir ve üzülür. Eger günlerce bebegin emmesini bekleyecek olursa maalesef sütü kesilir.

* Ne Yapmali ?
- Bebegi zayif veya erken dogan anneler, daha ilk günden emmedigini gördükleri takdirde ya elle ya da eczaneden satin alacaklari vakumlu bir \"süt çeker\" le memelerindeki sütü temiz bir kaba bosaltmali; bunu kasik veya deligi genis açilmis bir biberonla bebege vermelidirler.
- Bebegi emmeye alistirmak için yavas yavas biberon memesinin deligini küçültmeli; yani deligi gittikçe küçülen basliklar takmalidir.

DIKKAT: Bebek \"pamukçuk\" veya benzeri bir agiz içi yarasindan rahatsiz ise; yine meme emerneyecek; rahatsizligin uzun sürmesi halinde anne sütten kesilecektir. Bu durumda agiz yarasi tedavi ettirilmeli; iyilesinceye kadar yine elle veya süt çekerle meme bosaltiimali ve kasikla verilmelidir.

II. Sütünüz az ise:
Bebeginiz, muntazaman emzirdiginiz halde, kilo almiyor; memeden sonra aglamaya devam ediyor ise büyük ihtimalle sütünüz az geliyor demektir. Sütü n az gelisi, beslenme yetersizliginden kaynaklandigi gibi; ruhsal durumunuzla da yakin dan ilgilidir. Sagliginiz yerinde, beslenmeniz de normal ise; ailede ruhsal gerginlige sebep olan bir geçimsizlik söz konusudur.

* Ne Yapmali ?
- Anne beslenmesine dikkat etmeli, mümkün mertebe ruhsal gerginliklerden uzak durmalidir.
- Sütü az bile olsa, bebegin i emzirmeye devam etmeli; geriye kalan eksikligi sulandirilmis inek sütü ile tamamlamalidir. lnek sütü, deligi küçük bir biberonla verilmeli ki, bebek rahat emisinden dolayi biberonu tercih etmesin.
- Bebegin memeden vaz geçmemesi için en iyi usül, iki emzirmeden sonra bir biberonla takviye yapmaktir.

III. Dogumdan Hemen Sonra Süt Gelmezse:
Normal sartlar altinda, dogumun hemen arkasindan memelere süt gelmekte; ancak bazi durumlarda sütün gelisi 3-5 gün hatta iki hafta gecikebilmektedir. Dogumdan hemen sonra sütü gelmeyen anneler telasa ve hele üzüntüye hiç kapilmamali; sütü varmis gibi bebegini emzirmeye devam etmelidir. Ancak bu arada, gayet tabii ki bebegin gerekli gidayi alabilmesi için, deligi küçük açilmis bir biberonla beslenmelidir. çogu anneler, \"sütüm olmadigi halde, bebegi mi emzirmeye devam etmemin ne faydasi var\" diye soracaklardir.

* Açiklayalim:
Memedeki süt torbaeikiarina sütün gelisi hormonlar tarafindan baslatilmakta ve devam ettirilmektedir. Hormon salgilayan bezler, meme uçlarindaki sinirlere bagli olduklarindan bu sinirler tarafindan uyarilmayi beklerler. Bu uyari haberi ise, ancak bebegin meme uçlarini emmesi ile dogar. Bebek uzun zaman meme emmedigi takdirde, hormon salgilayan bezler hiçbir uyarici haber alamayacaklarindan hormon salgilamayacaklardir. Hormon salgi si olmadan meme içindeki süt torbaeikiari süt imal edemezler.
Iste, ilk günlerde sütü olmadigi halde, anneye bebegini emzirmeye devam etmesini söylememizin sebebi budur.