Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Endometriosis Tedavisi Kadin Sagligi

img ♥ Endometriosis uterus (rahim) boslugu disinda, rahim içini döseyen ve adetle dökülen endometrial dokularin varligi olarak tanimlanir. Siklikla rahim arkasi bosluk, rektovaginal aralikta (vagina ile barsagin son kismi arasi bosluk), barsagin son kisminin üzerinde, tüpler, yumurtaliklar, rahimi tutan arka baglar, mesane ve karin içi yan duvarlarda bulunur.

♥ Endometriosis genetik bir hastalik midir?
• Çalismalar kizkardeslerin, kocalarinin kizkardeslerine göre 6 kez, baska bir çalisma diger kadinlara göre 8 kez artmis riskten sözediyor. Etkilenen kiz kardesler digerlerine göre hastaligi daha ciddi geçirebilirler. Ancak genetik geçisin sekli bilinmiyor.

♥ Endometriosis hangi sikliktadir?
• Genel kadin toplumunda % 2-5 arasinda, çocuk sahip olamayan kadinlarda % 30-40 siklikta bulunabildigi bilinmektedir.

♥ Nedeni nedir?
• Tüm olgulari tek bir teori açiklayamiyor. Yine de çesitli görüsler ileri sürülmektedir.

♥ Bunlar :
o Endometrial doku tüplerden karin içine göçederek hastaliga neden olur. Tüpleri baglananlarda yada rahimi alinmis kadinlar da nasil olusabildigini açiklayamiyor.
o Normal olarak her ay dökülüp atilan dokularin bagisiklik (immun) sistemindeki bir anormallik sonucu vücudun herhangi bir yerine tutunup, büyümesi sonucu olustugu,
o Bazi ailelerdeki siklik nedeniyle, genetik bir dogumsal bozukluk sonucu olustugu,
o Karin içi dokunun tekrarlayan inflamasyon sonucu endometrial dokuya degisimiyle olustugu,
o Endometrial dokunun rahimden karina kan ve lenf akimi sonucu yayilarak olustugu seklindedir.

• Endometriosis çocuk sahibi olamamaya nasil neden olmaktadir?
Normal anatominin açik bir sekilde bozuldugu olgularda, endometriosis fertilite problemlerinin bilinen bir nedenidir. Gerçekte endometriosis hastalarinin % 30-40i fertildir. Bu genel toplumun 2-3 katidir.

• Bu hastalarda aylik gebe kalma orani % 12-36ya düser. Uzun dönemde gebe kalma orani, anatominin bozulmadigi minimal endometriosisli hastalarda normaldir. Minimal endometriosisi tedavi etmekle gebe kalma oraninin artmadigi gösterilmistir. Kadindaki döngüsel hormanlarin etkisiyle endometrial doku her ay büyür, gelisir ve ayin sonunda adetle dökülür. Zararsiz bir sekilde vücut disi yerine içeri aktigi zaman kronik inflamasyona bu ise yapisiklik, nedbe gelisimi, ve sonuçta üreme organlarinin yakalanmasi ve islevsiz hale gelmesine yol açar.

• Yapisikliklar ve nedbe dokulari arasinda tutulur, bu ise kisirliga yol açar. Hastalik ilerledikçe eski endometrial dokular yayilir, çevresinde ölü nedbe dokusuna yol açar. Hastaligin hafif formlarinda bile (evre 1-2) fertilite etkilenir. Aktif, genç hastalikli dokulardan prostoglandin denilen maddeler ve diger kimyasal maddeler salgilanir, bu ise üreme organlarinin spazm ve kasilmalarina yol açar.

• Tüp yumurtayi yakalayamaz, uyarilan uterus embriyoyu reddedebilir. Buna ek olarak spermi de etkiler ve yumurtayi delme yetenegini engeller. Mekanizmasi tam anlasilmasa da anovulasyona (yumurtlayamama) yol açabilir, luteal-faz defektine ya da luteinize patlamamis folikül sendromuna yol açarak implantasyona engel olur. Bazi arastimacilar kadinin vücudunun yanlis yerlesen bu endometrial dokulara karsi antikor olusturdugunu, sonuçta bunun yüksek spontan abortus (kendiliginden düsük) oranina, (3 kata kadar) neden olabilecegini ileri sürmüslerdir.

• Tibbi tedavi yada odaklarin çikarilmasiyla bu oran normale inmektedir. Endometriotik odagi çevreleyen doku büzülür ve iskemik (oksijensiz) kalir, bu ise agriya yol açar.Uzun süre etkilenme sonucunda tüpler, yapisikliklarla islemini yitirir yada tikanir, artik yumurta, sperm, embryo geçisine izin vermez. Dis gebelik riski normalin 6 katina kadar artar.

♀ Gebe kalmayi engelleyen etkenler:
♥ Hormonal faktörler: Normal siklusa göre foliküler faz (yumurta gelisim fazi, adetin ilk yarisi) kisadir. Estradiol düsüktür ve LH firlamasi körelmistir. Oysa progesteron ve luteal faz (adetin 2.dönemi, embryo yerlesme dönemi) endometrial biopsilerde normaldir.

♥ Luteinize patlamamis folikül sendromu (LUF): Ciddi yapisiklikli hastalarda over sarilmistir ve LUF görülebilir.Normal hormon parametrelerine karsin yumurta, yumurtaliktan (over) atilamaz. LUF oldugu belirtilen olgularin % 63de endometriosis bulunmustur.

♥ Peritoneal Faktörler: Karin içi yüzünü döseyen zar olan peritonda endometriosisden etkilenir. Peritoneal sivi hacmi ve peritoneal makrofaj denilen hücreler (iltihaba karsi saldirgan hücreler) artmistir. Bu tür hücrelerin çalismasini düzenleyen sitokinler artmistir. Bunlar sperm-yumurta iliskisini, sperm hareketi ve yasamasini,yumurta yakalanmasini kötü etkileyebilir.Ayrica endometriosisli kadinlardan alinan kan serumunun embryo kültürlerin de embryoteksik (embryoya zararli)oldugu gösterilmistir.

♥ Bagisiklik sistemi: Endometriosisten etkilenir. Naturel killer cell (dogal öldürücü hücre) islevini, sonuçta transplante olan endometrial dokuya reaktivitesini azaltir.

♥ Endometriosisin Belirtileri nelerdir?
• Kadinlarin % 33de hiçbir sikayet yoktur. Hastaligin derinligine bagli olarak sikayetleri degisir: % 70inin çocugu olmuyordur. % 28-66da iliskide yada adet sirasinda agri, % 12-74de asiri kanama, % 50e kadar olabilen tekrarlayan gebelik kaybi,% 50e kadar düsük kilo, % 13de asiri kilo, % 25-31de adet sirasinda artan sirt agrisi, % 24-50 kariniçi yapisikliklar, % 34de iç baglar üzerinde nodüller,% 17de yumurtlamama, % 12de düzensiz adet, % 4de makatta agri, bildirilen sikayetlerdir. Hastalarin çogu 20-35 yas arasindadir.

♥ Endometrial odaklar nerelere yerlesir?
• % 61-78 yumurtaliklar, % 14-34 rahim arkasi, % 17-55 rahim yüzeyine, % 3-4 barsaklara, nadiren rahim agzi, vagina, vulva(dis genital bölge), yada vücudun uzak yerlerine yerlesebilir. Her adetinde gözünden de kanayan hasta gibi ilginç ve korkunç bir sekilde olabilir. Duygusal bozukluklarla da karsilasilabilir. Deprasyon, agrili iliskiye bagli olarak seksten uzaklasma, cinsellik hakkinda süpheler, kendine güven kaybi gibi

♥ Endometriosisin Tanimi:
• Adetle ilgili herhangi bir sikayet akla endometriosisi getirir. Açiklanamayan infertilite, düzensiz adetler, ara kanama, agrili adet ve/veya cinsel iliskide agri durumunda süphelenilir. Jinekolojik muayenede endometriotik odaklar arastirilir. Ancak tek kesin tanisal islem karin içinin direkt görülmesi ve dokudan biopsi alinmasiyladir. Yani laparoskopi yapilmasidir.

♥ Tanisal Laparoskopi:
• Laporoskopi, genel anestezi altinda göbek altina yapilan küçük bir kesiden içeri itilen içinden isik gelen, ucunda kamera olan bir alet (teleskopla) yapilir. Bu sirada karin CO2 gazi ile sisirilmistir. Yine karinin degisik yerinden içeri itilen küçük-ince aletlerle de ameliyat yapilir. Endometriotik lezyonlar, 2-10 cm arasinda degisen kahverengi-mavi-siyah renkte göünen alanlardir. Hastalik uzun süredir varsa barut yanigi gibi, nedbelesmis alanlar olarak görülür. Ileri evre endometriosisde (evre 3-4) etkilenen organlari yapistirir ve dondurur. Iç üreme organlari anotomik özelliklerini yitirirler. Hastalik tedavi olmayan kadinlarin % 47-64de, tedavi olanlarin % 20de ilerleyebilir. Tüpleri kontrol etmek için asagidan metilen mavisi verildiginde genellikle önce bir tüpten kolayca geçer, bu diger tüpün tikali oldugu anlamina gelmez.

♥ Endometriosisin tibbi tedavisi:
• Çesitli yayinlar ampirik tedavilerle; klomifen yada hMG (Humegon, Pergonal, Menogon, Metrodin, Follegon, vs.) ile superovulasyon-asilama ile aylik gebe kalma oranlarini 4-5 kat artirilabildiklerini yayinlamislardir. Bir takim ilaçlar tedavisi için kullanilmislardir (androgen, estrogen, progestin, yüksek doz estrogen+ progestin gibi. Hepsinin amaci yumurtlamayi baskilamak ve adetleri uzun bir süre durdurmak ve hastaligi geriletmektir. Dogum kontrol haplari, danazol, lucrin, synarel, zoladex, decapeptyl, suprefact, depo provera, norplant asil ya da cerrahi tedaviye yardimci bir tedavi olarak etkinligi henüz kanitlanmasa da, iltihabi reaksiyonlari, endometriosisle ilgili agriyi azaltir ancak gebe kalma sansini artiramaz. Dokuz ya da daha fazla ay yumurtlama durdurulunca % 80-90da agri azalir, yok olur, ilacin kesilmesiyle yarin gebe kalabilmektedir, ancak 1/3de hastalik tekrarlar. Yan etkileri ve kisitli sonuçlari nedeniyle yüksek dozlu dogum kontrol haplari bugün kullanilmiyor. Düsük dozlu olanlar ise yalniz hastaligin ilerleme riskini azaltmaz, bulgulari geçiçi olarak iyilestirilebilir. Genç yas-hafif formlarda dogum kontrol haplari ile gebe kalma sansi korunabilir.Ancak 30lu yaslarda endometriosisli oldugundan süphelenilen kadinlarda dogum kontrol hapi ile oyalanilmamaktadir. Hastalik ilerler ve organlar düzeltilemez hale gelebilir.

♥ Donazol tedavisi:
• 1975te çok populer olarak sunulmus bir tedaviydi. Ancak hos olmayan,geri dönüssüz yan etkileri nedeniyle ilk tedavi basamaginda seçilen bir tedavi degildir. Danazol beyinde hipofiz bezinden yumurtalik çalismasini kontrol eden FSH, LH hormonlarinin salinmasini durdurarak kadinlarin % 85-95inde lezyonlari iyilestirir. Donazol en çok evre 1-2, hafif-orta formlarda etkindir. Ilaç kesildikten 4-6 hafta sonra adetler baslar. En iyi gebe kalma sansi 2 ayda baslar, % 50 gibi bir orana ulasabilir. Kadinlarin % 5-10u ciddi yan etkiler nedeniyle tedaviyi birakir.

♥ Potansiyel yan etkileri:
• % 85 kilo alimi (2-6 kg), % 32-62 depresyon, % 50 açiklanamayan kas kramplari, % 30-56 memede küçülme, ates basmasi, terleme, % 25-50 yorgunluk, yagli cilt, akne, anormal kil büyümesi, % 20-35de su tutulumu, azalmis seks istegi, % 8-38de artmis seks istegi, % 10-32 uykusuzluk, % 17-31 basagrisi, bulanti, % 7-17de seste kalinlasma, bildirilen sikayetlerdir.

♥ GnRH agonistleri ile tedavi:
• Endometriosisin gelismesini saglayan asil uyaran estrogen yapimi beyin hipofizden salinan FSH, LH ile saglanir. LH ve FSHnin yapimi ,salgilanimi GnRH agonistleri (Lucrin, synarel, suprefact, zoladex, decapeptyl) ile baskilanir. Menapoz düzeylerine indirilir. Endometriotik lezyonlarin sayi ve büyüklügü azalir. Synorel, suprefact günlük burun spreyleri, digerleri aylik depo ilaçlardir. Yan etkileri azaltilmis estrojen düzeylerine baglidir. Bunlar ates basmalari, vaginal vaginal kuruluk, basagrisi, uyku bozukluklaridir. Nadiren, kisa süreli hafiza kaybi, kas-kemik-eklem agrilari, azalmis kemik kalsiyumuna neden olabilir. Bu ilaçlarin 6 aylik kullanimi önerilir, ve 6 aylik düzelme saglanir. Ancak tüm hastalar bu kadar iyi yanit vermez. Agresif cerrahi tedavi yapilmazsa ilaçlarin kesilmesinden sonra lezyonlar geri dönecektir. Buna karsin niçin kullaniyoruz? GnRH anologlari agriyi azaltir. Bir kez bu ilaçla agri azaltilimi 3-6 ay sonra ilaç diger dogum kontrol hapi, provera, norplant gibi baska bir ilaca çevrilebilir, böylece tedavi sürdürülmüs olur. Kimileride bu tedaviyi add-back rejimi ile sürdürür. Arkadan destekleme anlamina gelen bu tedavide bir yandan GnRH anologu verirken diger yandan bu ilacin neden oldugu estrojen kaybini telafi edebilmek için düsük doz da estrogen ve progesteron tedaviye eklenir. Özellikle kemik kaybini minimize ettigi söylenmektedir. Bu tedavi cerrahi tedaviyi kolaylastirir. Gnrh anologlari normal anatomiyi restore edemez.

♥ Cerrahi ile kombine tibbi tedavi:
• Ciddi endometriosisli (evre 3-4) kadinlarda tibbi tedavinin cerrahi ile kombine edilmesiyle daha iyi sonuçlar saglanabilir. Doktorlar cerrahi tedaviden önce tibbi tedaviyi vererek lezyonlarin sayi ve büyüklügünü azaltirlar. Takiben cerrahi saglikli dokulari daha az tahrip eder ve daha az yapisikliklara neden olur inflamasyonu azaltmak ve cerrahi sonrasi kalabilecek artiklari bastirabilmek için cerrahi tedavi sonrasida tibbi tedavi verilebilir. Bu yaklasimin hastanin gebe kalma sansini artirdigi bildirilmektedir. Bir kisim arastirmaci ise cerrahiden hemen sonraki dönemin gebe kalma açisindan en sansli dönem oldugunu bu yüzden tibbi tedavi ile yumurtlamanin bu dönemde baskilamanin dogru olmadigini söylemektedir.

♥ Hafif Endometriosisin tedavisi (Evre 1-2):
• Evre 1-2 endometriosisin tedavisi tartismalidir. Yapisikliklarin bu dönemde olusmadigini, bu yüzden en iyisi bekleyip görmek oldugunu söylemektedirler. Yine yeni çalismalar, bu dönemde cerrahi tedavinin yarari olmadigini, baska çalismalar ise tüm endometriotik lezyonlarin kaldirilmasi gebe kalma sansini artirdigini söylemektedirler. Eger lezyonlarin hepsi laparoskop ile çikarilirsa hastalarin % 75i 12-18 ayda gebe kalabilir. Eger gebe kalamazsa, kadinin yasi 35 üzerinde ise, 2 yildan uzun süredir gebe kalmak için ugrasiyorlarsa yumurtlama tedavisi ve rahim içine sperm asilama siklikla basarili olur. Daha yaygin inflamatuar endometriosis için kisa bir GnRH anologu takiben daha agresif bir tedavi önerilebilir. Bununla beraber evre 1-2 için tamamen cerrahi temizlik, GnRH anologu ya da danozol kullanimi gebelik oranini iyilestiriyor görünmüyor, üstelik hastaligin tekrarlamasinida önlemeyecektir.

♥ Orta-Ciddi Endometriosis için tedavi (Evre 3-4):
• Evre 3-4 endometriosis siklikla kalin, genis tabanli, yapisikliklara, yumurtaligin yan duvara tutunmasina yol açar. Siklikla kalin barsak, rektum tutulur. Böyle bir durumda cerrahi tedavi ancak çok iyi uzmanlasmis, yetismis bir ekip tarafindan yapilabilir. Cerrahiyi planlamadan önce barsak filmi, rektosigmoidoskopi, hatta kolonoskopi yararli olabilir. GnRH anologlari cerrahiden önce inflamasyonu azaltmak için verilebilir. Tedaviyi rahatlastirmak için cerrahiden 1 gün önce barsak temizligi yapilabilir.

• Sonuçta infertilite tedavisi için endometriosisin tedavisinden önce girisilip girisilemeyecegi veya cerrahi tedaviden sonra olusan anatominin ovulasyon indüksiyonu+intrauterin inseminasyonu (asilama) için uygun olup olmadigi, dis gebelik riski gibi sorunlar tartisilip bir karara varilir. Hastanin fertilite potansiyeli tekrar degerlendirilir. Bundan sonra asagidaki seçeneklerden biri/birileri uygulanacaktir.

• Beklemek ve gebe kalip kalmadigini görmek
• Ovulasyon indüksiyonu ve intrauterin inseminasyon
• In Vitro Fertilizasyon (tüpbebek)

Sonuçta reproduktif endokrinolojist tüm verilerin isiginda hangi seçenegin daha iyi olacagina karar verecektir.