Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Hirsutizm Kadinlarda Anormal Killanma

img ♀ Hirsutizm, androjen adi verilen seks hormonuna bagli killanma artisi olarak açiklanabilir. Killanma artisi genelde üst dudak, çene, kulak, yanak, alt karin, sirt, gögüs ve üst kol ile uylukta meydana gelir.
Hirsutizm, genelde androjen hormonunun artisina bagli olarak meydana gelmekle birlikte bazen de kil köklerinin bu hormona olan duyarliliginin artisi sonucunda da meydana gelebilir.

♀ En sik rastlanilan nedeni, polikistik over hastaligidir (POH). POH da tipik olarak adet düzensizlikleri, kisirlik, sismanlik ve hirsutizm gözlenir. Bu hastaliga böbrek üstü bezlerinden androjen salinimini arttiran hipotalamao-hipofzer hastaligin neden oldugu sanilmaktadir.

♀ Androjen salgilayan over (yumurtalik) tümörleri genelde hizli kil büyümesine, adet görmemeye ve virilizasyona (memede küçülme, seste kalinlasma, kliterusta büyüme, alinda açilma gibi) neden olurlar. Bu tümörlerden en sik testesteron hormonu salgilanir.

♀ Bazi enzim eksiklikleri ve böbrek üstü bezinden uygunsuz hormon salinimi da hirsutizme neden olabilir. Böbrek üstü bezlerinden en çok salgilanan androjen Dihidroepiandrosteron-sülfattir. Nadiren diger bazi durumlarda da (hipotiroidi ve akromegali gibi) hirsutizm olabilir. Herhangi bir nedene baglanamayan hirsutizm durumlari da vardir.

♀ Hirsutizm, hipertirikoz denilen ve yer olarak normal ancak miktar olarak artmis killanmadan ayrilmalidir, çünkü tedavileri farklidir. Ilaçlardan fenitoin, minoksidil, diazoksit ; kil büyümesine neden olabilirler. Penisilamin ve streptomisin de çocuklarda benzer etki gösterirler. Hekzakolorobenzen (mantar öldürücü) de killanmada artisa neden olur. Porfiria, hipotiroidizm, dermatomiyozit, akromegali, Hurler hastaligi, Cornelia de Lange hastaligi killanmada artisa neden olabilir.

♥ Laboratuvar : Testosteron, Dihidroepiandrosteron-sülfat, bir gecelik (overnight) deksametazon süpresyon testi, iki günlük düsük doz deksametazon süpresyon testi, androstenodiol glukuronid ölçümleri tanida yardimci olabilir. Ayrica süphelenilen hastaliga yönelik testler de gerekli olabilir.

♥ Tedavi : Tedavide ilaç olarak dogum kontrol haplari, progestinler, spironalactone, simetidine, GnRH analoglari, siproteron asetat kullanilabilir. Kozmetik olarak agda, depilatörler, elektroliz, tras kullanilabilir. Altta yatan bir hastalik saptanmissa buna yönelik tedaviler daima önceliklidir. Tibbi tedavi sonucunda hirsutizm hastalarinin %23-95 inde düzelme olmaktadir.