Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Rahim Myomlari Myoma Uteri

img myoma uteri : Rahim duvarini döseyen kas tabakasindan gelisen iyi huylu tümörlerdir. Üreme çagindaki bir çok kadinda myom mevcuttur. Yaklasik olarak 35 yas üstü kadinlarin % 20'sinde myom vardir. Ancak büyüklükleri kadindan kadina farklidir. Bazi durumlarda gözle görülemeyecek kadar ufakken bazen de tüm karni bir gebelik gibi dolduracak kadar büyük olabilir. Bazi durumda da rahim üzerinde birden fazla myom olabilmektedir. Myomlar genel olarak kadinlik hormonlarina cevap verirler. Üreme çaginda yumurtaliklardan salgilanan estrojen hormonu myomun büyümesine neden olur. Bunun sonucu olarak myomlar yillar içersinde büyüme egilimindedir. Myomlarin kansere dönüsebilme olasiligi binde 5 gibi oldukça düsük bir orandir. Kansere dönüsürse myom büyümesi hizlanir. Bu nedenle myom tespit edilmis kadinlarin düzenli olarak 6- 12 ayda bir jinekolojik kontrollere gitmeleri faydalidir.

YAKINMALAR : Myomlara bagli yakinmalar myomun yerlesim yerine ve büyüklügüne bagli olarak degiskenlik gösterir. Büyük boyutlara ulasmis herhangi bir yakinma yapmayan myomlar olabilecegi gibi çok küçük boyutlarda ancak ciddi rahatsizlik yapan myomlar olabilir. Myomlara bagli yakinmalar genel olarak myomun yerlesim yerine, büyüklügüne ve sayisina bagli olarak degisiklik gösterir.
- Adet düzensizlikleri
- Yogun ve uzun süren adet kanamasi ve buna bagli kansizlik
- Kasik bölgesinde agri
- Karinda büyüme ve siskinlik
- Kisirlik veya tekrarlayan düsükler
- Sik idrara çikma

TANI :Tani jinekolojik muayene ve ultrasonla konur. Jinekolojik muayenede rahim üzerindeki belirli büyüklüge ulasmis myomlar tespit edilir. Ultrason ile bu myomlarin yerlesim yerleri ve tam büyüklükleri tespit edilir. Düzensiz kanama yakinmasi olan kadinlarda myom tespit edilse de bu kanamanin baska bir nedenden kaynaklaniyor olabilecegi de göz önüne alinmalidir. Bu durumda rahim agzindan smear, alinir. Benzer sekilde rahim içersinden tanisal amaçli olarak küretajla parça alinmali ve incelenmelidir.

TEDAVI : Myomlar belirli bir büyüklüge ulasmissa veya kadinda yakinmalara neden oluyorsa tedavi edilmelidir. Bunun disinda herhangi bir yakinma yapmayan ve rastlantisal olarak saptanmis myomlar sadece izlenmelidir. Tedavi yapilmasi gereken myomlarda temel tedavi seçenegi cerrahidir. Myomlari uzun süreli olarak küçülten ilaç tedavisi yoktur. Bazi ilaçlar (GnRH analoglari) myomlari küçültebilse de bu etkileri kisa sürelidir. Ayrica bu ilaçlar uzun süreli kullanimda yan etkilere neden olurlar. Myomlarin cerrahi tedavisi olarak myom rahimden ayrilarak çikartilabilir ( myomektomi). Bazi durumlarda hastanin yasi ilerlemisse ve çocuk dogurmaya ihtiyaci yoksa rahim tümüyle çikartilabilir (histerektomi). Myomektomi operasyonu laparoskopik olarak yapilabilir. Bu islemde göbek altindan küçük bir kamera ile girilerek myomlar çikartilir.
Rahim iç zari üzerine yerlesmis küçük myomlar da histeroskopi denilen bir islemle çikartilabilir. Bu islemde de rahim agzindan kamera ile rahim içine girilir ve histeroskopik myomektomi yapilir.