Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Uykunun Yararlari

img Iste hayatimizla ilgili son derece önemli bir soruya bir sürpriz cevap daha! 'Hiç kimse bilmiyor.' Cevabin kolay oldugunu, uykuda enerjimizi sarj ettigimizi söyleyebilirsiniz, ama bilimsel arastirmalar bunu göstermiyor. Yapilan arastirmalarda, Ingiltere'de 70 yasinda bir kadinin, her gece bir saat uyuyarak, hatta bir keresinde 56 saat uyanik kaldiktan sonra sadece 1,5 saat uyuyarak ertesi gün tam performans ile hayatini sürdürebildigi gözlemlenmistir. Aslinda normalde, hepimizin bildigi gibi, bir gece dahi uyumasak, ertesi gün adrenalin nedeni ile bütün aktivitelerimiz yavaslamaktadir. Iki gece üst üste uyumayan insanda ise durum daha kötüdür. Dikkat ve konsantrasyon düser, hatalar artar. Üç günden sonra insan hayal görmeye baslayabilir, düsünce berrakligi kaybolur. Daha sonra ise artik insan gerçekle iliskisini keser.

Fareler üzerinde yapilan deneylerde bir canliyi uyanik tutmaya çalismakla ölümüne neden olunabilecegi ispatlanmistir. Ayrica arka arkaya geceleri yetersiz uyuyanlarda da benzeri problemler gözlemlenmistir. Uyku süresince olustugu gözlemlenen diger iki olaydan biri çocuklarin büyüme hormonlarinin gelismesi, digeri ise bagisiklik sistemimiz için gerekli olan kimyasallarin salgilanmasidir. Fakat soru hala yerinde duruyor! 'Niçin uyuyoruz?' Kimse bilmiyor. Uyku, insana kaslarini ve diger dokularini onarma, yaslanan veya ölen hücrelerini yenileme sansi verir. Uyku, insan beynine hafizasindaki bilgileri düzenleme, gereksizleri unutma ve arsivleme sansi verir. Rüyalar da bu islemin bir parçasidir.

Uyku, enerji tüketimimizin miktarini azaltir. Bu nedenle günde 4-5 kez yerine üç ögün yemekle yetinebiliriz. Gece karanliginda zaten hiçbir sey yapamayacagimizdan, anahtari kapatarak enerji tasarrufu yapariz.
Uyku, bütün gün çalisan beynin bir sarj süresi olabilir. Diger organlardaki enerji harcanmasini kisarak, beyin hücre aktivitele-ri için gerekli olan enerjiyi artirabilir.

Uyku hakkinda tüm bildigimiz, geceleri iyi bir uyursak, sabahlari kendimizi iyi hissettigimiz, hem vücudumuzun, hem de beynimizin yeni bir gün için kendisini tazeledigi olgusudur.