Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Sebze Meyveleri Hazirlama Saklama

img Sebze ve Meyveler Nasil Hazirlanmali?
- Sebze ve meyveler mümkünse toplandiktan veya en azindan satin alindiktan sonra en kisa zaman dilimi içinde tüketilmeli. Ayiklanip ya da kesilip az miktarda kaynar suya atilarak veya susuz olarak kisa süre pisirilerek tüketilirse vitamin kaybi azaltilabilir.
- Sebze ve meyveleri mümkün oldugunca az suda veya susuz pisirin; pisirme suyunu mümkün oldugunca tüketmeye çalisin. Pisirme suyu döküldügünde çig sebzede bulunan vitaminin yüzde 50-80'i kayip olabilmektedir.
- Sebze ve meyveleri mümkün oldugunca büyük parçalar hatta mümkünse tek parça halinde pisirmeye dikkat edin.
- Besin hazirlanip pisirilirken bakir ve demirle temas ederse vitamin kaybi olabilir. Sebze ve meyveleri dogramadan veya en azinda elle parçalayarak tüketmek kayiplari azaltir. Paslanmaz çelik ve cam, pisirme esnasinda besinleri korumak için en iyi kaplardir.
- Kök sebzeler yeterli miktarda kaynar suya kabuguyla atilarak kisa sürede pisirilirse kayip çok azalir.
- Meyve sulari, sebze ve meyvelerde dogal olarak bulunan vitamin-mineral emilimlerini artirabilen C vitamininden zengin olduklan için antioksidan kayiplarini da azaltabilmenin pratik ve keyifli bir yoludur. Özellikle çocuklarin kuru baklagil ve sebze yemekleri ile meyve suyu içmesi besin ögelerinin vücutta daha iyi kullanilmasina yardimci olabilir.

Sebze ve meyveler nasil saklanmalidir?
- Soguk yerlerde depolama C vitamini kaybini azaltir. Sebze ve meyveleri evde kuru ve serin yerlerde saklayin.
- Sebzeleri pismis halde degil çig olarak saklayin.
- Mevsim disinda tüketilecek sebze ve meyvelerde dondurulmus olanlar tercih edilmeli. Bunlar çözülmeden, dogrudan yemek suyuna atilmali.
- Gölgede kurutma gibi islemler vitamin kaybini azaltir. Ancak kuruduktan sonra beklerken de vitamin kaybi oldugundan kurutulmus besinlerden C vitamini gereksinimi karsilanamaz.