Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Frengi Sifiliz Cinsel Enfeksiyon

img Tasiyicilari genellikle kadinlardir. Frengiye yakalanmis bir kadin, hastalik mikroplarini yillarca tasiyabilmektedir. Bu sebeple, genelev kadinlarindan frengi mikrobu kapan ve bunu kendi hanimina tasiyan erkeklerin sayisi az degildir.

Belirtileri:
Frengi, üç devrede gelisme gösterir:
• Birinci devrede cinsel birlesme ile alinan mikroplar 3-4 hafta sonra hastalik belirtisi göstermeye baslarlar.
√ Dis üreme organlarinda, dudaklarda ve parmaklarda sert yaralar ortaya çikar. Lenf bezlerinin sismesi sonucu meydana çikan bu yaralar agrili degildir.
√ Bu yaralarin frengiden kaynaklandigi ancak laboratuvar testleriyle anlasilir.

• Ikinci devre, yaralarin ortaya çikmasindan 3-4 hafta sonra baslar.
√ Avuçlarda, tabanlarda, alin da ve bazen tüm gövdede (1-2 hafta içinde) bakir rengi deri döküntüsü görülür.
√ Agizda ve bogazda sümüklüböcek görüntüsü veren yaralar ortaya çikar. Bogaz agrir.
√ Bu devrede kan tahlilleri frengiyi kesinlikle dogrulayacak mahiyettedir.

• Üçüncü devrede hastalik bulasici özelligini kaybeder. Üçüncü Devrenin Tehlikeli Sonuçlari:
√ Kalbin en büyük atar damari olan \"aort\"ta yumrular olusur. Yumrularin ortaya çiktigi yerlerde iltihaplar ve daralmalar olur.
√ Ayrica beyin zarinda da yumrular (keseler) meydana gelir.
√ Yumrularin merkezi sinir sistemini etkilemesi sonucu erken bunama, menenjit, motor (hareketle ilgili) sinirlerinde harabiyet, omirilikte büzülme ve genel felç görülür.
√ Görme bozuklugu, sagirlik, frengi sarasi diger sonuçlar arasinda sayilabilir.

Ne Yapilabilir
• Kalp kasinda, kalp damarlarinda (özellikle aortta) ve aort kapakçiklarinda meydana gelen frengili bozuklukla tedavi edilemez.

• Frenginin ilk belirtileri baska hastaliklarla karistirildigi için teshisi zordur. Mutlaka yaralardan ve kandan alinan örneklerin laboratuvarda test edilmesi gerekmektedir.

• Hastalik birinci devrede veya ikinci devrenin basinda teshis edilirse tedavisi zor degildir.

• Tedavide en çok penisilin kullanilir. Verilecek doz, belirtilere ve gelismelere göre ayarlanir. Penisiline tepki gösteren kimselerde, bunun yerine organik arseniz ve bizmut bilesikleri kullanilir.

DIKKAT:Daha önce frengi tedavisi görmüs bir kadin, hamile kaldigi takdirde, mutlaka tekrar frengi testlerinden geçmelidir. Hamileligin ilk yarisinda tatbik edilecek penisilin tedavisi bebegin hastaliksiz dogmasini temin edecektir. Zira, hastalik mikroplari, bebege (fetus) hamileligin ikinci yarisinda geçmektedir.

• Bebek frengili dogdugu takdirde mutlaka tedavi görmelidir. Eger dogum bir hastanede gerçeklesmis ise; zaten dogum doktoru bunu fark edecek ve derhal tedavi altina alacaktir.